Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Košarka postaje atraktivnija

Autor: Matej Lordanić

28.09.2008. 22:00
Košarka postaje atraktivnija


Ovim promjenama se želi postići dinamičnija košarka, a oštrijim kažnjavanjem nesportske greške žele se spriječiti ozljede – rekao je Tomislav Hordov, zadarski sudac
Košarka je kroz povijest pretrpjela mnoge promjene pravila, a nastojanje je što više ubrzati igru i učiniti je što atraktivnijom za gledatelje. Stoga nakon Olimpijskih igara u Pekingu, točnije od 1. listopada, na snagu stupa nekoliko novih pravila. Za njihovo pojašnjenje smo upitali Tomislava Hordova, ovoga trenutka najboljeg zadarskog suca i jednog od 10 hrvatskih djelitelja pravde koji sude regionalnu NLB ligu.
– Četiri su nove stavke. Prvo, kada igrač padne s loptom i kliže, to više nisu koraci. U borbi za loptu se većinom događalo da se u toj situaciji igrač okreće, ustaje s poda što će i dalje biti koraci, ali ako samo kliže s loptom, to neće biti prekršaj. Nadalje, kada igrač nakon presječene lopte ide u kontru prema košu, a posljednji igrač obrane ga zaustavi, to će biti nesportska greška. Prije se nesportska greška dosuđivala samo u slučaju pogreške s leđa, a sada je nesportska greška i faul s boka – reći će Hordov.
Još je nekoliko novih stavki.
– Zadnje polje će od sada biti drugačije definirano. Dakle, igrač mora prijeći s obje noge i loptom u prednje polje da bi lopta bila uspješno prenesena. Dopuštenih 8 sekundi također završava kada igrač s obje noge i loptom prijeđe u prednje polje. Primjerice, kada igrač iz zadnjeg polja uputi pas u prednje polje, a igrač koji prima loptu se odrazi iz prednjeg polja, uhvati loptu i doskoči u zadnje, nije više prekršaj. Prije je to bilo vraćanje u zadnje polje, no više nije, jer lopta nema status zadnjeg polja. No, po mom mišljenju možda i najbolja stvar je oštrije sankcioniranje kod namjernog udaranja laktom, što su zahtijevali liječnici. Tako bar piše u propozicijama. To će od sada biti nesportska ili isključujuća greška, zavisno o težini ozljede i sili koja je pritom upotrijebljena. Samo zamahivanje laktovima igrača koji gradi loptu, dakle, ne udaranje, nego samo zamahivanje, je sada tehnička pogreška.
Dinamičnija košarka
Što se događa kada lopta prođe kroz obruč s donje strane?
– Bilo kakva igra na loptu kroz obruč je automatski prekršaj. Dakle, kod igranja na loptu ispod obruča vrijeme se zaustavlja i priznaju se poeni.
Od nove sezone igrači neće smjeti nositi majice ispod dresa.
– Prije je bilo dopušteno da igrač, uz liječničku potvrdu, ispod dresa nosi majicu kratkih rukava. Sada je dopuštena samo majica koja se ne vidi ispod dresa. Sve ostalo, i uz liječničku potvrdu, nije dopušteno.
Što se želi postići ovim promjenama?
– Prvenstveno se želi postići dinamičnija košarka. No, oštrijim kažnjavanjem nesportske greške žele se spriječiti teže ozljede, jer je toga bilo dosta. Koliko će ove promjene doprinijeti? Sigurno će trebati neko vrijeme da se klubovi priviknu na to, pogotovo oko zadnjeg polja. U nižim ligama će posebice biti puno posla za suce, barem prvih desetak kola dok se ljudi ne priviknu na to. Bit će dosta protesta, ali oni će biti i usmeno i pismeno upoznati s time.
Od 2010. godine bi se linija trice trebala pomaknuti na 6,75 m, a reket bi trebao biti pravokutnog oblika.
– S time nisam detaljno upoznat, jer nam to nisu ni dali na nedavno održanom seminaru. Samo su nam rekli da će se staviti polukrug u reket kao u NBA ligi i tu neće biti faula u napadu. To je jedno vrijeme i bilo kod nas. Rečeno nam je i da će se trica pomaknuti pola metra unatrag, ali o tome ćemo 2010. godine.
Uključio se tada predsjednik Košarkaškog saveza Zadarske županije, Milan Čanković.
– Odluka o pomicanju trice se možda i ne prihvati, sve ovisi o tome koja će odluka biti donesena na Saboru europskih klubova.
Zaštita igrača
Za mišljenje o promjeni pravila upitali smo i trenera KK Zadar, Aleksandra Petrovića. On pozdravlja sve donesene promjene.
– To je normalno, uvijek je dobra stvar da napadač ima što veću zaštitu. Većina tih pravila bi trebala zaštititi napadača i pridonijeti atraktivnosti igre. Ja sam apsolutno za. Treba se zaštititi od prljave igre, od igranja laktovima i tako smanjiti mogućnost ozljeda. Naravno, pitanje je koliko će ova pravila suci provoditi u djelo, ali to su pravila koja bi trebala zaštititi igru i igrače i na dobrom su tragu. Sve promjene su afirmativne, ja sam pristalica tih promjena, posebice onih koje štite napadača. Treba dati dodatnu prednost napadaču u današnjoj košarci u kojoj su ipak obrane poprilično dominantne. Ova pravila će dopustiti malo više prostora za poentiranje – rekao je Petrović.
Još bi dva pravila trebala biti donesena 2010. godine, a riječ je o pomicanju linije trice i mijenjanju oblika reketa.
– O tome ćemo 2010. Promjena reketa će približiti centre bliže košu, a što se tiče trice, ona je preblizu za prave, rasne šutere. Odnošenje obrambenih igrača prema trici će dodatno povećati ulogu centara, što je ovoga trenutka zapostavljeno, jer se više oslanja na vanjske igrače. Pomicanjem trice i promjenom oblika reketa unutarnji će igrači dobiti više na važnosti.
Trener KK Borik-Puntamika, Tihomir Bujan se slaže oko promjena koje se tiču nesportske pogreške.
– Slažem se s promjenama koje se tiču nesportske pogreške, jer se treba spriječiti pregruba igra. Prelazak igrača u prednje polje je u redu, jer su oko toga često bile sumnjive situacije. Neki su to sudili, neki nisu, pa je tu bilo svakakvih odluka. Stoga smatram da će ova promjena doprinijeti tome da bude manje nesuglasica. Odluku koja se tiče oštrijeg sankcioniranja igre laktovima je teško procijeniti, jer će je suci većinom donositi na temelju svojih procjena. Tu eventualno može biti dvojbenih situacija, s obzirom da je tehnička pogreška prilično oštra kazna. No, vidjet ćemo kako će to izgledati. Ako dođe do kontakta, to je u redu. To je na sucu da procijeni je li bila namjera ili ne, jer se to može primjerice dogoditi u gužvi. Sigurno će biti zanimljivih situacija, ali i dosta reakcija na to – kazao je Bujan.
Kako će ove promjene utjecati na vašu momčad?
– Mi ćemo se prilagoditi. Kao i uvijek, svih promjena pravila se treba pridržavati i na to ćemo upozoriti igrače. Nastojat ćemo imati što manje takvih pogrešaka da sebe ne dovodimo u nezgodne situacije.
Od 2010. godine na snagu bi trebala stupiti još dva značajnija pravila. Pomicanje trice za pola metra i promjena reketa iz trapeza u pravokutnik.
– To je također u redu. Primjećuje se da je šuterski rang igrača postao dosta visok i udaljenost od 6,25 m je postala premala. Postiže se veliki broj trica, više se igra izvana, a manje iznutra. Neće biti puno igrača koji će moći s velikim postotkom ubacivati s te udaljenosti. Neki igrači danas imaju s udaljenosti od 6,25 m postotak daleko veći od 40 posto, što znači da im je to prelagano za šutirati. Promjena reketa iz pravokutnika u trapez je za mene u redu, da se smanji dominacija centara, jer oni ne mogu osvajati veliki prostor u napadu. Sljedeća faza bi trebala biti da se igralište proširi, nešto slično kao u NBA ligi. Igrači su visoki, pokretni i na ovako malom terenu je teško imati kombinatoriku. Širenjem trice se širi i formacija u napadu, ali će u prvoj fazi nedostajati terena. To su dobre izmjene koje će poboljšati kvalitetu igre, ubrzati je i ponešto promijeniti taktiku.


