Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pola stoljeća srednje škole u Benkovcu

Autor: Mile Marić

28.09.2012. 22:00
Pola stoljeća srednje škole u Benkovcu

Foto: Mile MARIĆ



Od školske 1995./96. kada je škola brojila 56 učenika koje je obrazovalo nekoliko profesora, danas je narasla na 420 učenika raspoređenih u 18 odjeljenja, a koje obrazuje 40 profesora različitih struka i profila


Na završnoj svečanosti obilježavanja 50 godina srednjeg školstva u Srednjoj školi kneza Branimira Benkovac okupile su se brojne generacije, profesora i učenika koji su se obrazovali u Benkovcu. Pozdravnu riječ svim generacijama škole uputio je ravnatelj Josip Peran, a pozdrave ministra znanosti, obrazovanja i sporta prenijela je Sabina Glasovac, dok su svoje impresije na prošla vremena iznijeli Rade Marinović koji je u školi bio učenik, profesor, ali i prvi ravnatelj nakon Domovinskog rata, te don Damir Juričin, prvi vjeroučitelj škole koji se sjetio pokojnog nadbiskupa Marijana Oblaka koji je školu blagoslovio.
Zečević, Ribar, knez Branimir
U svečanom dijelu programa održana je prezentacija o razvoju srednjeg školstva u Benkovcu. U čast jubileja izdana je monografija „Pola stoljeća srednje škole u Benkovcu 1962. – 2012.” autora Josipa Predovana, a monografiju je predstavio prof. Marin Radica.
– U životu svakog pojedinca, ali i svake zajednice udružene i stvorene radi obavljanja općih ili pojedinačnih interesa društva, 50 godina rada, stvaranja i djelovanja, kao što je to slučaj sa Srednjom školom kneza Branimira Benkovac je izazov, ali i obveza, odgovornost i čast, da upravo ja, kao ravnatelj i dugogodišnji profesor, na osnovi gotovo dvadesetogodišnjeg iskustva i rada u ovoj školi, i na osnovi dokumenata i zapisa, koji su i unatoč teškim vremenima brižno čuvani i sačuvani u našoj arhivi, iznesem svoje impresije i dojmove o radu škole za proteklih 50 godina. Školske godine 1962./63. otvorena su dva gimnazijska odjeljenja kao područna škola Pedagoške gimnazije iz Zadra. Kalendarski 1963. godine osnovana je Pedagoška gimnazija ‘Ivo Lola Ribar’ koja je bila jamstvo kvalitetnijeg i trajnog rješenja srednjeg obrazovanja u gradu. Radila je u skromnim uvjetima i oskudnom prostoru novosagrađene Osnovne škole „Petar Zečević”.
420 učenika raspoređenih u 18 odjeljenja
 Podizanjem svijesti stanovništva kao i sve većom željom mladih za obrazovanjem u ravnokotarskim i bukovičkim prostorima stvorile su se pretpostavke za osnivanje Srednjoškolskog centra koji bi bio polivalentnog tipa. Kasnije on prerasta u Centar usmjerenog obrazovanja „Ivo Lola Ribar” koji je brojio i do 2.000 učenika. Stoga je bilo nužno izgraditi novu, modernu školu sa specijaliziranim učionicama, kvalitetnim laboratorijima i školskim radionicama. Školska zgrada je proširena početkom 1980-ih godina i u njoj danas djeluje naša Srednja škola kneza Branimira.
 U prosperitetnom razdoblju svoga djelovanja Škola stvara svoj imidž, podiže profesionalnost svojih profesora i djelatnika kao i cjelokupan dignitet škole na zavidan nivo, a završeni učenici postaju profesori u našoj školi, ugledni gospodarstvenici i građana Lijepe Naše.
U Domovinskom ratu škola proživljava teške trenutke. Veliki dio pučanstva i s njima jedan dio profesora uslijed ratnih djelovanja i razaranja napuštaju ove prostore, odlaze u progonstvo. I profesori i učenici ove škole se raspoređuju po drugim školama diljem Republike Hrvatske. U svom radu imamo veliku potporu gradskih i županijskih struktura vlasti, a kao ravnatelj ponosan sam na svoje suradnike i sve djelatnike, a ponajviše na učenike koje obrazujemo i odgajamo uz pomoć njihovih obitelji. Od školske 1995./96. kada je škola brojila 56 učenika koje je obrazovalo nekoliko profesora, danas je narasla na 420 učenika raspoređenih u 18 odjeljenja, a koje obrazuje 40 profesora različitih struka i profila, istaknuo je ravnatelj Josip Peran.


Najveća škola u zadarskom prstenu




Ravnatelj Peran istaknuo je kako su jedna od većih škola u Zadarskoj županiji, a izrazito najveća škola u tzv. zadarskom prstenu.
– Danas je škola polivalentnog tipa koja obrazuje učenike u tri sektora i to: strojarstvu za različita obrtnička zanimanja, u sektoru ekonomije, trgovine i poslovne administracije za zanimanje ekonomist i prodavač te u sektoru graditeljstvo za obrtnička zanimanja zidar, klesar i keramičar. Imamo formirano odjeljenje programa opće gimnazije u koji se upisuju elitni učenici. U sektoru strojarstva otvoren je program računalni tehničar u strojarstvu. U funkciji cjeloživotnog učenja djeluje i obrazovanje odraslih za gotovo sva zanimanja koje obrazujemo i kroz redovno školovanje, a kroz obrazovanje odraslih otvorili smo i program rudarski tehničar.