Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Hajduk sam se zaljubila pod murvom

Autor: Velimir Brkić

28.09.2012. 22:00
U Hajduk sam se zaljubila pod murvom

Foto: PIXELL



Branka Ramljak, članica Nadzornog odbora Hajduka, u djetinjstvu je s ocem iz Sukošana putovala autobusom u Split i na Starom placu gledala utakmice splitskog kluba. Danas nastoji sanirati dugove i pretvoriti Hajduk u najjači hrvatski klub
Na Maksimiru će se večeras igrati još jedno izdanje, ako se to još uvijek može tako zvati, “vječnog derbija” između Dinama i Hajduka. Iako u zadarskom kraju ima navijača i jedne i druge momčadi, više je onih koji “drukaju” za splitske “bile”, pa čak i u situacijama kada je na drugoj strani Zadar.
Svoju ljubav, ali i karijeru uz splitski klub vezala je i doktorica ekonomskih znanosti prof. dr. sc. Branka Ramljak, podrijetlom iz Sukošana, od majke Nediljke i oca Rajka Martinca. Potpredsjednica je Nadzornog odbora, prva suradnica predsjednika dr. Josipa Paladina, prorektorica za financije i računovodstvo Sveučilišta u Splitu, jedina žena sedmeročlanog NO-a koji su krajem prošle godine izabrali navijači u projektu “Naš Hajduk”, kroz koji navijači biraju upravno tijelo kluba.
Ljubav prema Hajduku od malih nogu
– Odgojena sam u tradicionalnoj obitelji u Sukošanu, gdje su ljubav prema obitelji, domovini, Bogu, radu i Hajduku zauzimali posebno mjesto, kazala je 49-godišnja Ramljak.
Ramljak je od prvih osmoškolskih dana u Sukošanu bila vezana uz Hajduk, još od kada je s majkom i ocem autobusom putovala u Split i na Starom placu pod murvom gledala utakmice svog voljenog kluba.
– Ljubav prema Hajduku mi je prenio otac Rajko, ponosan vlasnik Hajdukove članske iskaznice još od 1958. godine. Nekoliko godina potom je bio i inicijator i osnivač sukošanske podružnice Društva prijatelja Hajduk.
Zajedno sa svojim Sukošancima, kaže, odlazio je na utakmice u Split i kad nije bila asfaltirana Jadranska magistrala i kad nije bilo Šibenskog mosta.
– Imali smo dugogodišnju pretplatu i na utakmice košarkaša u Jazinama, hrvatskom hramu košarke. Dok je bila na vrhu Europe navijalo se i za splitsku Jugoplastiku, a još i danas sukošanski regal krase maskota Bili i Žutko, navodi prva dama Hajduka.
Sportska obitelj
Njena obitelj u Sukošanu zapravo oduvijek je bila vezana za sport i Hajduk. Otac Rajko Martinac, najbolji je strijelac u povijesti mjesnog kluba Zlatna luka, koji je na svom vrhuncu, sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, u dva navrata igrao u Jedinstvenoj Dalmatinskoj ligi, trećem natjecateljskom rangu bivše države. Kao ekonomist dugi niz godina bio je i tajnikom kluba. