Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Natječaj za najbolju fotografiju bicikla

Autor: Katarina Belić

28.09.2008. 22:00
Natječaj za najbolju fotografiju bicikla


U Zadru za sada ima još nedovoljno obilježenih biciklističkih staza s kojima se ne uspijevaju povezati sve važnije dnevne “rute”, odnosno putevi do škola, sportskih dvorana, fakulteta, kulturno-umjetničkih ustanova i samog centra grada
Udruga “Eko-Zadar” ovih dana provodi natječaj za najbolju fotografiju bicikla u sklopu projekta “Bez buke i smrada biciklom do grada” i svi koji to žele pozvani su da se prijave i sudjeluju. Cilj tog projekta je da se osigura što sigurniji biciklistički promet za sve one građane koji se koriste biciklom, ne samo radi rekreacije već ga koriste i kao glavno prijevozno sredstvo.
Parkiranje na biciklističkoj stazi
Kao dio projekta “Bez buke i smrada biciklom do grada” udruga “Eko-Zadar” provela je istraživanje vezano uz potrebe zadarskih biciklista, i iako su nedavno napravljene dvije nove staze, vezano uz taj plan ima još mnogo posla.
– Radi sigurnosti biciklista i zato da se staze ne bi pretvarale u parkirališna mjesta, jedna od važnijih stvari je da se one pravilno označe i obilježe. To je važno posebice ljeti kada prevladavaju velike gužve u cestovnom prometu. Postojeće staze bi se trebale bolje održavati poput one biciklističke staze u pravcu Žmirića pa do Veletržnice u pogledu koje smo primili pritužbe na “Zeleni telefon”. Tijekom ljeta obilježene su staze oko Višnjika i na Vitrenjaku, međutim vozači pokazuju veliku dozu prometne nepismenosti te parking mjesta nalaze na samoj stazi. Gradu Zadru smo podnijeli rezultate istraživanja te zahtjev da se prilikom rekonstrukcije Ulice dr. Franje Tuđmana biciklistička staza obilježi. Zadarski biciklisti su tu ulicu ocijenili najnesigurnijom, ali i jednom od najčešće korištenih gradskih ulica, kazala nam je Atana Grbić-Martinović, predsjednica udruge “Eko-Zadar”.
Sve je veći broj ljudi koji se koriste biciklom zbog ekonomičnosti, pozitivnog utjecaja na zdravlje i kondiciju te zbog zaštite prirode i okoliša smanjivanjem količine štetnih ispušnih plinova u atmosferu. U Zadru za sada ima još nedovoljno obilježenih biciklističkih staza s kojima se ne uspijevaju povezati sve važnije dnevne “rute”, odnosno putevi do škola, sportskih dvorana, fakulteta, kulturno-umjetničkih ustanova i samog centra grada.
“Recikliramo zajedno”
Osim projekta “Bez buke i smrada biciklom do grada” udruga “Eko-Zadar” radi još i na projektu “Recikliramo zajedno” koji ima za cilj informiranje građana o selektivnom odlaganju otpada i pružanju informacija o njegovu zbrinjavanju, zakonskoj regulativi i alternativnim načinima zbrinjavanja otpada.
Veliki problem za okoliš i njegovo očuvanje je masovna upotreba i korištenje najlonskih vrećica te se poziva građane da ih zamijene s platnenim ili pak papirnatim vrećicama.
– Takvi problemi nisu rijetkost na što nam najbolje ukazuju građani svojim prijavama na Zelenom telefonu pa smo tako nedavno imali prijavu o nagomilanom smeću na otoku Vrgadi kao i o problemu “divljeg” odlagališta smeća u Kožlovcu kraj Benkovca i to u neposrednoj blizini izvora pitke vode. Vrlo bi važno bilo da na tome stalno radimo, da takvih problema u budućnosti bude što manje, istaknula je Grbić-Martinović.
Osim mnogobrojnih akcija i projekta udruge u kojima uglavnom odrasli sudjeluju ni uloga onih najmlađih nije zanemariva, jer ni oni nisu pasivni već svojim postupcima i aktivnostima mogu itekako pridonijeti i pozitivno utjecati i na prirodu i na okoliš.
Naime, kroz projekt “Eko maca”, u sklopu kojeg je u pripremi tiskanje slikovnice – bojanke za djecu, cilj je i djecu ekološki educirati i učiti ih da već od malih nogu razvijaju pozitivan stav i odnos prema prirodi. Teme koje su obuhvaćene ovim programom su zaštita prirode, zdrava prehrana, pravilno odlaganje otpada i recikliranje, poticanje sadnje, štednja vode, ljudska prava te prava biljaka i životinja, kao i poticanje na bavljenje volonterskim radom.
Za one malo starije, srednjoškolce, provodi se edukacija o zaštiti stabala na način da ih se potiče da umjesto onih odsječenih koriste jelke u lončanicama, koje se kasnije mogu zasaditi i time svatko svojim malim doprinosima čini dobro očuvanju prirode, a ne njezinom uništenju.
– Smatram da je preduvjet zdravog društva briga o okolini i prirodi. Kontinuiranim ulaganjem u ekologiju stvara se preduvjet čistijega i zdravijeg grada ugodnijeg za život, zaključila je Grbić-Martinović.