Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Daj, Bože, ambicioznih ljudi

29.08.2021. 07:15


Mladić je odlučio uspjeti. Odlučio se dignuti iznad drugih. Ne preza od ničega. Drugi su tu kao stepenice po kojima se mladić diže sve do vrha. Ponekad preskače pokoju stepenicu koja je, misli mladić, beznačajna. Mjeri osobe po korisnosti svoje smbicije. Ljudi su mu pojave, a ne osobe. Na njegovom putu napeo je nos da nanjuši vođu. Potreban mu je prvi, jer njegova je ambicija biti, za sada, drugi. Dok ne postane prvi. Zaslužio je. Uspjeh mjeri po slavi, poznatosti, a ne po unutarnjoj slobodi.
Odobrava svakome lažno se smješkajući. Klanja se vođi, darujući mu svoje ja, svoju slobodu, svoju suverenost. Dragi, najmudriji, vođo, na službu! Pokoravajući se vođi, druge pokorava sebi. Klanjam se prvome, vi ćete se klanjati meni, sjeni vođe. Iskompleksiran je, ohol i arogantan. Takva je ambicija pročitana knjiga, jasna je i lako se dešifrira. Ambicija je našemu antijunaku zamaglila obzorja. Loša je to ambicija koja na kraju večera našega ambicioznoga momka.
Dobra je ambicija, čeznem za njom, da drugome, drugoj, uz mene bude dobro. Da se drugi u svojoj suverenoj slobodi razvija do svoje punine ljudskoati. Da druga, drugi, uz mene bude svoja, svoj. Ne čeznem drugome mijenjati glave, ispravljati misli, umanjivati slobodu.
Jedini kojemu se klanjam jest slobodni, suvereni Bog. Kralj.
Uz mene su sestre i braća ljudi. Slobodni i drugačiji.
Život je predivan!