Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Očistit će se samostanski bunar

28.09.2010. 22:00
Očistit će se samostanski bunar


Sjeveroistočni dio Starog grada je do čišćenja bio potpuno nepristupačan i tek se sada može doći do ostataka benediktinskog samostana, do bunara i do ostataka ostalih starih građevina, a nakon što se sve počisti, građevine ćemo obilježiti, kao što smo učinili i nakon čišćenja zapadnog dijela Starog grada, rekao je gradonačelnik Fabijanić
Nakon uređenja okoliša uz crkvu Sv. Marije u Starom gradu otkriveni su ostaci benediktinskog samostana koji je utemeljen 1318. godine i samostanski bunar koji je važan jer je s njega skinuta kruna na kojoj je najstariji grb grada Paga iz 13. stoljeća. Nakon što su se benediktinke 1485. godine preselile u novi grad Pag, kruna bunara je iz Starog grada prenesena u benediktinski samostan Sv. Margarite gdje se i danas nalazi.
– Sjeveroistočni dio Starog grada je do čišćenja bio potpuno nepristupačan i tek se sada može doći do ostataka benediktinskog samostana, do bunara i do ostataka ostalih starih građevina, a nakon što se sve počisti, građevine ćemo obilježiti, kao što smo učinili i nakon čišćenja zapadnog dijela Starog grada, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Gradonačelnik Fabijanić je naveo da će se samostanski bunar, star preko sedam stoljeća, očistiti kako bi voda u njemu bila pitka, a potom će se izraditi replika krune koja će se postaviti na bunar.
Uklanjanjem gustog raslinja, uz ostatke Benediktinskog samostana otkriveni su i dijelovi bedema na sjeveroistočnom dijelu nekadašnjeg grada Paga. Posebno je zanimljiv uski prolaz između bedema i samostana koji je otkriven nakon čišćenja, a za koji se nije znalo. Prolaz vodi od nekadašnjeg castruma do solane i pretpostavlja se da je služio u obrambene svrhe. Gradonačelnik Fabijanić je rekao kako će se u uređenje Starog grada uključiti i povjesničari.
Naime, uz savjete povjesničara će se, uz stube koje od prometnice Pag-Košljun vode do crkve Sv. Marije, postaviti niz kamenih ploča s prikazom najvažnijih događaja iz Starog grada. Uređenje Starog grada organizira Grad Pag, Župni ured Pag i Centar za kulturu i informacije, a u čišćenju pomažu građani i članovi DVD-a Pag.