Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sve više zemalja stavlja Hrvatsku na crvenu listu, nakon Slovačke novi udarac stiže iz Poljske

29.08.2020. 07:43


Krug zemalja koje pooštravaju mjere prema Hrvatskoj je sve širi. Tako je u četvrtak Danska stavila Hrvatsku na narančastu listu epidemiološki nesigurnih zemalja, a Slovačka na crvenu listu. Osim Hrvatske, na slovačkoj crvenoj listi su i Francuska, Španjolska, Nizozemska, Belgija i Malta. Ljudi koji se vraćaju iz zemalja na crvenom popisu morat će u karantenu u trajanju od 10 dana.
Poljska će zabraniti letove iz 46 zemalja od 2. rujna, a među pogođenima nalazi se i Hrvatska. Novi su to udarci na ovu, uslijed pogoršanja epidemiološke situacije skraćenu turističku sezonu. Poljska nacionalna aviokompanija LOT obnovila je međunarodne letove 1. srpnja, gotovo četiri mjeseca nakon što ih je suspendirala.
Činjenica je da je ovog ljeta poljski LOT postavio i avioliniju za Zračnu luku Rijeka, i to jednom tjedno, svake nedjelje. Kako doznajemo od Tomislava Palalića, direktora ZL Rijeka, LOT nije otkazao let za ovu nedjelju, 30. kolovoza, s obzirom da mjera zbrane na snagu stupa od 2. rujna. Ipak, treba reći kako se linija pokazala vrlo dobro popunjenom te nikoga ne veseli nova zabrana.
 


Poljaci dobri gosti
 
– Za predstojeći vikend nismo od prijevoznika dobili nikakve informacije da se let otkazuje ili slično, no s obzirom na mjere, izgledno je da će to biti posljednji LOT-ov let za ovu godinu. Moram reći kako linija jako lijepo ide.
Riječ je o zrakoplovima od prosječno 110 mjesta i popunjenost je na svim letovima bila jako dobra, kazao je Palalić, navodeći kako će nove restrikcije s poljskog tržišta još više osjetiti neki drugi aerodromi, poput zadarskog, za koji je LOT ovog ljeta postavio vezu s tri poljske destinacije.
Ograničenja se s obzirom na novosti očekuju i kod dolaska privatnih aviona, no zasad još nema detalja tko će i ako će smjeti privatnim avionima letjeti prema Hrvatskoj. Kako doznajemo, ove godine je u ovom segmentu, čartera malih zrakoplova za desetak i manje osoba, jako povećan broj naleta zrakoplova registriranih upravo u Poljskoj te Slovačkoj.
Iako je tržište broj jedan koje je donijelo najveći turstički promet definitivno Njemačka, Poljaci su ove godine dobrim dijelom spašavali sezonu. Tako su primjerice na otoku Krku bili drugi po broju gostiju u kolovozu.
Dragan Brnić, vlasnik jedne od većih krčkih agencija, Šilo tourista, potvrđuje ove podatke. Poljska se s petog ili šestog mjesta probila na drugo mjesto, a dobre brojke se bilježe i s češkog tržišta. Kod gostiju iz Slovačke se, pak, nije osjetio neki porast prometa.
 


