Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Radnici ne žele kupovati maglu već bi radije konkretnu akciju

Autor: Ante Vidović

28.09.2012. 22:00
Radnici ne žele kupovati maglu već bi radije konkretnu akciju

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jadrankamen i Dalmacijavino su isto u stečaju, ali radnici dalje rade i primaju plaću. Ista država, isti stečajni zakon, samo drugačiji sud i stečajni upravitelj. Što vrijedi u Splitu, ne vrijedi u Zadru. Trgovački sud u Zadru je likvidacijski sud, upozorava Mario Košta


Ovo je prodavanje magle, komentar je radnika remontnog brodogradilišta Naute Lamjane koji najbolje opisuje tiskovnu konferenciju održanu u Domu sindikata, a na kojoj su sindikalisti po tko zna koji put ponovili sve što je već iks puta rečeno tijekom stečajnog postupka nad ugljanskim škverom. Za škverane koji u Zadar dolaze s otoka Ugljana ovi pokušaji se pretvaraju u gubljenje vremena. Od slanja pisama državnim službama i prijetnjama prosvjedima ne vide ništa. Logično se pitaju zašto se odmah ne izađe na ulicu nego se sve zadržava u četiri zida Doma sindikata. Apsurd u cijeloj situaciji jest da dok sindikalisti pričaju priču o očuvanju radnih mjesta, radnici upozoravaju na krađu imovine iz škvera, na što nitko ne reagira.
Jedino tko je odstupio iz okvira uobičajenih floskula bio je predstavnik radnika u stečajnom postupku Mario Košta, i sam zaposlenik škvera koji zajedno s drugim radnicima već gotovo godinu dana ne prima plaću i čeka kakva će biti sudbina nekadašnjeg radnog mjesta.
– Jadran kamen i Dalmacijavino su isto u stečaju, ali radnici dalje rade i primaju plaću. Ista država, isti stečajni zakon, samo drugačiji sud i stečajni upravitelj. Što vrijedi u Splitu, ne vrijedi u Zadru. Trgovački sud u Zadru je likvidacijski sud. Ne znam slučaj ijednog stečaja koji se vodio ovdje u Zadru da je poduzeće nastavilo s radom, upozorava Košta.
Njegove riječi bile su povod predsjedniku Sindikata metalaca Hrvatske Vedranu Dragičeviću da najavi organiziranje prosvjeda ispred Trgovačkog suda u Zadru i Zadarske županije. On kaže da njuši vezu između stečajnih upravitelja i sudaca na zadarskom sudu i najavljuje prosvjede za mjesec dana, ako novi razgovori ne urode plodom. Takav način razmišljanja ne sviđa se radnicima, a ni jednom od ponuditelja za preuzimanje škvera Dušku Polovini Lungu koji ga je napao da prima dobru plaću, a ništa ne poduzima za radnike.
Predstavnik SSSH Vedran Uranija ponovio je da se radnici protive da se koncesija nad pomorskim dobrom prenese na riječku tvrtku M – inženjering, s jednim zaposlenim i 300 kuna na računu, a što forsira skupština vjerovnika.
– Glavnu riječ u skupštini vjerovnika ima bivši vlasnik škvera Jupiter Adria preko Marine Preko koja je u njegovom vlasništvu. U skupštini vjerovnika igra se prljava igra. Ako M – inženjering dobije koncesiju, što je najvrjednije što Nauta Lamjana ima, niti će radnici dobiti svoje plaće, niti će biti proizvodnje. Zainteresiranih investitora ima i tražimo da država raspiše natječaj za izbor najboljeg ponuđača, kaže Uranija.
S njegovim mišljenjem se ne slaže Duško Polovina Lungo. Smatra da se time ide na ruku upravo Jupiter Adriji. U pozadini cijelog slučaja pojavila se mogućnost da i Adria tuži državu za obezvrjeđivanje zemljišta koje je proglašeno pomorskim dobrom, a za koje škver nikada nije dobio naknadu. Spominje se tužba teška čak 90 milijuna eura. Polovina kaže da bi raspisivanjem natječaja u trenutku neriješenih imovinskopravnih odnosa voda išla na mlin Jupitera, investicijskog fonda s korijenima u Švicarskoj.