Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Šuker: Da sam bar zamrznuo plaće

28.09.2010. 22:00
Šuker: Da sam bar zamrznuo plaće


Da je moj prijedlog prošao, bilo bi lakše smanjivati proračunske rashode, a i javne financije bi drukčije izgledale, kazao je ministar
Strani investitori pokazuju golemo zanimanje za razvoj prometnog smjera od Rijeke prema Zagrebu i Mađarskoj, potvrdio je jučer potpredsjednik Vlade Ivan Šuker na poslovnom skupu “Dan velikih planova”, koji su organizirali tjednik Lider i HUP, govoreći o tome zašto je Vlada prošli tjedan privatnim investitorima ponudila sudjelovanje u 30 projekata koji su od interesa za državu. Ministar financija se posuo pepelom zbog napuhanog proračuna koji je na početku ekonomske krize, potkraj 2008., Vlada napravila za 2009. godinu.
– I danas me srce boli što nije prošao moj proračun u kojem je trebalo zamrznuti plaće i mirovine tijekom 2009. Da je moj prijedlog prošao, tijekom recesije bilo bi lakše smanjivati proračunske rashode, a i javne financije danas bi drukčije izgledale, rekao je Šuker. Najavio je da će u četvrtom tromjesečju “pokazatelji biti pozitivni”, ali nije precizirao na što točno misli. Šuker je naglasio da se potrošio postojeći model gospodarskog rasta Hrvatske, koji se temeljio na investicijama iz državnog proračuna i javnih poduzeća.
– Mnoga od tih poduzeća su prezadužena i teško mogu podnijeti novi investicijski ciklus, pa je Vlada spremna s drugim investitorima ući u te projekte. Neki su projekti tek u fazi lokacijske dozvole, ali većina ima građevinsku dozvolu, kazao je Šuker, dodavši da ne treba zaboraviti ni na novac iz pretpristupnih fondova EU.
– Vlada treba stvoriti preduvjete, a poduzetnici trebaju pokazati inicijativu. Pritom očekujemo potporu banaka. S njima smo se sastali kako bismo vidjeli što napraviti da investicije privatnog sektora budu jače, budući da se Vladin model B, koji potiče privatne investicije, nalazi na mrtvoj točki, kazao je Šuker. Najavio je da počinje izradu proračuna za 2011. godinu, fiskalnih smjernica, kao i prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti, za koji očekuje podršku svih političkih opcija jer, kaže, “ne možemo trošiti više nego što imamo”. Šukerovu najavu do promjeni gospodarskog modela pozdravio je Franjo Luković, predsjednik uprave Zagrebačke banke. Međutim, kaže, “novi model teško ćemo definirati ako prethodno točno ne definiramo što ćemo raditi drukčije nego dosad”. U predizbornoj godini sve političke stranke imaju priliku predstaviti novi gospodarski model razvoja Hrvatske, a nadam se da će pobijediti ona s najuvjerljivijim modelom, kazao je Luković.
– Ako se nastave reforme koje će donijeti uštede u javnom sektoru i poboljšanu investicijsku klimu, u idućim godinama možemo očekivati brži gospodarski rast, veću zaposlenost i niže kamate. U suprotnom, rast će biti sporiji, nezaposlenost veća, a kamatne stope će prestati padati, procijenio je Luković.