Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Biograd obilježava Međunarodni dan starijih osoba

28.09.2010. 22:00
Biograd obilježava Međunarodni dan starijih osoba


Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji s Gradom Biogradom ove godine organizira obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba. U povodu tog događaja u biogradskoj gradskoj vijećnici održana je konferencija za novinare. Konferenciji je nazočila i Julijana Radnić uime resornog ministarstva, Ivan Knez, biogradski gradonačelnik, Branka Kulaš, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa i Hrvoje Raspović, voditelj programa u sklopu projekta.
– Međunarodni dan starijih osoba se u Hrvatskoj i svijetu obilježava svakog 1. listopada da bi se ukazalo na nužnost prilagodbe životne sredine potrebama i mogućnostima starijih osoba. Obilježavanjem toga dana želimo istaknuti vrijednost solidarnosti među generacijama i potaknuti daljnje stvaranje uvjeta za kvalitetniji život starijih osoba i njihovu veću uključenost u život zajednice, rekla je ovom prilikom Juliana Radnoć.
– U Hrvatskoj danas ima ukupno 82 programa izvan institucionalne skrbi, od kojih su najzastupljeniji pomoć u kući i dnevni boravci. Broj korisnika kreće se oko petnaest tisuća, dok je u realizaciji tih programima zaposleno oko tisuću osoba. Fond pomoći iznosi oko 45 tisuća kuna, a s još tolikom svotom mogle bi se zadovoljiti gotovo sve novonastale potrebe.
Gradonačelnik Knez izrazio je zadovoljstvo što će grad biti domaćin tako važnom i humanom događanju, dok je ravnateljica biogradskog Crvenog križa Branka Kulaš naglasila kako je Crveni križ preuzeo program Pomoć u kući starijim osobama od Grada tijekom protekle godine.
– Na ovom području ovaj program ima oko 200 korisnika i 12 zaposlenih. Uz grad Biograd program se provodi i u susjednim općinama te se uz 28 osoba o kojima skrbimo u Biogradu skrbimo i za 22 u Pakoštanima, 58 u Svetom Filipu i Jakovu, devet u Tkonu i 22 u Pašmanu.
Na ovogodišnjoj svečanosti obilježavanja ovog dana u Biogradu očekuje se oko 300 sudionika: voditelja timova, predavača i volontera, a u sklopu proslave organizirat će se edukativne radionice, stručna predavanja i druge aktivnosti.
Na svečanom otvorenju ovog biogradskog događanja očekuje se i nazočnost ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića.