Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Forum na putu ulaska u UNESCO-vu svjetsku baštinu

28.09.2011. 22:00
Forum na putu ulaska u UNESCO-vu svjetsku baštinu


Nakon svečanog otvaranja IKUWA-e održana je kraća konferencija za medije. Na njoj je ministar Mesić kazao kako su u ministarstvu dobivši kandidaturu za domaćinstvo IKUWA4 kongresa odlučili promovirati Zadar i Sveučilište u Zadru kao centar arheologije, te kako je riječ o najvećem arheološkom skupu koji se ove godine održava u svijetu.
Na pitanje o tijeku poslova oko dolaska zadarskog sakralnog kompleksa na Forumu na popis UNESCO-ve svjetske baštine, Mesić je odgovorio da je nominacija predana, da su tijekom proteklih mjeseci u Zadru, ne želeći se prezentirati, boravili strani eksperti koji su procijenjivali kompleks, kako postupak obično traje dvije do tri godine i kako je Zadar na pola puta, te, najzad, kako prema saznanjima Ministarstva Zadar stoji vrlo dobro.
Govoreći s pozicije svjetskog i neutralnog stručnjaka o zaštićenosti hrvatske kulturne baštine, napose arheoloških lokaliteta, Friedrich Lüth je kazao kako Hrvatska ima na tom polju dugu, više od 200 godina staru tradiciju, te kako je po skrbi za arheološke lokalitete na kopnu i u podmorju jedna od vodećih zemalja Europe.