Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Maras kritizira HBOR, Čačić ga hvali

Autor: Branko Podgornik

28.09.2012. 22:00
Maras kritizira HBOR, Čačić ga hvali

Foto: Nenad REBERŠAK



Ministar poduzetništva i obrta je kritizirao Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR) zato što poduzetnici još uvijek nisu dobili povoljnije kredite koje im je prije pola godine osigurala Vlada putem HBOR-a u suradnji s poslovnim bankama. Gordan Maras je državnoj razvojnoj banci, koju vodi Anton Kovačev, prigovorio i na slaboj potpori izvoznicima.
– HBOR se proteklih godina uspavao i nadam se kako će se sada probuditi. Nisam najsretniji načinom na koji je HBOR podupirao izvoznike. Još nisu krenuli ni krediti s podjelom rizika između države i banaka, koje smo osmislili prije šest mjeseci, rekao je Maras na konferenciji “Usluge” održanoj u Muzeju “Mimara”.
Maras tvrdi da neki hrvatski izvoznici nisu mogli dobiti garancije poslovnih banaka za svoje izvozne poslove u Italiji i Njemačkoj, pa je dodao kako bi im u pomoć trebao priskakati HBOR. Maras nije želio odgovorati na pitanje hoće li zbog toga biti smijenjen predsjednik uprave HBOR-a Kovačev, već je naglasio da je njegov cilj osigurati jače kreditiranje gospodarstva putem te državne banke.
– U nadzornom sam odboru HBOR-a i inzistirat ću da promijeni dosadašnji način rada, istaknuo je Maras. Iz HBOR-a jučer nismo mogli dobiti komentar na Marasove kritike.
Za razliku od ministra Marasa, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić pohvalio je rad Antona Kovačeva. Na međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza, održanoj u petak u Zadru, Čačić je “čestitao HBOR-u na dosad ostvarenim pozitivnim rezultatima i ostaknuo da unatoč tome treba još puno toga napraviti te da će HBOR uz dodatnu potporu Vlade to moći ostvariti”, prema priopćenju HBOR-a iz prošloga tjedna. U Zadru je rečeno da je HBOR izvoznicima u prvih osam mjeseci osigurao 3,8 milijarde kuna kredita. Istodobno, HBOR je izvoznicima od rizika osigurao poslove vrijedne 1,5 milijarde kuna, a navodno su dobili i 200 milijuna kuna bankarskih garancija.Maras je jučer iznio uvjerenje da će gospodarski rast u Hrvatskoj ojačati i zbog potpora te novih olakšica koje je Vlada putem zakona o ulaganjima upravo pripremila za poduzetnički sektor. U prvoj polovici ove godine gospodarstvo je zabilježilo pad zbog posustale aktivnosti velikih poduzeća, ali je malo i srednje poduzetništvo istodobno zabilježilo rast od 1,3 posto, otvorilo 13 tisuća radnih mjesta više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je vrijednost investicija povećalo za više od pet posto, istaknuo je Maras.