Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Jakov Jukić: Biogradski antifašisti imaju moralnu obvezu pristupiti Zajednici udruga

Autor: Nives Rogoznica

28.09.2012. 22:00
Jakov Jukić: Biogradski antifašisti imaju moralnu obvezu pristupiti Zajednici udruga

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Vama poručujemo da budete tolerantni, a članovima u Biogradu da budu konstruktivni, rekao je član Predsjedništva SABA RH Vinko Šunjara obraćajući se delegatima na osnivačkoj skupštini


Za predsjednika Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije izabran je Jakov Jukić iz Zadra, a za dopredsjednika Nikola Bolta iz Gračaca. Jukić i Bolta izabrani su među članovima Predsjedništva jučer osnovane Zajednice udruga koju su oformile zadarska i gračačka Udruga antifašističkih boraca i antifašista. Uz spomenuti dvojac u Predsjedništvo su, na osnivačkoj skupštini, izabrani Žarko Bakočević, Dragan Rodić, Zvjezdanka Vlašić, Nikola Budija, Ivan Tartaro, Ljubinka Brnardić i Dragan Pribić.
Zašto se čekalo?
U Zajednicu udruga, kao u viši organizacijski oblik, trebala je biti udružena i udruga biogradskih antifašista i antifašističkih boraca, no to se nije dogodilo jer, kako je pojasnio predsjednik zadarske Udruge antifašističkih boraca i antifašista Nikola Budija, njihova skupština nije donijela odluku o udruživanju, već i zato što na sjednici koja je bila zakazana za 16. srpnja nije bilo kvoruma. Budija je izrazio nadu kako će se, međutim, i biogradska udruga pridružiti Zajednici udruga do konca godine.
– Drugovima iz biogradske udruge poručujemo neka razmisle i odluče hoće li se i kada udružiti u Zajednicu udruga u kojoj su im vrata otvorena, ali neka odgovornost preuzmu na sebe, rekao je Budija.
Izostanak biogradske udruge bilo je povodom dugotrajne rasprave u kojoj je nekadašnji predsjednik zadarskih antifašista Nikola Dobre ocijenio kako je, ako se već na udruživanje čekalo od 2004. godine, trebalo još nekoliko mjeseci pričekati na odluku članova biogradske udruge.
– Predsjednik udruge iz Biograda Tito Doljanac je kritizirao kako se ne radi na formiranju Zajednice udruga. Kad se počelo raditi bio je ravnopravni član Inicijativnog odbora, a odmah je počeo davati neumjesne opaske da se to moglo napraviti i prije. Ja sam bio predsjednik i ti si bio, rekao je Jakov Jukić Nikoli Dobri, misleći pritom na njihove mandate na čelu tadašnje Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije.
Izvući pouke
– Kad sam ja bio predsjednik, udruga u Gračacu nije radila, kad si ti bio predsjednik biogradska se tek osnovala, dodao je Jukić ocjenjujući kako biogradska udruga ima, ne samo pravo, nego i moralnu obvezu pristupiti Zajednici udruga.
Dobre je tražio i usvajanje izmjene statuta kako bi se umjesto izbora predsjednika na dvogodišnji mandat, uvelo svojevrsno rotirajuće predsjedanje po kojem bi godinu dana predsjednik bio iz zadarske udruge, a godinu potom iz gračačke. Prijedlog je dobiven uz Budijino obrazloženje kako za takvo što ne postoji podloga u Statutu Saveza antifašističkih boraca i antifašista.
– Ova situacija s Biogradom ne služi nam na čast i iz nje moramo izvući pouku. Vama poručujemo da budete tolerantni, a članovima u Biogradu da budu konstruktivni, rekao je član Predsjedništva SABA RH Vinko Šunjara, obraćajući se delegatima na osnivačkoj skupštini.
– U posljednjih dvadeset godina radili ste u specifičnim uvjetima, ali ste kao udruga ipak opstali i časno afirmirali antifašizam kao demokratsku stečevinu i kao hrvatsku vrijednost, zaključio je Šunjara.