Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Grad potrošio 26,3 milijuna više nego što je “zaradio”

Autor: Nives Rogoznica

28.09.2008. 22:00
Grad potrošio 26,3 milijuna više nego što je “zaradio”


Poglavarstvo je u cijelosti isplatilo planiranih 300.000 kuna Zakladi za istinu o Domovinskom ratu, dok je od ukupnih 270.000 kuna predviđenih za funkcioniranje nacionalnih manjina isplaćeno tek nešto manje od 45.000 kuna ili 16 posto
Gradski proračun u prvih se šest mjeseci brže “praznio” nego što se “punio”, pa je polugodišnji obračun proračuna pokazao 26,3 milijuna kuna rashoda više nego prihoda.
Na strani rashoda 30. lipnja zabilježeno je nešto manje od 211,5 milijuna kuna, dok je na strani prihoda bilo nešto više od 185,1 milijuna kuna. Sažetak je to financijskog izvještaja o kojem će vijećnici raspravljati na prvom jesenskom zasjedanju Gradskog vijeća zakazanom za četvrtak 2. listopada.
Iz analitičke raščlambe proračuna vidljivo je kako je Gradsko vijeće već u prvih šest mjeseci ove godine “ispucalo” svoj proračun za organizaciju prigodnih manifestacija koji je iznosio 200.000 kuna, te najveći dio planiranih sredstava za promidžbu; točnije 170 od planiranih 190 tisuća kuna. Međutim, u prvom polugodištu Vijeće nije potrošilo ni lipe od planiranih 100.000 kuna za reprezentaciju.
Što se Gradskog poglavarstva tiče, u cijelosti je u prvih šest mjeseci isplaćen iznos planiran za Zakladu za istinu o Domovinskom ratu i to u iznosu od 300.000 kuna, dok istodobno do konca lipnja nije otišla ni kuna, od 100.000 planiranih, za opremanje postrojbi za zaštitu i spašavanje, te je od ukupnih 270.000 kuna predviđenih za funkcioniranje nacionalnih manjina isplaćeno tek nešto manje od 45.000 kuna ili 16 posto ukupnih sredstava.
U proračunskoj pričuvi koja iznosi 200.000 kuna ostala je oko 71.000 kuna.
Gradsko vijeće trebalo bi i konačno odlučiti o nazivu dvorane na Višnjiku. Prijedlog naziva trebao bi na sjednici zakazanoj za srijedu usuglasiti Odbor za utvrđivanje prijedloga naziva ulica, trgova, područja te javnih poduzeća grada Zadra. Vijeće će također glasovati o donošenju odluka o izradi urbanističkih planova uređenja stambene zone Karma, naselja Kožino, lučice i obalog pojasa na Olibu te Turističkog naselja “Pinija” na Punti Radman u Petrčanima.
Pred vijećnicima će se naći i dopuna Odluke o komunalnom doprinosu prema kojoj će Gradsko vijeće ubuduće na prijedlog Poglavarstva moći, djelomično ili u potpunosti, osloboditi od plaćanja komunalnog doprinosa investitora u objekt koji je posebnom zakonskom odredbom ocijenjen kao objekt od interesa za RH. Oslobađanje od komunalnog doprinosa do sad se primjenjivalo na objekte namijenjene zdravstvu, obrazovanju i kulturi.


“Pješački” kod ribarnice
Šef zadarske ispostave Hrvatskih cesta Zdravko Jerak u pisanoj formi odgovorio je na pitanje vijećnika HNS-a Ive Gregova koji je želio znati može li se kod izbrisanog pješačkog prijelaza na mjestu od ribarnice prema rivi postaviti semafor koji bi bio sinkroniziran sa semaforom kod mosta.
Jerak je pojasnio da je pješački prijelaz kod ribarnice izbrisan “jer je dolazilo do zastoja u prometu vozila” te zbog sigurnosti pješaka. Također je kazao da je od strane Odjela inspekcije cesta u Ministarstvu mora, prometa i razvitka sastavljen zapisnik po kojem bi trebalo izraditi novi projekt regulacije prometa, ne samo za dio od mosta prema ribarnici, već za čitavu Liburnsku obalu.