Na oko 180 metara nadmorske visine, u praporu ili lesu, što je Smilčiću sljubio s pržinom, s uzvišenja što je za okupacije služio kao izvidnica neprijatelju, sad izviđamo divotu od vinograda obitelji Arbanas dolje niz padinu. Vodi nas Branko, što je nastavio na od oca Rajka, a kažu i više majke Milke, začet OPG Rajko Arbanas, u dijelu vinogradarstva i vinarstva. U 2008. podignuta, sada predivna dva vinograda, na 4 hektara, sa 12.500 panja, pred skori su rod.
Refraktometrom Branko prošara po merlotu i maraštini. Lijepo, ali ovdje u pržini valja još malo pričekati u odnosu na kamena tla ili ona pod crvenicom.
Na praporu smo nekad, piše u vinarskim knjigama, u ovoj županiji dominantne vinare, a isticali su se tada i Privlačani i okružje Nina, pa odustali, a Smilčičani ostali čuveni voćari i vinogradari.
Predstavnik generacija mlađih školovanih vinara
– Najviše je 4.500 panja Maraštine, pa je tu i Merlot, Syrah i Plavina. Obiteljska tradicija odvela me ne studij vinarstva u Poreču, Veleučilišta u Rijeci, a sa mnogim istarskim vinarima sam dijelio klupe, kako moje generacije tako i starijim jer su ga tamošnji vinari masovno upisivali. I od nekadašnje prodaje grožđa, odnosno vina u rinfuzi, što smo i zadržali, krenuli smo u flaširanje vina za tržište. Već prethodno smo na nizu manifestacija za otvorene vina u procesu proizvodnje, prvenstveno za maraštinu kao naš ponos uzimali srebra i zlata, s merlotom kao otvorenim smo do srebra.
Dakle riječ je o izdanku obiteljske tradicije, ali mlađem ravnokotarskim vinaru i što je posebno vrijedno – odškolovanom za vinara. Time se i u ovom kraju kreće putovima koji su par desetljeća prisutni u područjima sa snažnijim vinarskim tradicijama.
U buteljama od 2017.
I kad je krenulo buteljiranje?
– Od 2017. krenuo sam s buteljama za sad s Merlotom i Roseom koji je od Plavine, u rangu kvalitetnih vina sa 80-tek bodova, a u pripremi je i izlazak na tržište u bocama Maraštine i Cuvee-a, njga radim od Merlota, Syraha i Plavine. Planovi su nastaviti,a čeka nas puno toga, od dodatnog sređivanja, vjerojatno i izmještanja podruma, opreme pa do kušaonice, a moguće i dio voćnjaka, recimo s ovim nektarinama nismo zadovoljni, postane vinograd, kazuje Branko.
Pa do degustacija i prodaje na kućnom pragu?
– Već imamo degustacije. U Smilčiću je 7-8 kuća i imanja sa bazenima, a evo ovog smo ljeta imali više grupa koje su navratile na degustaciju, pa štogod i kupile. I vlasnici kuća za odmor su nam kupci. Imamo i breskve, nektarine i trešnje.
Grožđa inače bude oko 2 vagona i prodajemo značajnu količinu, dio prerađujemo u vino, kojeg više prodajemo u rinfuzi svojim stalnim odanim kupcima. Za sad sam flaširao tisuću i par stotina boca, ali ćemo ići snažnije u tom pravcu. Ipak je kazati ako ste uzoran vinogradar i kupci vas prepoznaju da je i vinogradarstvo i prodaja grožđa dobar posao, ističe Branko.
Kako smo u međuvremenu krenuli put kuće i podruma, prolaskom crkve Gospe od Zdravlja, pa stare škole i bunara, odakle se skreće ka Arbanasim, i otac Rajko potvrđuje.
Napomena je da je sve – eko proizvodnja. I u ovoj korona godini koja je stvorila vinsku krizu s prodajom diljem svijeta nemaju straha kako za prodaju grožđa, tako ni plasman stalnim kupcima.
Maraština nikako do botelje
Poseban ponos i najbolje ocijenjivano vino, kao otvoreno u pripremi za tržište, Arbanasu je Maraština. Maraština je i predodređen da bude kraljica Zadarske županije, odnosno naš zaštitni znak poput Malvazije Istri ili Graševine Slovoniji, Žlahtine Vrbniku.
Posebnost je svježih, voćnih i osvježavajućih maraština s nešto primjesa herbalnosti mediteranskog bilja ali i koštunjavog voća, pa ovisno o vremenu berbe i velikom rasponu, od naznaka agruma do meda. Kažu da su one i lesnog tla, kakvo je u Smilčiću, posebne.
Pa zašto onda nisi krenuo s buteljiranjem Maraštine, nego Merlota odnosno Rosea? Mislim tim prije što ste s njom na natjecanjima kao mladim otvorenim vinom i došli do zlata.
– Maraština nam ne stigne do botelja, jer je stalni kupci unaprijed otkupe u rinfuzi, a stare kupce valja poštovati, kazuje nam Branko uz najavu da se pripremaju, a vidjeti će što će biti s ovogodišnjom berbom.
Vina Arbanas
Smilčić 152 A
OPG Rajko Arbanas
23 420 Benkovac
091 545 7120
[email protected]
najnovije
najčitanije
Košarka
NBA liga
Zubac ostvario još jedan “double-double”, ali Dončićev Dallas je slavio
KK Zadar
Premijer liga, 32. kolo
Žuta injekcija za doigravanje
Županija
vrijedan cilj
Privlački azil organizira fantastičnu radionicu “Paint & wine with dogs”
Zadar
centar za kreativne industrije
Za zadarske poduzetnike uskoro besplatna radionica
Hrvatska
raskol u mostu
Selak Raspudić: Od liste za EU parlament sam odustala zbog Marina Miletića
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Crna Kronika
NAPAD
TEŽAK NAPAD U VIRU: Staklenom bocom i fizičkom snagom udario 53-godišnjakinju, ozlijeđena je
Rukomet
bliži se kraj sezone
Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije
Zadar
NIZ ŠALJIVIH KOMENTARA