Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bez žrtava ne bi bilo slobode

28.09.2011. 22:00
Bez žrtava ne bi bilo slobode


Naši otočani imaju i dušu i srce, isto ono koje su nosili kada su prije toliko godina krenuli braniti svoju domovinu, rekao je Joško Pulja


Pripadnici Otočkog bataljuna ili Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok jučer su obišli otoke zadarskog arhipelaga. U sklopu obilježavanja 20. obljetnice utemeljenja, veterani ove postrojbe pješaštva Hrvatske ratne mornarice najprije su obišli Sali na Dugom otoku. Bila je to prigoda za još jedno odavanje počasti poginulom hrvatskom branitelju Danijelu Grbinu, inače pripadniku Otočkog bataljuna. Veterane Maslenice, Poličnika, Velebita i dubrovačkog zaleđa u Sali su dočekali mještani i općinski načelnik Zoran Morović. Zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja prisjetio se dana kada je u obližnjoj luci stvorena 2. satnija.
– Skupili smo se ovdje nakon 20 godina da pokažemo da naši otočani imaju i dušu isrce, isto ono koje su nosili kada su prije toliko godina krenuli braniti svoju domovinu, rekao je u svom kratkom obraćanju Joško Pulja.
Zapovjednik 2. satnije Dugi otok Joško Merhar sjetio se ratnih vremena kada je zapovjedni zbor Otočkog bataljuna, a nakon akcije Maslenica, baš na Dugom otoku sudjelovao u zahtjevnim pripremama za vođenje postrojbi HV-a u kasnijim operacijama za oslobođenje zemlje.
– Htjeli smo vlastitim primjerom svojim vojnicima pokazati da su njihovi zapovjednici uvijek uz njih. Sjećam se kada su nam u to vrijeme, 1993. došli i studenti. Zajedno smo s njima stražarili kako bi im pokazali da hrvatski časnici i zapovjednici uvijek moraju biti uz svoje vojnike, rekao je ratni zapovjednik 2. satnije Joško Merhar.
Nazočnima se obratio i izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadir Tomislav Jukić, koji je podsjetio da je i njegovo vatreno “krštenje” bilo upravo na zadarskoj bojišnici i to kao pripadnika IV. gardijske brigade.
– Da nije bilo žrtava, pripadnika Otočkog bataljuna Danijela Grbina, Dragana Špara, Miljenka Zorića i Denisa Špike, ne bi bilo slobode, rekao je brigadir Jukić.
Nakon kratke svečanosti na saljskoj rivi, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na grobu Danijela Grbina, jednog od tisuća hrvatskih junaka koji su svoje žrtve utkali u obranu domovine. Vijence su položila izaslanstva HRM-a, Općine Sali, a svijeću je zapalio izaslanik HVIDRA-e Zadar.
Za ovu priliku veteranima Otočkog bataljuna na raspolaganju je bio desantni minopolagač Hrvatske ratne mornarice DBM 82 Krka pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Jakše Miškovića. Nakon zvuka njegovih sirena brod je prispio u Preko gdje su hrvatske branitelje s pjesmom dočekale članice Udruge žena Luzor iz Preka. Prigodno slovo i dobrodošlicu Otočkom bataljunu održao je “preški” donačelnik Nedjeljko Milin, koji je podsjetio na osnivanje 1. satnije Ugljan na nogometnom igralištu u Sutomišćici, odakle je hrvatski težak i ribar, otočanin i bodul, krenuo u oslobađanje svoje domovine.


 DANAS SVEČANA AKADEMIJA




Obilježavanje 20. obljetnice Otočkog bataljuna nastavlja se danas u 10 sati polaganjem vijenaca, u 11 sati je sveta misa te u 12 sati svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.