Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stekni zvanje specijalista za računalne mreže

Autor:

28.09.2009. 22:00
Stekni zvanje specijalista za računalne mreže

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nismo htjeli započinjati rad površno, s primjerice, starom opremom, nismo htjeli nekog varati, zaključuje Kotlar te ističe kako unatoč prolongiranju ovog projekta, Algebra pruža priliku srednjoškolcima koji nemaju mogućnosti studiranja u drugom gradu te trenutačno pokreće novi tečaj čijim završetkom polaznici stječu zvanje specijalista za računalne mreže s upisom u radnu knjižicu i originalnim Cisco certifikatom – CCNA


Nakon što je prošle godine u Zagrebu osnovana Visoka škola za primjenjeno računarstvo, još tada je spomenuto bilo kako su zadarski predstavnici Grada i Županije u pregovorima s predstavnicima spomenute Visoke škole oko potencijalnog osnivanja ovakvog tipa studija i u Zadru. Najavljeno je tada kako će sav trud i sredstva biti usmjereni na to da već ove jeseni zadarski srdnjoškolci na ovaj studij ne moraju odlaziti put Varaždina ili Zagreba, nego da studentski život mogu započeti i u Zadru.
Budući da od tada pa sve do danas neke konkretnije informacije, na žalost zadarskih srednjoškolaca nisu isplivale, građani se pitaju gdje je zapela realizacija ovog zaista vrijednog projekta.
Cisco certifikat
S obzirom da je zapravo riječ o privatnoj inicijativi zadarskog učilišta Algebra, odgovor smo potražili kod Bernarda Kotlara, voditelja ovog učilišta, koji navodi kako Grad Zadar i Zadarska županija i dalje podupiru ovu ideju, no zbog kompleksnosti ovog projekta, odnosno potpuno nove, veoma skupe informatičke opreme koju zahtijeva, aktualna gospodarska kriza ga je prolongirala.
– Visoka škola je dobila zeleno svijetlo, a idejom da naši učenici više ne moraju na studij odlaziti u Varaždin su zaista svi bili oduševljeni. Ta je inicijativa započela još krajem 2007. godine i dobili smo potpunu podršku, no novonastala situacija, takozvana recesija i nas je pogodila. Da bi se prostor, odnosno učionice za održavanje nastave kvalitetno opremile potrebna su znatna financijska sredstva, kazao je Kotlar, naglasivši kako je trenutačno, u uvjetima financijske krize, nemoguće organizirati nastavu kako priliči.
Kotlar stoga napominje kako bi pronalazak adekvatnog prostora bio još i najmanji problem, a s obzirom da su znali kako nisu u mogućnosti uložiti sredstva u novu opremu, odustali su i od definiranja prostora.
– Nismo htjeli započinjati rad površno, s primjerice, starom opremom, nismo htjeli nekog varati, zaključuje Kotlar te ističe kako unatoč prolongiranju ovog projekta, Algebra pruža priliku srednjoškolcima koji nemaju mogućnosti studiranja u drugom gradu te trenutačno pokreće novi tečaj čijim završetkom polaznici stječu zvanje specijalista za računalne mreže s upisom u radnu knjižicu i originalnim Cisco certifikatom – CCNA.
Akcija informiranja i prikupljanja je u tijeku, a kako pojašanjava Kotlar, riječ je o veoma zahtjevnom tečaju, koji traje 280 školskih sati raspoređenih u dvije godine.
Podrška ravnatelja
– Posljednjih desetak dana dijelimo letke po školama i mogu reći da su nas svi ravnatelji srednjih škola podržali. Sve ovisi o broju zainteresiranih, a da bi se nastava uspješno odvijala potrebna su najmanje 32 kandidata. Veliku podršku nam je pružila i Strukovna škola Vice Vlatkovića u čijim prostorijama bi se nastava trebala održavati. Ovaj tečaj je postojao i do sada, no bio je namijenjen širem građanstvu, a nastava se odvijala u našim prostorijama, dok se ovaj odnosi isključivo na srednjoškolce, pojasnio je Kotlar, napomenuvši kako je i u ovom slučaju potrebna dosta skupa informatička oprema, koju su za sada tek “kaparili”, tako da u slučaju slabog interesa Algebra neće ništa izgubiti.
Kotlar je također naglasio kako Cisco mrežnom akademijom polaznici dobivaju profesionalna znanja i vještine u radu s najmodernijom računalnom mrežnom opremom, puno praktičnog rada kroz simulacije realnih situacija, odličnu pripremu za posao mrežnog tehničara i slično (Network installer, Network tehnician, Help-desk tehnician, Basic network designer) te kao najvažnije – visoku mogućnost zaposlenja. Tako će, završetkom ovog programa polaznici znati koristiti najnoviju mrežnu tehnologiju, umrežiti i do nekoliko stotina računala kabelima i bežično na privatnu mrežu ili internet, dizajnirati, instalirati i održavati računalnu mrežu u kući ili tvrtki, podesiti i održavati napredne mrežne komponente, zaštititi mrežu od sigurnosnih prijetnji te korostiti alate za nadzor mreže.
Najvažnije značajke ovog programa su da su najnoviji Cisco nastavni programi i svi materijali razvijeni u suradnji s pedagozima, CNN Discovery program u potpunosti je namijenjen srednjoškolcima, vodit će ga iskusni predavači s CCAI certifikatima, praktične radionice su na profesionalnoj Cisco mrežnoj opremi, računalo i mrežna oprema za učenje i vježbu osigurani su za svakog učenika, a program je odličan temelj za pripremu upisa informatičkih fakulteta, IT karijeru i za poslove sistemskog i mrežnog administratora.
Animiranje srednjoškolaca trajat će sve do prikupljanja dovoljnog broja kandidata, a svi zainteresirani prijaviti se te dobiti neke detaljnije informacije o upisu, plaćanju i rasporedu nastave, mogu u učilištu Algebra, na broj telefona 023/315 – 888.