Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zračna luka Zadar ostaje bez 11 rotacija

29.08.2020. 13:33


Od 2. rujna Hrvatska ostaje bez zračne linije sa Slovačkom. Zbog porasta broja oboljelih od covida-19 njihova je Vlada Hrvatsku stavila na crvenu listu, no osim nas, na toj su se listi našle i Španjolska, Francuska, Nizozemska, Belgija i Malta. Grčka nije na ovom popisu, ali za nju je izdana važi preporuka da se tamo ne putuje jer je riječ o visokorizičnoj zemlji.
Povod ovakvoj odluci poljske Vlade, prema riječima njihova ministra zdravstva Mareka Krajčija, visok je broj uvezenih slučajeva oboljelih od korone kojih, prema njegovim tvrdnjama, ima čak 24 posto od ukupnog broja oboljelih u kolovozu. Naime, ministar smatra da je, osim iz Češke, puno slučajeva covida-19 uvezeno upravo iz Hrvatske, koju proziva kao zemlju iz koje je zadnjih dana došlo do značajnog pogoršanja situacije.


Velik interes poljskih turista
S obzirom da je zadarska Zračna luka jedna od onih koje prometuju s Poljskom, provjerili smo što ova odluka znači za njih, odnosno bez koliko će letova uskoro ostati. Naime, poljski avioprijevoznik LOT Zadar povezuje s Varšavom jednom tjedno, a koliki je značaj toga ugovora kazuje i izjava direktora Hrvatske turističke zajednice, Kristjana Staničića, koji je još početkom sezone rekao kako se Poljska već godinama nalazi u top pet tržišta s kojih ostvarujemo najveći turistički promet zbog čega nas ohrabruje vijest o ponovnom uspostavljanju LOT-ovih linija prema Hrvatskoj.
Ove će linije zbog Vladine zabrane o putovanju u Hrvatsku sada biti ukinute, a evo što nam je o tome rekao direktor Zračne luke Zadar, Josip Klišmanić:
– Vezano za odluku poljske Vlade o zabrani letova iz 46 zemalja među kojima se nalazi i Hrvatska, Zračna luka Zadar će kao posljedicu imati otkazivanje rujanskih linija za Varšavu i Rzseszow na kojima je letjela poljska nacionalna kompanija LOT i Poznan koji je opsluživan od strane Ryanaira. Na taj će način Zračna luka Zadar ostati bez ukupno 11 rotacija tijekom mjeseca rujna. Moramo napomenuti kako je ovogodišnji promet s Poljskom bio iznad svih očekivanja i to ponajprije zbog izvanredne reakcije LOT-a na interes poljskog tržišta prema Hrvatskoj koji je uveo linije iz čak šest poljskih destinacija prema Zadru, kaže Klišmanić, pojašnjavajući i kakva je bila povezanost s poljskim gradovima.


Izvrsna popunjenost zrakoplova
– Uz već postojeću liniju Ryanaira prema Poznanu, Zadar je tako bio povezan i s Varšavom, Gdanjskom, Sczeczinom, Rzseszowom, Krakowom i Bydgoszczem. Popunjenost zrakoplova je u postojećim uvjetima bila izvrsna te vjerujemo da ćemo i dogodine, pod znatno povoljnijim okolnostima za naše putnike, nastaviti biti povezani s Poljskom u još većem obimu, poručuje prvi čovjek Zračne luke Zadar.
Šteta je da je došlo do ovakvog razvoja situacija, no ona je bila očekivana s obzirom da je poljska aviokompanija LOT zbog korone već jednom stopirala međunarodne letove. Zračna linija ponovno je pokrenuta 1. srpnja nakon popuštanja pandemije, no njihova Vlada ipak sada poručuje kako je nužno provesti pravo na uvođenje zabrane letenja kako bi se »prijetnja javnom zdravlju smanjila na najmanju moguću mjeru«.
Cilj je ove mjere zapravo obuzdavanje virusa bez potpune karantene, što su već pokušale neke zemlje. Vidjet ćemo kakve će rezultate ovaj paket mjera poljske Vlade donijeti, odnosno hoće li zatvaranje komunikacije sa zemljama s tzv. crvene liste doista smanjiti broj oboljelih.