Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Počela informatička edukacija slijepih i slabovidnih

28.09.2011. 22:00
Počela informatička edukacija slijepih i slabovidnih


Život mi se dosta promijenio otkad sam to naučio. Prije mi je najobičnija informacija iz novina bila nedostupna, a sad je to neusporedivo. Osim toga, mogu komunicirati s cijelim svijetom, kazao je Mladen Bajlo, član Udruge slijepih i slabovidnih osoba Zadarske županije
U Čitaonici prilagođenoj osobama s invaliditetom u Znanstvenoj knjižnici Zadar danas je započela informatička edukacija za slijepe i slabovidne osobe. Prošle godine je edukaciju završilo pet slijepih ili slabovidnih osoba, a ove godine se upisalo njih četvero.
Kako je rekao Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice, izuzetno mu je drago da je projekt Znanstvene knjižnice u suradnji s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba Zadarske županije uspio.
– Projekt je počeo još 2006. godine. Inicijativa je započela iz Znanstvene knjižnice, Udruga ju je rado prihvatila, a Denis Rudić je mozak operacije i glavni operativac projekta. Kad sam vidio da je u Zadarskoj županiji čak oko 250 slijepih ili slabovidnih osoba, bilo je jasno da nemamo što čekati. I slijepih će, nažalost, uvijek biti, ali zato ovaj projekt traje od sad zauvijek. Nema kraja, samo početak, kazao je Grubić te pozdravio Špiru Zrilića, tajnika i Gordanu Čizmin, službenicu Udruge slijepih.
Denis Rudić, djelatnik Znanstvene knjižnice Zadar, koji je također slijep, mnogo se zalagao u projektu Čitaonice za invalide i edukacije za slijepe. Kazao je da informatička pismenost slijepim osobama uvelike pomaže u socijalizaciji.
– Mogu doći do informacije, sretni su što mogu pročitati novine. Da bi svladali osnove na računalu, treba im od tri do šest mjeseci, a upisati se još uvijek mogu, svakim radnim danom od 7 do 9 sati u prostoru Znanstvene knjižnice, rekao je Rudić, dodavši da je ponosan što je nekome pomogao.
Članovi Udruge su sretni što počinje njihovo informatičko opismenjivanje, a neki od njih i ponavljaju tečaj.
Mladen Bajlo je već imao informatička znanja, preko interneta čita novine, koristi elektroničku poštu, facebook…
– Uz pomoć govornih jedinica i pomagala, mi čujemo ono što vi vidite. Ne odnosi se to baš na fotografije, ali sad smo u informatičkom svijetu gotovo ravnopravni s osobama koje vide. Život mi se dosta promijenio otkad sam to naučio. Prije mi je najobičnija informacija iz novina bila nedostupna, a sad je to neusporedivo. Osim toga, mogu komunicirati s cijelim svijetom, kazao je Bajlo.
Ante Datković se odlučio za edukaciju jer želi i voli učiti.
– Čitati, učiti i rješavati razne probleme najlakše nam je preko računala. Ova oprema je jako skupa, govorna jedinica košta oko 10.000 kuna. To si ne mogu priuštiti jer bih za to morao potrošiti četiri svoje mirovine tako da je jako dobro da nam je u Znanstvenoj knjižnici omogućeno korištenje računala i specijalne opreme, rekao je Datković.