Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U Zadru prvi studij podvodne znanosti na Mediteranu

Autor:

28.09.2009. 22:00
U Zadru prvi studij podvodne znanosti na Mediteranu

Foto: Adam VIDAS



Uz Nautiku i Brodostrojarstvo, Odjel za promet i pomorstvo Sveučilišta u Zadru od sliedeće će godine dobiti i treći studij – Podvodne znanosti i tehnologije. U Rektoratu Sveučilišta jučer su prezentirani završni rezultati TEMPUS projekta „Underwater Science and Technologies”. Nakon odobravanja projekta u srpnju 2007., u Zadru je održan četvrti i završni sastanak konzorcija sastavljenog od predstavnika zadarskog, zatim Sveučilišta iz engleskog Plymoutha, Slovenskog Nacionalnog instituta za biologiju, Sveučilišta u Zagrebu, Arheološkog muzeja Zadar, Ronilačkog kluba KPA Zadar, tvrtke Maritim d.o.o. i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Predstavljajući novi studij, javnosti se obratio  Leonardo Marušić,  jedan od tvoraca prvog visokoobrazovnog programa u području podvodnih tehnologija, ne samo u Hrvatskoj već u cijelom Sredozemlju.
– U Hrvatskoj su prisutne brojne aktivnosti koje uključuju podvodne radove i tehnologije: građevinski radovi na obali i off-shore objektima, brodograđevna industrija, ribogojilišta, razni ekološki projekti, podvodna arheologija… To znači da postoje mnogi ljudi koji su uključeni u takve aktivnosti, ali njihovo je obrazovanje uglavnom bilo neformalno i neinstitucionalno pa oni ne posjeduju odgovarajuće formalne kvalifikacije, posebno ne na visokoobrazovnoj razini. Stoga smo prijavili i realizirali TEMPUS projekt za razvoj studijskih programa, sa Sveučilištem u Zadru kao koordinatorom i Sveučilištem u Plymouthu kao nositeljem projekta – rekao je Marušić.
Interdisciplinarni studij trebalo bi educirati kadar koji će u budućnosti organizirati složene podvodne aktivnosti te surađivati sa stručnjacima iz područja arheologije, ekologije, građevine, biologije, ali i ostalih djelatnosti vezanih uz more.
– Potencijalni poslodavci studenata Podvodnih znanosti i tehnologija već su pokazali veliko zanimanje. U prvom redu to je Državna uprava, zatim razne građevinske, ronilačke firme itd. Stoga se nadamo i dobrom odazivu budućih specijalista podvodnih aktivnosti – optimističan je Leonardo Marušić.
Sveučilište u Zadru je osim kreiranja programa, pribavilo udžbenike, nastavni materijal te opremu potrebnu za izvođenje studija. Upis prvih studenata planiran je u srpnju 2010. godine.