Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar dobio osam doktora znanosti

Autor:

28.09.2009. 22:00
Zadar dobio osam doktora znanosti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Danas je za naše Sveučilište veliki dan jer od danas smo bogatiji za pet doktora humanistričkih znanosti i tri doktora društvenih znanosti. Na vašoj kreativnosti i inovativnosti prepoznaje se vrijednost jednog društva u cjelini, kazao je rektor Ante Uglešić
Svečana promocija osmero novih doktora znanosti održana je danas u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru i to uz prisutnost rektora, prorektora, pročelnika odjela, promotora i promovenata te njihovih profesora mentora.
Titula doktora znanosti ovom je prilikom svečano dodjeljena Josipu Čerini, Tomislavu Fabijaniću, Kristijanu Juranu, Đorđu Obradoviću, Viktoru Paliću, Odri Ribarović, Mateuszu – Milanu Stanojeviću i Barbari Vodanović, a njihovi promotori bili su prof.dr.sc. Mithad Kozličić i prof.dr.sc. Josip Vidaković. Nakon himne u izvedbi ženske klape Anima Maris, prisutnima se obratio Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, koji je prigodnim govorom otvorio ovu svečanu promociju.
– Danas je za naše Sveučilište veliki dan jer od danas smo bogatiji za pet doktora humanistričkih znanosti i tri doktora društvenih znanosti. Na vašoj kreativnosti i inovativnosti prepoznaje se vrijednost jednog društva u cjelini. Stoga se prvo želim osvrnuti na ideale koji vas vode u svakodnevnom radu. Svaki pojedinac daje sve od sebe za opće društveno dobro, a vi ste osposobljeni za samostalno vođenje znanstvenog istraživanja kojemu ćete pružiti razvitak. Pritom vas molim da se ne obeshrabrujete zbog trenutačne opće situacije, zbog slabog priljeva financijskih sredstava te da se usmjerite na intenziviranje suradnje i umrežavanje na nacionalnoj razini, kazao je Uglešić, osvrnuvši se potom na, često zaboravljenu, opasnost od “moralne anemije”, zbog čega je pored društvene znanosti važno na umu imati i onu moralnu i etičku.
Rektor je također poručio kako su svi oni kao doktori znanosti između ostaloga od sada dužni i brinuti za mlađe suradnike te nastaviti rad svijetlih primjera znanstvenih istraživača.
– Sretan sam i ponosan na vas. Pokazali ste da možete doći do znanstvene srži vaših teza. Ubuduće od vas očekujem izvrsne rezultate. Sretno i hvala vam, istaknuo je rektor, a prije nego je započela promocija svečanost je uveličana s dvije pjesme i to “Sunce mi se diči zrakom” te “Gaudeamus”.
Promotori Mithad Kozličić i Josip Vidaković pročitali su potom životopise promovenata i izvješća doktorskog i svih dosadašnjih radova svakog kandidata pojedinačno.
U nazočnosti članova obitelji, prijatelja, kolega i studenata, “novi” doktori znanosti dali su prisegu članovima Senata Sveučilišta u Zadru da će svojim radom i nadalje doprinostiti akademskoj zajednici svoje zemlje poštujući jedan od najvažnijih kriterija – istinu.