Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Slučaj Iž” dodijeljen sutkinji Dijani Grancarić

Autor: Minja Gugić

28.09.2008. 22:00
“Slučaj Iž” dodijeljen sutkinji Dijani Grancarić


Optužnica je podignuta sredinom ovog mjeseca, no rasprava još nije zakazana jer se čeka pravomoćnost optužnice. Mladi se vozač tereti za istu kvalifikaciju kaznenog djela za koju je bio optužen i Miljenko Stričak, a riječ je o izazivanju prometne nesreće s neizravnom namjerom


Nakon što je sredinom ovog mjeseca, više od godinu dana nakon stravične prometne nesreće na otoku Ižu, u kojoj je poginulo troje mladih mještana, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo optužnicu protiv Jure Pavešića (24), koji je vozio kombi u kojem su mladi sletjeli u provaliju i na mjestu poginuli, “spis Pavešić” dodijeljen je sutkinji Općinskog suda u Zadru – Dijani Grancarić.
No, sutkinja Grancarić još nije u mogućnosti odrediti datum početka suđenja, jer je spis proslijeđen na prigovor okrivljenom, odnosno njegovom branitelju Šimi Pavloviću.
O njihovom eventualnom prigovoru na optužnicu potom treba odlučiti Izvanraspravno vijeće Općinskoga suda. Onog trenutka kada Vijeće donese odluku i optužnica postane pravomoćna, zakazat će se rasprava.
Nakon završene opsežne i vrlo zahtjevne istrage, tijekom koje je ispitano više svjedoka te su obavljena razna vještačenja, uključujući i ona vještaka prometne struke, utvrđeno je da je mladi vozač ipak bio pod utjecajem alkohola iako je riječ o manje od 1,5 promila. Kombi koji je vozio bio je neregistriran, a jedan od svakako nezanemarivih čimbenika, bio je i umor vozača, jer se tragedija dogodila u zoru kada se četvero mladih vraćalo kući s proslave rođendana i cjelonoćnog provoda.
U svakom slučaju, Juri Pavešiću na teret se stavlja ista kvalifikacija kaznenog djela kao i Miljenku Stričaku (25) koji je tegljačem usmrtio četiri osobe krajem srpnja prije dvije godine u tunelu Ledenik i koji je prije tri dana na zadarskom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na 8,5 godina zatvora što je najveća ikada izrečena presuda u povijesti hrvatskog pravosuđa zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.
Troje mladih, podsjećamo, poginulo je u kombiju koji je sletio s ceste blizu trajektnog pristaništa i upao u provaliju.
Nezapamćena tragedija koja je zavila u crno cijeli otok i koju su svi mještani okarakterizirali kao najstravičniju nesreću koja ih je pogodila nakon Drugog svjetskog rata, dogodila se 8. srpnja prošle godine.
Lucija Antunac (20), Mikela Marijan (19) i Silvio Sutlović (23) smrtno su stradali, dok je Jure Pavešić (23) s teškim ozljedama prevezen u zadarsku Opću bolnicu. Iako su ozljede bile teške, nakon operativnog zahvata njegovo se zdravstveno stanje poboljšalo i stabiliziralo.
Jutro nakon tragedije nije se sa sigurnošću znalo čak ni kad se točno dogodila ova stravična nesreća, jer je kombi s unesrećenima sasvim slučajno pronašla mještanka koja je išla baciti smeće oko 8 sati.
Mladi Ižani vraćali su se navodno iz kafića Art caffe koji se nalazi na kraju otoka, u uvali Bršanj. Krenuli su prema Malom Ižu i sletjeli s ceste u provaliju duboku oko šest metara, a pomoć im je zapravo stigla tek četiri do pet sati nakon nesreće.
Nesretna je okolnost bila i ta što se na tom dijelu ceste, u zavoju koji nije preoštar, nalazila i garaža koja je u visini ceste, a u čiji je rub kombi prvo udario, a nakon toga sletio s ceste u provaliju.
Nakon što su ga vatrogasci rezanjem lima izvukli iz kombija, Pavešić je prevezen brodom do Sukošana gdje je čekalo vozilo Hitne pomoći, tako da je tek u 10.30 sati sljedećega dana teško ozlijeđeni mladić došao do prave liječničke pomoći.