Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Optuženi prvi put oslobođen zbog nedostatka dokaza

Autor: Minja Gugić

28.09.2008. 22:00
Optuženi prvi put oslobođen zbog nedostatka dokaza


Riječ je o Stjepanu Martinoviću (40) iz Velike Gorice koji bi danas opet trebao sjesti na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru. On je optužen da je silovao djevojku 7. kolovoza prije tri godine na putu s otoka Paga prema Zadru
Stjepan Martinović (40) iz Velike Gorice u utorak bi opet trebao sjesti na optuženičku klupu zadarskog Županijskog suda zbog silovanja mlade autostopistice.
Naime, on je 18. listopada prije tri godine na Županijskom sudu u Zadru pred Sudskim vijećem, kojim je predsjedavao Boris Babić, bio nepravomoćno oslobođen teške optužbe koja mu se stavljala na teret te je bio pušten iz ćelije zadarskog Istražnog centra gdje je proveo vrijeme do početka suđenja.
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva, Martinović se teretio da je 7. kolovoza 2005. godine silovao djevojku koja je stopirala na putu iz mjesta Pag, na istoimenom otoku, prema Zadru.
On ju je povezao te, zaustavivši se nakon nekog vremena na sporednom i dobro prikrivenom mjestu, silovao. No, Sudsko ga je vijeće oslobodilo zbog nedostatka dokaza.
Kako je tada u obrazloženju presude naveo sudac Babić, nakon pomno proučenog spisa i provedenog dokaznog postupka, nije bilo čvrstih dokaza i ostale su dvojbe o tome je li Martinović doista počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. S obzirom na to, kako je pojasnio predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić, presuda se mora donijeti u korist optuženika.
No, Vrhovni je sud žalbu na presudu zadarskog tužiteljstva prihvatio i “spis Martinović” vratio na ponovno suđenje. Ovoga puta Sudskim će vijećem predsjedavati sudac Boris Radman, a suđenje će, kao i prvi put, biti zatvoreno za javnost zbog zaštite identiteta silovane djevojke.