Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Općina Povljana tražit će 2 milijuna eura odštete

28.09.2010. 22:00
Općina Povljana tražit će 2 milijuna eura odštete


Prema ugovoru Općina Povljana ima pravo na dva milijuna eura odštete zbog toga što se na Basu ne gradi, a dva milijuna eura je mala odšteta za gubitke zbog nezaposlenih Povljanaca koji su tamo mogli raditi, zbog izgubljenog poreza i komunalnog doprinosa, rekao je Petar Tičić
Na sjednici Općinskog vijeća Povljane Dubravko Pogorilić (HSLS) je obrazložio zbog čega je na prošloj sjednici podnio ostavku na dužnost predsjednika Općinskog vijeća.
– Nisam bio zadovoljan stanjem u Općini i u Komunalnom društvu, a načelnik nema volje rješavati probleme. Kao predsjednik Vijeća više se nisam osjećao sposobnim napraviti pomak, a u godinu i pol od izbora nismo se pomaknuli s mjesta, rekao je Dubravko Pogorilić.
Iza Pogorilića Tičić
Nakon što je Dubravko Pogorilić dao ostavku, za predsjednika Općinskog vijeća izabran je nezavisni vijećnik Petar Tičić koji je rekao kako je dužnost predsjednika prihvatio zbog odgovornosti prema Općini Povljana.
– Ovu sam dužnost prihvatio kako bih učinio sve da ne izgubimo Općinu, a trenutno stanje je takvo da bi nam se upravo to moglo dogoditi. Ukoliko se sada složimo i krenemo zajedno možemo se izvući, rekao je Tičić.
Tičić je rekao kako se u radu Općinskog vijeća dosta toga mora promijeniti te je naveo kako vijećnici nisu dobili zapisnik s prošle sjednice Vijeća.
– Svaki vijećnik mora dobiti zapisnik, a od sada tko u općinskim službama ne bude izvršavao svoje dužnosti snosit će i posljedice. Potrebna je i javnost rada i zato će se dnevni red sjednica Općinskog vijeća stavljati na oglasnu tablu, a na sjednice će se pozivati novinari i dostavit će im se dnevni red s brojem telefona za kontakt, rekao je Tičić.
Petar Tičić je rekao kako Općinsko vijeće mora nadzirati financijsko stanje Općine te je predložio da predsjednik Općinskog vijeća ima pristup internet bankarstvu Općine i Komunalnog društva.
– Mi smo suodgovorni, a nemamo priliku pratiti financijsko stanje i zbog toga predsjednik Općinskog vijeća mora imati uvid u novac, rekao je Petar Tičić i njegov je prijedlog prihvaćen.
Općinsko vijeće je odgodilo raspravu o izvješću o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine i o izmjeni i dopuni proračuna jer materijali nisu bili pripremljeni.
Kasne materijali
– Bilo je dogovoreno da se o izvršenju proračuna i o izmjeni i dopuni proračuna raspravi još u siječnju, a do danas o tome nismo raspravljali, a ako materijali ne budu pripremljeni do iduće sjednice obratit ću se nadležnim službama jer sam i ja kao predsjednik Općinskog vijeća odgovoran i ne želim u Remetinec, rekao je Petar Tičić.
Načelnik Ivica Pogorilić je rekao kako će prijedlog izmjene i dopune proračuna i izvješće za prvih šest mjeseci biti pripremljeni do ponedjeljka.
Petar Tičić je predložio i odgodu rasprave o Komunalnom društvu.
– Nisam zadovoljan materijalima koji su pripremljeni za sjednicu jer se iz njih ne vidi kakvo je stanje u Komunalnom društvu, a ovdje nije prisutan ni direktor Komunalnog društva, a jedino se njemu mogu postavljati pitanja, rekao je Tičić.
Dubravko Pogorilić je naveo kako se Komunalno društvo vodi katastrofalno.
– Oni rade, a ne ispostavljaju račune i da ja tako vodim svoju firmu odavno bih propao, rekao je Dubravko Pogorilić.
Prijedlog o odgodi rasprave o Komunalnom društvu je prihvaćen. Nakon toga je Tičić predložio raspravu o imenovanju komercijalnog direktora Komunalnog društva. Tičić je rekao kako bi komercijalni direktor trebao sastaviti popis imovine Komunalnog društva te nadzirati rad i isplativost rada svakog pojedinog djelatnika. Dubravko Pogorilić je predložio da Nadzorni odbor Komunalnog društva ne upošljava novog djelatnika koji će obavljati dužnost komercijalnog direktora već da se prošire ovlasti administratora Marijana Tičića što je i prihvaćeno.
U raspravi o turističkoj zoni Bas Petar Tičić je pitao načelnika Ivicu Pogorilića što je poduzeto u slučaju tvrtke “Terme Adriatic” koja je kupila trideset hektara atraktivnog građevinskog zemljišta na kojem se ništa ne gradi.
– Konzultirao sam odvjetnički ured i sugerirali su mi da pregovaramo s predstavnicima tvrtke “Terme Adriatic” kako bi se potpisao aneks u kojem će se nalaziti novi datum za početak radova. Tako je i učinjeno i iz tvrtke “Terme Adriatic” su odgovorili da će razgovor biti tijekom rujna, odgovorio je Ivica Pogorilić.
Turistička zona ili pašnjak
Tičić je naveo kako ne treba čekati razgovor s predstavnicima tvrtke “Terme Adriatic” i predložio je pokretanje tužbe.
– Prema ugovoru, Općina Povljana ima pravo na dva milijuna eura odštete zbog toga što se na Basu ne gradi, a dva milijuna eura je mala odšteta za gubitke zbog nezaposlenih Povljanaca koji su tamo mogli raditi, zbog izgubljenog poreza i komunalnog doprinosa, rekao je Petar Tičić.
Dubravko Pogorilić je podržao Tičića.
– Imamo ugovor i s njima više ne treba razgovarati, a ako ugovor nije dobar ja ga nisam popisao već ga je potpisao načelnik. Možemo pričekati do Nove godine, a ako do tada ne počnu s radovima turističku zonu Bas treba prenamijeniti u pašnjak, rekao je Dubravko Pogorilić.
Tičića je podržao i Miljenko Pogorilić koji je naveo kako se konzultirao s odvjetničkim uredom koji će zastupati Općinu Povljana te da je njihov stav kako “Terme Adriatic” treba tužiti za odštetu od dva milijuna eura jer Općina Povljana na to ima pravo po ugovoru.
Zamjenik načelnika Predrag Rukavina (HSLS) je predložio da se prije pokretanja sudskog postupka razgovara s predstavnicima tvrtke “Terme Adriatic”, ali njegov prijedlog nije prihvaćen.
Općinsko vijeće je donijelo odluku o pokretanju tužbe protiv tvrtke “Terme Adriatic” za naplatu dva milijuna eura zbog nepoštovanja ugovorenih rokova za početak gradnje u turističkoj zoni Bas.
Petar Tičić je predložio da se naknada za vijećnike koja iznosi 700 kuna isplaćuje nakon sjednice, a nezavisni vijećnik Miljenko Pogorilić je predložio da se naknada ne isplati vijećniku koji ne dođe na sjednicu i oba su prijedloga prihvaćena.