Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Još uvijek ne razmišljamo o Olimpiji

Autor: Roman Morović

28.09.2009. 22:00
Još uvijek ne razmišljamo o Olimpiji

Foto: Sebastian GOVORČIN



Mislim da još uvijek nema potrebe razmišljati i pričati o toj utakmici s Olimpijom. Prvo trebamo što bolje odraditi ovu sutrašnju utakmicu sa Širokim, prvu pred našom publikom ove sezone, a onda i onu u subotu sa Splitom


Za prve prosudbe o igri valja sačekati još desetak dana, no ono što je sigurno jest da u svlačionici i na treninzima košarkaša Zadra vlada pozitivna atmosfera, naročito otkada su se momčadi priključili reprezentativci Rančić i Boisa. Svakodnevni naporni treninzi lakše se izdržavaju u takvom ozračju, a kako se bliži prva službena utakmica sezone polako raste i ona tzv. pozitivna napetost.
– Službeni početak sezone je sve bliže, ali imamo odraditi još deset-petnaest treninga i ove dvije utakmice protiv Širokog i Splita tako još uvijek ne razmišljamo o Olimpiji. Idemo iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu i mislim da je to najbolji put. Svi smo maksimalno koncentrirani i vrlo motivirani na svakom treningu i mislim da je to općenito pravi put za razvoj sportaša – kaže Rok Stipčević.
Kada ćete početi razmišljati o prvoj utakmici, 10. listopada kada u dvoranu Krešmira Ćosića stiže ljubljanska Olimpija?
– Mislim da još uvijek nema potrebe razmišljati i pričati o toj utakmici s Olimpijom. Prvo trebamo što bolje odraditi ovu sutrašnju utakmicu sa Širokim, prvu pred našom publikom ove sezone, a onda i onu u subotu sa Splitom. Mogu jedino komentirati ono što sam pročitao na internetu, a to je da je Olimpija ove sezone vrlo ambiciozna. Doveli su tri reprezentativca, Vidmara, Slokara i Bečirovića, ostali su Ilievski i Ožbolt, doveli su najboljeg strijelca belgijskog prvenstva, trener im je izbornik slovenske reprezentacije Jure Zdovc i to je u svakom slučaju momčad koja zaslužuje maksimalni respekt.
Koliko ste vi napredovali, i individualno i kolektivno, tokom ovih dugačkih priprema?
– Mislim da sav trud koji smo uložili na treninzima i pripremnim utakmicama mora dati rezultata. U ovim prijateljskim utakmicama su se vidjeli rezultati našeg rada i nadamo se da će tako biti i kada službeno počne sezona. Kada ulažeš cijeloga sebe u nešto, ne samo u sportu nego u bilo kojem poslu, to ti se prije ili kasnije mora vratiti.
Sudeći po onome što smo do sada vidjeli na prijateljskim utakmicama, napredak u Stipčevićevoj igri je više nego očit, a kao malo priznanje za to došla je i nagrada za najboljeg igrača turnira u Udinama.
– U Udinama sam ja iskočio kao najbolji pojedinac, ali danas sam to ja, sutra će biti netko drugi i mislim da je to plod dobre igre momčadi. Momčad uvijek izbaci pojedinca, pojedinac nikada ne može sam dobiti utakmicu. Mislim da je snaga naše momčadi upravo to što će uvijek iskočiti netko drugi. Košarka je timski sport, svi ovisimo jedan o drugome i moramo jedan drugoga maksimalno bodriti, poštivati i cijeniti – kaže Stipčević kojega je, zbog izostanka Rančića, trener Sagadin u Udinama koristio i na poziciji šutera, gdje se mladi zadarski razigravač vrlo dobro snašao.
– To sve ovisi o sustavu igre. Rančić je sada bio ozljeđen pa sam ja popunio tu njegovu poziciju, ali to sve ovisi o onome što trener od nas traži – za kraj će Rok.


 CIJENIM GIERGINO MIŠLJENJE




 
Giuseppe Giergia je u nedavnom razgovoru za naš list kazao kako je Rok Stipčević u svim segmentima igre bolji košarkaš od Davora Kusa, te kako je mladi Zadranin morao biti pozvan u reprezentaciju umjesto bivšeg igrača Cibone. Što o tome misli Rok?
– Mislim da Giuseppe Giergia ima mnogo košarkaškog iskustva i ja uvijek cijenim njegovo mišljenje. Godi mi čuti takvo razmišljanje, naročito kada jedna legenda poput njega kaže da to treba biti tako. Nadam se da će se to i dogoditi i trenirat ću maksimalno da bi se to dogodilo što prije – kaže Stipčević.


 CAREV SPEKTAKULARNI PAD


 
Damir Rančić jučer je još uvijek trenirao odvojeno od ostatka momčadi. Danas bi se polako trebao vratiti u normalan režim rada, a ovisno o tome kako se bude osjećao, trener Sagadin će procijeniti hoće li ga ili neće koristiti na sutrašnjoj utakmici protiv Širokog. Upitan za taj susret je i Marko Car koji je na treningu u ponedjeljak prilikom jednog ulaza pod koš nezgodno pao na ruku.
– Bio je to zaista spektakularan pad. Da je to bio netko drugi vjerojatno bi se polomio, no Marko je čvrst, snažan momak i izdržat će to – kratko će trener Zmago Sagadin.