Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U petak javna tribina Studentskog zbora

28.09.2010. 22:00
U petak javna tribina Studentskog zbora


Nakon održane sjednice Senata Sveučilišta u Zadru u ponedjeljak krenule se reakcije studenata nezadovoljnih odlukama plaćanja godišnjih školarina za apsolventski staž. Također, Senat nije podržao niti prijedlog Studentskog zbora za smanjenje uvjeta za upis u višu godinu studija. O svemu tome, ali i drugim temama biti će govora na javnoj tribini Studentskog zbora koja će se održati u petak u 18 sati u studentskom klubu Božo Lerotić:
– Nakon Senata smo odlučili da bi najbolji potez bio objasniti studentima o čemu se tamo govorilo, budući da su već i prije nego je Senat završio, a i poslije, počele kružiti različite informacije, pa je nastala strka. Same odluke na Senatu su takve kakve jesu i studentima nije lako. Zbog ćemo toga u petak napraviti tribinu na kojoj će studenti moći sudjelovati u raspravi koja će se ticati odluka donesenih na Senatu, kazao je zamjenik predsjednice Studentskog zbora Mario Sejatovski. On je dodao i to kako su odluke već donesene, no da studenti vjerojatno mogu nešto učiniti ili makar pokušati utjecati da se neke od tih odluka promjene:
-To sve ovisi o ljudima koji će doći na tribinu te njihovoj zainteresiranosti. Mi samo dajemo priliku da se razjasne neke stvari. Senat je mogao biti blaži, a u drugu ruku, mogao je biti i grublji. Ipak, vjerujem da nije došlo do kompromisa i da su odluke donesene na malo veću štetu studenata. Mi ćemo to pokušati ublažiti, pojasnio je Sejatovski.
Tribini u studentskom klubu Božo Lerotić dan ranije prethodit će i izvanredna sjednica Studentskog zbora:
– Hitnu izvanrednu sjednicu smo trebali imati prije održavanja Senata još u subotu, no predstavnici studenata su reagirali malo neodgovorno i nismo postigli kvorum. Zato, umjesto da smo spriječili neke stvari, sada ćemo ih morati liječiti, zaključio je Sejatovski, dodajući kako će na sutrašnjoj sjednici dogovoriti daljnji koraci kako bi se studentima pomoglo u novonastaloj situaciji.


 ZA NASTAVAK STUDIJA OD 2.750 DO 9.240 KUNA


Za redovite i izvanredne studente koji su dobili potpise iz svih upisanih i odslušanih predmeta studija, a nisu položili sve predmetne ispite određene su školarine koje se kreću od 2.750 do 4.620 kuna. Redovni studenti ponavljači prvih i drugih godina plaćati će školarine od 4000 do 4500 kuna, dok će oni izvanredni plaćati semestralnu školarinu od 2750 kuna. Najskuplje su pak prošli studenti koji su izgubili pravo studiranja pa nastavljaju započete preddiplomske sveučilišne studije, a čije godišnje školarine iznose od 5500 pa do 9240 kuna.