Kompliciran i tranzit
 
– Što se tiče nove situacije, mi smo već danas dobili nekoliko storna i to gostiju iz Češke. Naime, jedan razlog je što Slovaci ne puštaju tranzit kroz zemlju bez samoizolacije, znači tko god je u tranzitu, izbjegavat će Slovačku, a Austrija i tako već ima mjeru da se onaj tko je u tranzitu kroz ovu zemlju, nigdje ne smije zaustaviti.
I takav put je za mnoge prevelik napor te glavni povod za ostanak kući i storno, ukazao je ovaj dugogodišnj turistički djelatnik na još jednu situaciju koja bez obzira što Češka nije stavila Hrvatsku na crvenu listu, čak i Čehe odvraća od dolaska u Hrvatsku na odmor.
– Sve u svemu, rujan neće biti baš bajan, iako je epidemiološki situacija na Kvarneru i u Istri jako dobra. Inače, sada kada gledamo, ovdje smo doista s obzirom na najave koje su bile u proljeće, uspjeli ostvariti dobre rezultate, kazao je Brnić, dodavši i kako se najveći pad osjetio u najjačem vikendu, onom oko 15. kolovoza s mjerama koje je postavila Italija. Brojke su tada preko noći samo pale. I te se rupe, s novim restrikcijama Slovenije i Austrije u međuvremenu, nisu mogle popuniti.
Da je poljsko tržište ove godine doista jako pomoglo hrvatskoj turističkoj sezoni, pokazuju i podaci Turističke zajednice Kvarnera. Naime, već od zadnjeg tjedna u srpnju, bilježi se bolji primet s ovog tržišta nego lani. Sa Slovačkom je situacija nešto drugačija. Gosti iz Slovačke od početka kolovoza ostvarivali su dnevno pedesetak posto lanjskih noćenja, no od početka ovog tjedna bilježe pad, doznajemo od Irene Peršić Živadinov, direktorice TZ-a Kvarnera.
 




Upitan rujan
 
– Gosti iz Poljske i Slovačke za Kvarner su iznimno važni budući da su prema broju ostvarenih noćenja u 2019. godini među 10 najjačih inozemnih tržišta. Hrvatska je gostima iz Slovačke i Poljske u TOP 5 zemalja koje odabiru za svoje godišnje odmore, te se kod nas osjećaju ugodno i sigurno, a to nam i potvrđuje trenutna statistika.
Gosti iz Poljske su u dosadašnjem dijelu kolovoza na Kvarneru ostvarili rast od 2 posto u usporedbi s istim razdobljem lani. Gosti iz Slovačke trenutno ostvaruju gotovo 50 posto prošlogodišnjih turističkih noćenja, no sredinom kolovoza dosegli su gotovo 60 posto ostvarenja, što potvrđuje istraživanje da je oko 70 posto gostiju iz Slovačke, kao i do sada, nastavilo sa svojim putovanjima u srpnju i kolovozu.
Tako da je sigurno da će nakon Slovenije, Austrije i Italije, nove mjere poljskih i slovačkih vlasti negativno utjecati na turističke brojke u konačnici, rekla je direktorica TZ-a Kvarnera te dodala kako vjeruje da će gosti iz Poljske na Kvarneru nastaviti boraviti budući da se trenutna odluka poljskih vlasti odnosi samo na avioletove, a zahvaljujući dobroj cestovnoj povezanosti i relativno brzom dolasku, velik dio gostiju iz Poljske na Kvarner dolazi automobilima u vlastitom aranžmanu.
– Jasno je da rujan i posezonu nastavlja određivati epidemiološka situacija u zemlji i regiji, stoga čitav turistički sektor u ovom trenutku pozorno prati događanja na tržištima nama najbližih emitivnih zemalja, nadajući se da će se bar dio sezone nastaviti i u rujnu, s obzirom da smo tim gostima već tradicionalno među omiljenim najbližim i najdostupnijim destinacijama, i to ne samo za ljetni odmor, već i za kraća putovanja u drugim dijelovima godine, zaključila je Peršić Živadinov.
 


Prag još čeka
 
Nakon 7. rujna vrlo je izgledno da će Hrvatsku na crvenu listu smjestiti i Češka. To je u četvrtak rekao zamjenik ministra vanjskih poslova Martin Smolek.
– Dogovorili smo s epidemiolozima da se uvjeti putovanja u Hrvatsku iz Češke neće promijeniti do 7. rujna, rekao je ministar vanjskih poslova Tomáš Petříček. Napomenuo je da je glavni razlog zašto Hrvatska još nije na crvenom popisu u tome što u Hrvatskoj trenutno boravi velik broj Čeha, pa bi ih previše bilo u karanteni.