Litavski folklor na paškom trgu

Slika korisnika admin
Josip PORTADA
Mladi folkloraši izveli niz tradicionalnih plesova iz Litve

U višednevnom posjetu Pagu i Zadarskoj županiji boravila je folklorna skupina Gimnazije „Santariečiai" iz Kaunasa u Litvi, koji je poslije glavnog grada Vilniusa, najveći litavski grad.

Mladi folkloraši iz Kaunasa su na Trgu Petra Krešimira IV. u Pagu izveli niz tradicionalnih plesova iz Litve i svojim su nastupom zadivili gledatelje. Folklornu skupinu iz Kaunasa u Pagu ugostio je Centar za kulturu i informacije Pag.

- Nastup gostiju iz Litve bio je izuzetno lijep i zanimljiv. Mladi folkloraši su svojim nastupom oduševili publiku, a i njima se svidjelo u Pagu i nadam se da će nas ponovno posjetiti, rekla je Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag.

Dolazak folklorne skupine iz Kaunasa u Pag organizirali su Rima Kojić, turistička predstavnica Litve u Hrvatskoj i Gimnazija „Santariečiai" iz Kaunasa. Rima Kojić je iz Litve i dvadeset godina živi u Zadru.

- Pomažem u predstavljanju Litve u Hrvatskoj i tako sam pomogla i u organizaciji ovog nastupa. Članovi folklorne skupine su prvi put u Hrvatskoj i oduševljeni su suncem, morem i vrlo gostoljubivim ljudima koje su susreli na gostovanjima, rekla je Rima Kojić.

Litva je članica Europske unije, a Europska unija, kako su rekli članovi folklorne skupine Gimnazije „Santariečiai", pomaže u održavanju i predstavljanju kulturne baštine. Tako podupire i njihov rad. Zahvaljujući toj potpori, mladi folkloraši iz Kaunasa svake godine nastupaju u inozemstvu. Prošle godine su bili u Španjolskoj, a ove godine su nakon niza nastupa u Mađarskoj, posjetili Hrvatsku. Nakon posjeta Hrvatskoj, nastupit će u SAD.

Folklorna skupina Gimnazije „Santariečiai" ima 36 plesačica i plesača i šest svirača, a nastupaju u tradicionalnoj nošnji grada Kaunasa i u nošnji istoimene županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno