Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pomlađivanje u domu za stare

28.09.2010. 22:00
Pomlađivanje u domu za stare


Sretna sam zbog ove akcije, sretna kada vidim nasmiješena lica štićenika doma. Zahvaljujem učenicima Obrtničke, a posebice njihovoj učiteljici Branki Travici. Ona to radi s toliko ljubavi što se jasno može vidjeti i na ovoj djeci koju uči, koju nam je danas dovela, naglasila je ravnateljica Doma Maja Pletikosa
U povodu Dana starijih osoba 4. listopada maturantice Obrtničke škole Gojka Matuline jučer su šišale, pedikirale te radile frizure štićenicima Doma za odrasle osobe Sv. Frane. Pod nadzorom stručne učiteljice Branke Travice učenice su već tradicionalno digle atmosferu u domu, ne samo uredivši, već i nasmijavši sve nazočne štićenice i štićenike.
Crvenokose štićenice
Akciju je i ovaj put pratilo dobro raspoloženje kao i uostalom u svih desetak prethodnih godina otkada maturantice dolaze. U domu se danima prije pričalo o posjetu frizerki i pedikerki, posebice u okviru vijeća korisnika doma koje se održava svaki ponedjeljak.
– Svakog ponedjeljka dogovaramo što će se jesti, što će se raditi u domu, hoće li biti kakvih posebnih aktivnosti i događanja poput ovog danas. Štićenici su bili jako uzbuđeni i sretni što nam dolaze polaznice Obrtničke škole, naglasila je Ivana Boban, radni terapeut.
Da godine nemaju veze sa željom za životom, željom za uljepšavanjem, moglo se vidjeti na licima svih jučer okupljenih štićenika doma pa i onih najstarijih, poput osamdesetogodišnje Anđele Radin koja je jučer bojila kosu i bila na pedikuri.
– Anđela je odabrala crvenkastu nijansu boje za kosu kao i uostalom većina ostalih štićenica. Neke su gospođe tražile pramenove, uglavnom u jednoj do dvije nijanse svjetlije od njihove prirodne boje kose. Maturantice su to odlično obavile i jako sam ponosna na njih, rekla nam je Travica.
Djevojke su nam ispričale da im nije bilo teško, da su se s radošću uhvatile posla, sretne da mogu usavršiti znanja stečena u školi.
– Drago mi je da sam imala priliku demonstrirati naučeno tijekom školovanja, da su se moje frizure svidjele gospođama u domu, istaknula je učenica Anita Nekić.
Slične dojmove je imala i kolegica joj Petra Strmota.
Kaže da su joj do sada šišanje dopuštali samo članovi vlastite obitelji te da joj stoga ovo iskustvo puno znači.
– Volim šišati, volim bojiti, ništa mi nije teško. Tako mi je drago da sam danas ovdje, da smo cure i ja unijele tako puno radosti među štićenike doma, naglasila je Strmota.
Svoje zadovoljstvo posjetom maturantica Obrtničke škole nije krila ni pedesetosmogodišnja Katica Kuštera. Ona se jučer odlučila za šišanje i bojenje. Dopustila je mladoj frizerki da sama odluči kako će je ošišati i nije pogriješila.
Nove frizure i sjajni lakovi
– Super me je ošišala, jako sam zadovoljna, rekla nam je Kuštera.
Zadovoljan je bio i 63-godišnji Miljenko Jerić. Djevojke su ga ošišale, sredile mu bradu i nokte.
– Čak mi je i ravnateljica rekla da sam lijep, da su me super sredili, pohvalio se Jerić.
– Sretna sam zbog ove akcije, sretna kada vidim nasmiješena lica štićenika doma. Zahvaljujem učenicima Obrtničke, a posebice njihovoj učiteljici Branki Travici. Ona to radi s toliko ljubavi što se jasno može vidjeti i na ovoj djeci koju uči, koju nam je danas dovela, naglasila je ravnateljica Doma Maja Pletikosa.
Da su dame u godinama željne uljepšavanja ne samo kose, već i noktiju potvrdila nam je mlada pedikerka Eva Bilaver.
– Štićenice doma su tražile crvene i ružičaste nijanse lakova za nokte. Nisu, doduše, tražila šljokice što je sada jako popularno, no nije im bilo svejedno hoće li lak biti sjajan ili mat. Sve su se redom odlučivale za sjajne lakove, ispričala nam je Eva.
Nove frizure, podšišane brade i sjajni lakovi vjerojatno će potrajati na zadovoljstvo štićenike do petka, kada je dan doma i shodno tome prigodna proslava. Ta će proslava, koja pada na Svetog Franu, po kojem je dom dobio i ime, uključivati i kulinarske radionice u okviru kojih će štićenici dobiti priliku sami kuhati što ih jako veseli.
– Dolaze nam profesionalni kuhari, radit ćemo jela od tune što, kako sam imala prilike vidjeti, već sada jako veseli štićenike doma, naglasila je terapeutkinja Ivana Boban.