Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ventilacija se (ne) isplati

28.09.2010. 22:00
Ventilacija se (ne) isplati


Temeljni parametri kojima će se vlasnici voditi prvo će biti položaj, odnosno lokacija samog objekta, klijentela, promet te, dakako, cijena nužne adaptacije. Koliko ja znam, do sada tri biogradska lokala imaju dozvolu za pušenje, dok ih je nekolicina u fazi ishođenja dozvole, kaže Lukačić
Hoće li se i u kojim biogradskim kafićima pušiti, a u kojima ne, još se ne zna. Naime, lijepo, sunčano i toplo vrijeme još uvijek puni otvorene terase te o problemu pušenja razmišljaju jedino vlasnici objekata koji se moraju na vrijeme pripremiti i prilagoditi zakonu.
Poznato je, naime, da je izmjenama i dopunama Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda, odluka o pušenju ili nepušenju u kafićima prepuštena samim vlasnicima. No oni se moraju strogo pridržavati zadanih odredbi jer su kazne rigorozne. Kako će to funkcionirati u praksi teško je reći jer ima niz nedorečenosti i teže provedivih odredbi. U Biogradu ima preko 30-ak kafića od kojih veći dio njih radi tijekom čitave godine. Svi oni moraju odlučiti o statusu u nadolazećem periodu. Hoće li biti za pušače ili ne te koliko moraju uložiti u prilagodbu, nisu nimalo zanemarivi detalji.
Potvrdio nam je to u razgovoru i Ante Lukačić, predsjednik CEH-a ugostitelja Zadarske županije i predsjednik Udruženja obrtnika Biograd na Moru.
– Svakako da su mnogi još uvijek u nedoumici što učiniti, budući da su ljeto i turistička sezona vrijeme kada svi kafići uglavnom dobro rade, dok je zimsko vrijeme prilično upitno što se tiče prometa. No temeljni parametri kojima će se vlasnici voditi prvo će biti položaj, odnosno lokacija samog objekta, klijentela, promet te, dakako, cijena nužne adaptacije. Koliko ja znam, do sada tri biogradska lokala imaju dozvolu za pušenje, dok ih je nekolicina u fazi ishođenja dozvole. Koliko će ih se odlučiti za nepušački status nije mi poznato. Svima je već poznato da po novim zakonskim odredbama kafići do 50 četvornih metara mogu biti nepušački ili pušački. No ako se njihovi vlasnici odluče za ovu drugu varijantu, moraju imati odgovarajući ventilacijski sustav, kako bi dobili željenu dozvolu. Oni pak veći objekti moraju urediti poseban prostor za pušače koji ne smije biti manji od deset niti veći od 20 četvornih metara ukupnog prostora objekta. I dok ovi manji ugradnju nužne ventilacije mogu realizirati za oko 10.000 kuna, oni veći za izradu takozvane pušačke kabine morat će uložiti puno više, a prema nekim procjenama oko 50-ak tisuća kuna, možda i više. Jer ovi prostori kabine moraju uz ostalo imati i ventilatore koji rade deset izmjena zraka u tijeku jednog sata. Svakako je još važno naglasiti da u svim pušačkim kafićima mora biti izvješeno upozorenje o štetnosti pušenja, dok je zabrana u restoranima i dalje na snazi, kazao je Lukačić.
U jednom od većih kafića u biogradskom Jazu, predjelu koji nije na potezu rive, vlasnik Ivica Banić ni sam ne zna što mu je činiti. Njegov lokal veličine 146 četvornih metara da bi bio pušački, trebao bi skupu ugradnju, a bi li ta investicija bila isplativa, vrlo je upitno.
– Nisam jedini koji je u takvim dilemama, jer zimsko razdoblje kratko traje i za ljepših dana ljudi i tako sjede vani. U tom slučaju mislio sam zatvoriti gornji kat te smanjiti kapacitet lokala na donji prostor koji je u okviru 50 četvornih metara te koji u tom slučaju ima odgovarajuću ventilaciju. No ni to nije lako napraviti bez dodatnih ulaganja koja se definitivno ne isplate. Mnogi u gradu imaju slične probleme i ne znamo kako ćemo ih riješiti, kaže Banić, a odvojenim pušačkim prostorima nisu zadovoljni ni gosti kafića.