Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mali Ždrelac između dva rebalansa

Autor: Ivana Burica

28.09.2009. 22:00
Mali Ždrelac između dva rebalansa

Foto: Adam VIDAS



Iznos od 1,5 milijuna kuna predviđen za realizaciju projekta do kraja 2009. godine ukinut je rebalansom Državnog proračuna. Mate Perišić, direktor splitskog Plovputa, nositelja projekta, informirao nas je da je dobio usmeno obećanje da će novci za projekt biti vraćeni sljedećim rebalansom


Radovi na proširenju i produbljenju kanala Mali Ždrelac bi nakon tromjesečne ljetne stanke trebali biti nastavljeni u četvrtak 1. listopada. No, 1,5 milijuna kuna predviđenih za realizaciju projekta tijekom listopada, studenog i prosinca 2009. godine ukinuti su rebalansom Državnog proračuna.
Mate Perišić, direktor splitskog Plovputa, nositelja projekta, informirao nas je da je dobio usmeno obećanje kako će novci za projekt biti vraćeni sljedećim rebalansom Državnog proračuna.
– No, dok ne dobijemo crno na bijelo da će to zaista tako i biti, ne možemo izvođača, tvrtku Konstruktor Inženjering, uvesti u posao. Vidjet ćemo što će se dogoditi ovih dana. Moguće je da će početak radova kasniti, ali nije do Plovputa, kazao je Perišić koji ističe da će kanal, bez obzira na datum početka radova, za sav promet biti zatvoren od 1. listopada.
Podsjetimo, naime, da je tijekom turističke sezone, iako nezavršen, kanal bio otvoren za brodove širine do 6 metara.  
Službeni je rok završetka radova proširenja kanala sa 20 na 56 metara i produbljivanja morskog dna na 5 metara kraj ožujka 2010. godine. S obzirom na aktualnu recesiju pitanje je hoće li projekt vrijedan 17,5 milijuna kuna, što bi trebalo biti osigurano preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, biti završen na vrijeme.  
U slučaju da tomu ne bude tako, više od ikog moguće prolongiranje rokova osjetit će žitelji jugoistočnog dijela Dugog otoka te Ravljani i Ižani. Naime, zbog zatvorenog kanala brodski i brzobrodski promet prema navedenim otocima odvija se okolnim i puno duljim putem – preko Velikog Ždrelca.
Nakon što se početak radova na proširenju Malog Ždrelca već nekoliko puta odgađao – očekivalo se da će oni krenuti još krajem 2007. godine, zatim početkom 2008. godine – otočani se pribojavaju da bi se vrlo lako mogla dogoditi i odgoda roka završetka radova.
Nadamo se da će Hrvatska vlada otočane vrlo brzo uvjeriti da su im strahovi ipak neutemeljeni.