Stara izreka iz mađarske Baranje (majke vina), jasno naznačuje da kod vina imamo dvije struke i – gušt, nametnula mi se za razgovora s Brankom Bungurom, vlasnikom Vinarije u Biogradu na Moru iz koje izlaze Vina Biograd, a kaže: »Hrvati rade vinograd, Nijemci podrum, a mi Mađari – pijemo.« Vina Biograd izlaze, naime, iz najsuvremenije vinarije u Dalmaciji, a vinograd nema, već grožđe otkupljuju:
– Od 300-400 kooperanata otkupljujemo staru sortu Mareštine, od seljaka, individualnih proizvođača, koji je njeguju i prodaju višak, a ne plantažera. Što znači stara sorta? Stara žuta i pirgava mareština sitnog zrna, i žuti debit. Ove zelene nove klonove ne prerađujemo. S prostora Skradina i okolice, i Vukšić, Stankovci, Crljenik, Bila Vlaka, do Benkovca, sve do Varivoda. Crno oko Benkovca i to Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah, i Grenache za Rose. Crnog je 60, a bijelog 40%, crna sa 13 do 14% alkohola, bijela 11-12%, a rose na 11%.
Vinsko čudo tehnike od »300 na sat«
Bungur, inače vlasnik »Slad grupe«, u čijem je sastavu vinarija od 2012, još uvijek kao vinar široj javnosti malo znan, a u mnogo čemu je jedinstven. Počelo je iz strasti i zabave, a preraslo u posao. Vinarija ima 8 zaposlenih i uz svoj angažman rade naravno s enolozima.
Suvremena vinarija među najvećima u Dalmaciji kapaciteta je milijun litara, a što ne znači tek prostor:
– Moćni zatvoreni mlin kapaciteta 7,5 t/h, dva vinifikatora za crno od po 30.000 litara, stotinu inox bačava s duplim stijenkama i sustavom kontrole temperature, u kojima vino dozrijeva, linija proizvodnje bez prisustva kisika za bijela, kako bi se izbjegla oksidacija, uz korištenje mikrooksidatora u proizvodnji crnih, sustavno filtriranje. Crna odležavaju dvije do pet godina, ovisno želji kupca. Ne barikiramo i ne »čipsiramo«. Punionica, liniji za pranje, punjenje plinom pa vinom, čepljenje i etiketiranje – kapaciteta 5.000 botelja na sat. Preradimo i proizvedemo oko 500.000 litara, toliko ćemo i ovu godinu, zaključuje Bungur, čije je još veće iznenađenje – plasman.
Sve u izvoz
Gdje to, da prostite, prodate?
– Nizozemska i Belgija, su ključni, a ide i Luxemburg, nešto Rusije, Poljska, Češka i oko 92% izvezemo! Ovdje smo u dijelu lokala poput Stipe, Sabunjara,.., pa splitsko posebno makarsko područje do Ploča i Dubrovnika sa točionicima, 430 točionika preko kojih u restoranima plasiramo vino. Nešto butelja kao Tamaris, Niko,..U trgovinama smo tek djelomično.
Vidim da radite dvije klase, odnosno kvalitetna i vrhunska vina?
– Da, sa navojnim odnosno plutenim čepovima, s tim da vrhunska gotovo i ne plasiramo u Hrvatskoj.
Kako doći do stranog tržišta?
– Odluka je od početka bila ne imati previše posla s domaćim kvazi tržištem. Za izvesti treba biti vani s ljudima i dogovarati, i naravno imati proizvod. Ja sam veći dio zime po Njemačkoj, Belgiji, Češkoj,…
Kakve cijene vani postižete?
– S dopremom, crna od 4 do 7 eura, za Cabernet Sauvingon, ovisi o kupcu, i količini. Bijela za 3-4 eura, ne pod našim brendom već dogovorno s kupcem, jer vani Debit ili Mareština ništa ne znači. Radimo s distributerima pića, a oni s lokalima i kupcima koji više ne žele parfumirana jeftina talijanska vina od 2-3 kune, a što su izvučene tekućine, a ne vina. Na tržištu Beneluxa su vrlo jaki i naši Istrani.
I prodate sve, i profitirate?
– Imamo neprodano oko 20.000 litara. Ne računam oko 60.000 litara crnog od preklani i oko 50.000 l od lani na odležavanju. Ostalo je prodano. Na sreću 80% je ugovoreno i prodano prije korone, pa je nismo osjetili. Da, poslujem s dobiti.
Smiješno domaće tržište i podcjenjivanje
A domaće tržište?
– Domaće je tržišta smiješno. Vina iz Zadarske županije i Dalmacije prepoznata su u svijetu, svugdje dobro došla, konzumirana i kupljena – osim naših zadarskih restorana. Vina Zadarske županije na svim mogućim natjecanjima potuku sve, ali to zadarske ugostitelje i konobarčiće nije briga jer njih kvaliteta, niti što gost pije, ne zanima. Njima je vino što jeftinije to bolje.
Pa je graševina najčešće zadarsko vino?
– To što se prodaje pod graševinom za 15 ili 17 kuna, je za 2-3 kune uvezena izvučena parfimirana tekućina iz Italije ili Makedonije, a za što je država najveći krivac. Pitajte vlasnike cisterni za koga voze i odakle. Gledaš vino, grožde, cijenu, a – računica se ne poklapa.
Zadnje pitanje, zašto Mareština?
– U mom se mjestu (Pakoštane op.a.) tako zove, i ja ću je tako zvati, južno je Rukatac, a službeni me naziv ne zanima.
Bungurova vjera i ljubav za Debit
Ljetne su vrućine pa pijemo – mareštinu, dok Branko ne inzistira na Debitu, što je meni zadnje vino, ali on ima drugu priču.
– Debit je budućnost. Debit je podcijenjen zbog lošeg koje je radila šibenska vinarija, i ovih novih zelenih klonova. Naš starinski žuti debit, kojeg su sela njegovala, je jedino grožđe koje je cjeli dan na suncu. Debit ne pogađa i ne pravi rikošete u glavi, već podigne raspoloženje i raduje čovjeka, a bistre glave. I za dugi je cug i za zdravo piti, tek je dio pohvala u slavu Debita kojeg Bungur smatra favoritom ovdašnjih vina.
Vina Biograd
Vinarija Biograd na Moru
Slad Grupa d.o.o.
23 000 Zadar
Mob – +385 99 4483 812
[email protected]
najnovije
najčitanije
Hrvatska
STANJE U PROMETU
HAK: Zbog prometne nesreće na A3 vozi se jednim trakom smanjenom brzinom
Ostali sportovi
Formula 1
Max Verstappen pobjednik “sprinta” u Šangaju, Lando Norris izletio sa staze
Županija
Obilježavanje Dana planeta Zemlje na Pagu
Akcija za čisto podmorje, bez plastike
Hrvatska
KROV NAD GLAVOM
Prosječan Hrvat ne može unajmiti stan jer mu je najam 70 posto plaće, a ne može dobiti ni kredit za kupnju
Ostali sportovi
AK ALOJZIJE STEPINAC
Deset odličja AK Alojzije Stepinac u Makarskoj, istaknule se Marasović i Dominiković
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Zadar
POČIVAO U MIRU
OD ‘SKITE’ SE OPRAŠTAJU BROJNI ZADRANI: ‘Veliki košarkaški virtuoz, zaljubljenik u košarku…’
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU