Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Galovčani proslavili blagdan sv. Mihovila

28.09.2010. 22:00
Galovčani proslavili blagdan sv. Mihovila


Blagdan Svetog Mihovila arhanđela proslavljen je danas u Galovcu euharistijskim slavljem i procesijom uz oko 150 vjernika. Vjerujući u pomoć, snagu i zaštitu svetog arhanđela žitelji Galovca još su od davnina njegov lik, koji simbolizira pobjedu i neustrašivost, započeli slaviti kao svog nebeskog zaštitnika. Sveti Mihovil se slavi i kao Dan općine.
Sveti Mihovil, Mihale, “onaj koji je kao Bog”, na svoj blagdan je podario lijep dan. Euharijstijsko slavlje u zajedništvu sa župnikom don Stanislavom Wielinskim i sedam subraće svećenika je predvodio zemunički župnik don Zdenko Dundović.
– Vjerovati u svog anđela čuvara je vjerovati u Boga, poručio je don Zdenko zaželivši pritom da nas zaštitnik Crkve Mihael, u stalnoj borbi između dobra i zla, čuva od laži i podvala, od onih koji ruše, a ne grade, osiromašuju, a ne obogaćuju naš život.
Bogoslužje veoma zorno ističe trostruku djelatnost Sv. Mihovila u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratilac. Kao borac neka nam pomaže u borbi koju svatko od nas mora stalno protiv zla u sebi i oko sebe voditi! Kao molitelj neka nas zagovara i naše molitve poput miomirisnog kada prinosi Gospodinu, a kao pratilac neka nas prati na našim životnim putovima.
– Najveća zamka zla je pobjeći od istine. Čovjek današnjice ne ljubi istinu, već vlastitu promidžbu. Ako nismo kadri vidjeti istinu o nama zlo će nas brzo zavesti. Zlo koristi sva moderna sredstva kako bi nas doveo u iskušenja, naročito naše mlade. Mi smo tu kako bismo im pomogli da svojim djelima i primjerom pokažemo da pronađu pravi put, poručio je don Zdenko.
Poslanicu i Molitvu vjernika su čitali Zvjezdana Burčul, Lucija Šare i Kristina Gulan. Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor sa č.s. Vladislavom i sestrom zajednice Marijom Burčul.
Po završetku euharistijskog slavlja pod budnim okom sakristijanice Marije Čoso uslijedila je procesija ulicama galovačkog centra s Gospinim kipom koji su nosili policajci Josip Čakarun i Denis Šare te Miroslav Bučić Biko i Ante Mikulić. Križ na čelu ophoda nosio je ministrant Ante Burčul, hrvatsku trobojnicu mladoliki Ante Mikulić, a crkvene barjake također mladići Niko Gulan, Mislav Tokić, Šime Gulan Meši i Marko Šare. Da u Galovcu blagdan Sv. Mihovila nemali značaj ima i u općem pučkom okupljanju, potvrđuje i svojevrsna “dimna zavjesa” nad ovim ravnokotarskim selom. Dakako, od brojnih ražnjeva na kojima se vrtjelo na stotine janjaca. A pred uzvišenog ozračja koje je došlo s blagdanom Sv. Mihovila u Galovcu je bilo zaista svega, najviše gostiju uz nadasve bogate stolove u dvorištima obiteljskih kuća.


 MISA U ZADARSKOJ CRKVI SV. MIHOVILA


Misno slavlje na blagdan Sv. Mihovila, arkanđela u istoimenoj crkvi u Zadru predvodio je o. Gabrijel Badurina iz samostana Ksaver u Zagrebu. Propovijedao je fra Alojzije Duvnjak, zamjenik gvardijana Samostana Sv. Mihovila, fra Miroslava Baruna. Fra Alojzije je u propovijedi uputio na značenje anđela u svakodnevnom životu. Anđeli, kako se čulo tijekom euharistije, pomažu ljudima i potiču ih da žive po Božjim zapovijedima i ispunjavaju volju Božju.
 Sveto pismo na više mjesta govori o anđelima kao duhovnim bićima i Božjim glasnicima.   Mihael (Mihovil), čije ime znači “tko je kao Bog” spominje se kao jedan od vrhovnih anđela koji se bori sa Zlom. Sveti Mihovil je zaštitnik Šibenske biskupije. Ime Gabrijel znači “snaga Božja”. Gabrijel je navijestio Djevici Mariji Isusovo začeće. Ime Rafael znači “Božji lijek”. Rafael je poslan da izliječi starozavjetnog Tobiju.
– Vjerujemo da je Bog stvorio anđele kao izraz svoje moći i bogatstva da prate ljude na njihovim putovima, rekao je na početku svete mise o. Gabrijel Badurina.
– Mihael je zaštitnik vojske i policije. Njemu su posvećene mnoge crkve diljem svijeta i u Hrvatskoj. On je zaštitnik mnogih gradova. Gabrijel je zaštitnik poštara. Njemu se mole i bračni parovi koji nemaju djece. Rafael je zaštitnik bolesnika i onih koji pate od bolesti očiju. Pozvani smo razvijati svijest kako smo povezani s Božjim poslanicima, anđelima, jer nam oni osobito pomažu. Posebno učimo djecu o anđelima, čije slike najčešće držimo iznad njihovih kreveta. Također imamo potrebu zaštite anđela, osobito kod mladih i odraslih. Anđeli govore o Božjoj brizi za ovaj svijet, djecu i nezaštićene, naveo je u propovijedi fra Alojzije. Propovjednik je još istaknuo važnost vjere u Božju ljubav koja se iskazuje za naše dobro i spasenje.
– Biblijska poruka o anđelima je poticaj našem kršćanskom životu kako bi bili dionici Božje slave, izdvojio je fra Alojzije Duvnjak. On je dodao kako anđeli pomažu u borbi protiv strahova, zla i nevolja. Fra Alojzije je na kraju propovijedi pozvao vjernike da svoje pouzdanje stave u Božju pomoć i zaštitu uz zagovor Djevice Marije.