Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dejanović: Kao na Oscaru, ali s Ninom kao pobjednikom

28.09.2010. 22:00
Dejanović: Kao na Oscaru, ali s Ninom kao pobjednikom


Potpredsjednik Europske komisije Antonio Tajani kazao je među ostalim:
– Zvijezde ovogodišnjeg nadmetanja su potencijalne nove mediteranske destinacije poput Nina – također zvanog i “Hrvatski Jeruzalem”
Na Europski dan turizma Bruxelles je bio u znaku traženja novih junaka održivog turizma, a jednog od neospornih pobjednika pronašao je u našem Ninu.
– Kao na dodjeli Oskara, ali diskretnije i sa smislom za mjeru. Nešto uzvišeno što obično pratim pred TV ekranima. U sjedištu Europske komisije preuzeti nagradu za naš Nin su impresije koje je teško prenijeti. Radost i ponos uz naglašenu emocionalnost nakon što je predstavljena i Hrvatska, odnosno Nin s lijepim riječima objavljenim inače i u časopisu za europarlamentarce u posebnom broju.
Lidija Komes, novinarka Hrvatskoga radija i veleposlanica Hrvatske za Europske destinacije izvrsnosti u Bruxellesu, predstavnicima Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Silvija Licul, pridružile su se na pozornici Mariji Dejanović, predstavnici gradonačelnika Nina Emila Ćurka i direktorici TZ Nina.
– Zahvalila sam i, naravno, sve pozvala u Nin naglasivši da moraju doći da bi dotaknuli palac Grgura Ninskog koji ispunjava sve želje, kazala nam je Dejanović dan nakon dodjele, odnosno u utorak upravo ulazeći u zgradu Europske komisije na sastanak vezan uz viziju misiju i razvoj mreže EDEN-a za budućnost.
Ovogodišnjih 25 dobitnika iz EU te Hrvatske i Turske, kao kandidatskih zemalja, predstavili su “Turizam i život uz vode” što je bila tema ovogodišnjeg nadmetanja. Žalja je naći nova odredišta, čuvati tradicije i nasljeđe, produljiti turizam izvan uskih okvira sezone….
Promotivni štand Hrvatske turističke zajednice na kojem se predstavlja grad Nin iznimno hvale svi sudionici i posjetitelji na svečanosti.
– Ovom nagradom Nin je ušao u obitelj koju čini 25 europskih turističkih odredišta i to je ogromna promidžba koju Nin nikada ne bi mogao samostalno ostvariti, dodala je direktorica turističke zajednice Nina Marija Dejanović.
Potpredsjednik Europske komisije Antonio Tajani, kazao je kako je turizam Europska – treća industrija prema prihodima i zaposlenosti. Zbog specifičnosti upravo je ova grana model kompetentnog, inovativnog i održivog razvoja.
EU je najvažnije turističko tržište svijeta s 380 milijuna turista u dolascima, odnosno 42 posto cijelog turizma u svijetu. Turizam europskog GDP daje pet posto, odnosno 10 ako se prikaže i povezane industrije (U Hrvatskoj je to preko 20 posto BDP-a).
Oko 2 milijuna kompanija u sektoru upošljavaju 9,7 milijuna ljudi direktno, što je 5,2 posto zaposlenih u EU.
Posebno ćemo podvući njegove ljubazne riječi:
– Zvijezde ovogodišnjeg nadmetanja su potencijalne nove Mediteranske destinacije poput Nina, također zvanog i “Hrvatski Jeruzalem” zbog svoje povjesne važnosti na nacionalnoj razini, kao i drugo najveće vulkansko jezero u svijetu u planini Nemrut u Turskoj blizu sela Bitlis.
 


Ninsko vrijeme


U najkraćem sažetku pri predstavljanju kazano je:
– Nin, najstariji živi grad u Hrvatskoj goste obuzme da odu natrag u vrijeme između devetog i 12. stoljeća.
Ima duge pješćane zaštićene lagune daleko od prometa i industrijskih područja




 


Mjesta – lokacije pobjednici ovogodišnje akcije EDEN


Excellence in Aquatic Tourism’ are:
– Seelentium – the Upper Innviertel region (Austria)
– The Lakes of Eau d’heure (Belgium)
– Regional Administration Silistra (Bulgaria)
– Nin (Croatia), Kato Pyrgos (Cyprus)
– Bystřicko (Czech Republic), Lake Vortsjärv (Estonia)
– Saimaa Holiday (Finland)
– The Grand Site du Marais Poitevin (France)
– Western Pomeranian River District (Germany)
– Prefecture of Serres (Greece)
– Lake Tisza (Hungary)
– The Westfjords region (Iceland),
– Loop Head Peninsula in Co. Clare – Kilkee (Ireland)
– Municipality of Monte Isola (Italy)
– Sea Resort Jurmala (Latvia)
– Zarasai Region – Heavenly Shore on Earth (Lithuania)The Nature Park of the Upper Sure (Luxembourg)
– Isla (Senglea) (Malta)
– WaterReijk Weerribben Wieden – Giethoorn & the wetlands (The Netherlands)
– The Biebrza Valley and Wetlands – Wildlife Sanctuary (Poland)
– Geoagiu Băi (Romania)
– River Kolpa (Slovenia)
– A Guarda (Spain)
– Bitlis-Nemrut Crater Lake (Turkey
Croatia – The town of Nin