Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Škola poznata po glazbi i matematici

28.09.2011. 22:00
Škola poznata po glazbi i matematici


Uz matičnu školu Biograd, tu su i područne škole u Raštanima Gornjim i Tkonu na otoku Pašmanu. Školska zgrada izgrađena prije 45 godina sada se nalazi pred rekonstrukcijom i dogradnjom. Prepoznatljivi smo po puno toga, a ponajviše po glazbi i matematici, istaknuo je ravnatelj Brtan
Ravnatelji čeških osnovnih i srednjih škola u sklopu svog studijskog putovanja Hrvatskom i Zadarskom županijom posjetili su i Osnovnu školu Biograd na Moru.
Za ugledne goste domaćini su osmislili prigodan jednodnevni program kojim je prezentirana matična škola i njezin rad, područna otočna škola, kao i kulturno-povijesne znamenitosti grada i okolice.
Okupljenim gostima u školskoj sportskoj dvorani prigodne riječi dobrodošlice uputili su ravnatelj biogradske osnovne škole Josip Brtan, gradonačelnik Grada Biograda Ivan Knez i Vinko Rinčić, ravnatelj Osnovne škole Pakoštane.
Gradonačelnik Knez izrazio je zadovoljstvo posjetom čeških ravnatelja te kazao da su njihova i naša zemlja bile zajedno pod Austro-Ugarskom, a sada u drugim vremenima bit će zajedno i u Europi. Dodao je pritom kako su češki turisti naši najbrojniji gosti te su i ovoga ljeta na prvom mjestu po broju gostiju i ostvarenih noćenja u gradu.
Govoreći o školi i njezinom radu, ravnatelj Brtan naglasio je da ova škola obrazuje 720 učenika od prvog do osmog razreda, a zapošljava 67 djelatnika.
– Uz matičnu školu Biograd, tu su i područne škole u Raštanima Gornjim i Tkonu na otoku Pašmanu. Školska zgrada izgrađena prije 45 godina sada se nalazi pred rekonstrukcijom i dogradnjom. Za sada radimo u dvije smjene, ali se pripremamo za rad u jednoj smjeni, koji će biti sljedećih godina. Naime, taj projekt je konačno potvrđen i Zadarska županija ga je zacrtala kao prioritet. Svaka škola ima svoj godišnji plan rada pa tako i naša. Prepoznatljivi smo po puno toga, a ponajviše po glazbi i matematici, istaknuo je ravnatelj Brtan, dodajući da imaju odjel glazbene škole te sedam nastavnika glazbe.
Potom su uslijedila pitanja o školskom sustavu u Hrvatskoj te njegovoj primjeni u praksi.
Razgovaralo se i razmijenjena su iskustava, a gosti su pozvani da posjete i školu u Pakoštanima. Potom su domaćini proveli goste iz Češke kroz školu te posjetili biogradski Zavičajni muzej, nakon čega su trajektom obišli i otok Pašman.
Uz posjet maloj područnoj školi u Tkonu, posjetili su i benediktinski samostan na brdu Ćokovac i okolinu. Za goste je u sportskoj dvorani izveden prigodan glazbeni program koji je izveo orkestar Glazbene škole, a na kraju su razmijenjeni i prigodni darovi.