Mazija: Bez utjecaja na moju ekipu
Trenericu ŽKK Zadar Mariju Maziju smo upitali kako će promjene pravila utjecati na njenu momčad.
– Na moju ekipu neće previše, jer mi nismo poznati kao “ragbijaška” ekipa. Mi čak imamo problema s agresivnom obranom, jer moje cure igraju više “mlaku” obranu, možemo reći i pravilnu, bez udaranja. Ali nekim klubovima, npr. u Zagrebu, to bi moglo predstavljati problem, jer su nas oni u nekim utakmicama čuvali kao da se igra rukomet. Stoga mislim da to na nas neće puno utjecati – kaže Mazija.
Osim oštrijeg kažnjavanja nesportske pogreške, uvedene su promjene oko prelaska u prednje polje.
– To su sitnice koje mi trebamo prihvatiti koje ne bi trebale ništa promijeniti što se tiče igre. Kažem, nisam još pogledala ta pravila, ali morat ću ih malo bolje prelistati i pripremiti se.
Od 2010. godine trica bi se trebala pomaknuti na 6,75 m, a reket postati pravokutnog oblika.
– To mi nikako nije drago. Posebno što se tiče trice. Kod žena se pokazalo da se uvođenjem manjih normi dobilo na atraktivnosti, preciznosti i brzini igre. Udaljivanje trice će za nas predstavljati veći problem, ali morat ćemo se priviknuti. Promjena koja se tiče reketa za nas neće predstavljati veći problem, to je čisto formalnost po mom mišljenju – zaključila je Mazija.