Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Do kraja godine nova ambulanta u Silbi

Autor: Elza Radulić-Toman

28.09.2009. 22:00
Do kraja godine nova ambulanta u Silbi

Foto: Zvonko KUCELIN



Izgradnju silbljanske ambulante, kako je poznato, pratili su u početku problemi, čak nije bilo lako pronaći graditelja. Na prvi natječaj nije se nitko javio!


Ovih su dana nastavljeni radovi na izgradnji nove ambulante na Silbi. Naime, izgradnja toga zdravstvenog objekta je počela još u travnju ove godine, no u lipnju je bila prekinuta zbog turističke sezone, kako je to na području grada Zadra uobičajeno, da se tijekom sezone radovima ne ometa odmor turistima. Tako su se radnici građevinske tvrtke “Lavdara”, koja je dobila ovaj posao na natječaju, vratili ovih dana na Silbu.
Radovi sada teku po planu, pa se očekuje da će biti i završeni po planu, a to je kraj ove godine. Izgradnju silbljanske ambulante, kako je poznato, pratili su u početku problemi, čak nije bilo lako pronaći graditelja. Na prvi natječaj nije se nitko javio! Bilo je nekih problema i sa susjedima, premda je lokacija uredna, u vlasništvu Grada Zadra, koji ju je darovao Domu zdravlja Zadar i za nju su dobivene sve potrebne dozvole za gradnju.
Kada ambulanta na Silbi bude gotova pokrivat će osim Silbe i Premudu i Olib, kako je to i danas, kada liječnik odlazi iz matične ambulante na Silbi još i na spomenuta dva otoka.
Inače, ambulanta na Silbi se gradi iz državnih sredstava, iz projekta nazvanog Izgradnja komunalne i društvene infrastrukture na hrvatskim otocima. Riječ je o četvorogodišnjem projektu, iz kojega je zadarski Dom zdravlja “povukao” skoro deset milijuna kuna. Iz tih novaca su već sagrađene nove ambulante u mjestu Ugljan i u Neviđanima na Pašmanu, a do kraja godine će biti sagrađena i ova na Silbi. Isto tako iz ovoga izvora se koristio novac i za preuređenja i dogradnje još nekoliko otočnih ambulanti. Tako su uređivane ambulante na Sestrunju, Ravi, Velom Ižu, na Olibu i Premudi, u Luci i Veruniću. Upravo završava i javni natječaj za uređenje ambulante u Zapuntelu, a osigurana su sredstva u visini od 1,5 milijuna kuna za ambulantu na Viru.
U sklopu ambulanti na Ugljanu i u Neviđanima čak su uređeni stanovi za liječnika.
Dakle, s relativno malo novaca u zadnje vrijeme na ovim je otocima, na zdravstvenim objektima učinjeno relativno puno.