Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Do glasnogovornice samo putem fiksnog telefona

28.09.2010. 22:00
Do glasnogovornice samo putem fiksnog telefona


Iako je za glasnogovornicu Županijskog suda izabrana još početkom lipnja ove godine, Dijana Grancarić još uvijek nema službeni mobitel na koji bi ju novinari u slučaju potrebe mogli dobiti
Na zadarskom Županijskom sudu iz dana u dan uvode se nova pravila za odnose s javnošću, a nakon što je prošli tjedan zaživjelo legitimiranje novinara pri ulasku, uslijedilo je naputak o zabrani komunikacije na relaciji sudac-novinar i odobren samo onaj s glasnogovornicom. No, iako je za glasnogovornicu Županijskog suda u Zadru izabrana još početkom lipnja ove godine, Dijana Grancarić, još uvijek nema službeni mobitel na koji bi ju novinari u slučaju potrebe mogli dobiti. Jedini način za komunikaciju s njom, novinari imaju putem fiksnog telefona u njezinoj kancelariji, a s obzirom da ima veliki broj rasprava, tamo nije baš često. Tako su, zbog neorganiziranosti, nemara, nedostatka dobre volje ili možda nečeg trećeg, zadarski novinari jedini u Hrvatskoj koji informacije sa Županijskog suda mogu dobiti samo tijekom radnog vremena, odnosno od 8 do 16, i to ukoliko imaju sreće da sutkinja/glasnogovornica nije na raspravi. Najveći problem, međutim, novinarima su vikendi jer istražni suci po najnovijim odredbama više ne daju ni one najosnovnije informacije. Tako, ako je netko priveden i ispitan u, primjerice petak poslijepodne, informaciju o tome je li pušten ili zadržan u pritvoru, novinari mogu dobiti tek za tri dana, odnosno u ponedjeljak između 8 i 16 sati. A da to nije praksa u sudovima drugih gradova osvjedočili smo se u nebrojeno mnogo slučajeva pa čak i kada je u pitanju USKOK.
Vuk Đuričić, Uskokov glasnogovornik, kojeg za informacije zovu iz svih medija u zemlji, na svima poznatom broju mobilnog telefona dostupan je 24 sata. Čak ima i hvalevrijednu praksu da, ukoliko nije u mogućnosti odgovoriti na poziv, isti uzvrati u najkraćem mogućem roku. Znakovito je, međutim, to što je zadarski sud prve restrikcije uveo nakon što je u medijima objavljen podatak da je jedan istražni sudac neprofesionalan i drzak u komunikaciji s novinarima. No, kada se oko informiranja podigla veća prašina od očekivane, nove mjere koje su bile na uštrb novinara, ukinute su, te je pojašnjeno kako je to samo bio mali nesporazum.
Najnovije promjene uslijedile su nakon prošlotjednog novinarskog prigovaranja zbog odluke o pritvoru Rena Sinovčića. Tako su u petak, primjerice, na upit za dozvolom za fotografiranje prilikom izricanja presude, fotografi nekoliko redakcija dobili natrag tek obavijest “primljeno”, dok je na istoj presudi s iste adrese jednoj lokalnoj televiziji odobreno snimanje sve od početka, pa do kraja.
Stoga se zadarski “crnokronikaši” pitaju: “dokad tako”?!