Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nema stupa, parkiraj na nogostup!

Autor: Jelena Miloš

28.09.2008. 22:00
Nema stupa, parkiraj na nogostup!

Foto: Adam VIDAS



Problemi s parkiranjem po nogostupu najučestaliji su bili za vrijeme turističke sezone, i to najčešće zbog prenapučenosti vozilima u zoni Poluotoka, ističe policijski službenik za prevenciju, zadužen za kontakt policajce Prve policijske postaje Luzarijo Kulaš
Nedostatak slobodnih parkirališnih mjesta u gradu, mogli bismo reći gorući je problem, koji pospješuje i nepropisno parkiranje vozila. No, da bi se navedeni problemi uspješno izbjegli bez reagiranja određenih institucija, važno je biti prometno osviješten, odnosno poznavati vozačku kulturu.
Naime, u Ulici Zadarskog mira i u Ulici Mihovila Pavlinovića (od crkve Sv. Frane do OŠ Petra Preradovića) posebno se često događa da vozači nogostup zamijene za slobodno parkirališno mjesto. Ovaj je problem najizraženiji ispred zgrade nekadašnjeg hotela “Zagreb”.
Osim što slika nije oku ugodna, a budući da se zgrada hotela “Zagreb” nalazi na najljepšoj rivi, parkirana vozila često uzrokuju probleme invalidima i majkama s kolicima, koji su prisiljeni cestom zaobilaziti parkirana vozila na nogostupu.
Sjeverni nogostup spomenutih ulica zaštićen je betonskim blokadama koje sprječavaju nepropisno parkiranje, dok se na južnoj strani (do rive) blokade postupno postavljaju.
Po riječima policijskog službenika za prevenciju, zaduženog za kontakt policajce Prve policijske postaje Luzarija Kulaša, problem nesustavnog parkiranja na predjelu Poluotoka nije nepoznanica, budući da je Poluotok prenapučen vozilima.
– Policija je svakodnevno u ophodnji i nastojimo sankcionirati vozila koja nisu parkirana po propisima. U više navrata smo zahtijevali postavljanje betonskih stupića ili kugli te smo 21. rujna poslali dopis Gradu, odnosno Odjelu za gospodarstvo da postavi betonske blokade u Ulici Zadarskog mira, točnije kod zgrade hotela “Zagreb”, kaže Kulaš budući da je spomenuta ulica već neko vrijeme poprište kršenja zakona, dodajući da su u Ulici Zadarskog mira kod crkve Sv. Frane betonski stupići već postavljeni.
– Problemi s parkiranjem po nogostupu najučestaliji su bili za vrijeme turističke sezone, i to najčešće zbog prenapučenosti vozilima u zoni Poluotoka, ističe Kulaš napominjući da cijena kazne po novom zakonu o sigurnosti na cestama za nepropisno parkiranje pored znaka zabrane iznosi 500 kuna, dok parkiranje na nogostup bez znaka zabrane iznosi 300 kuna.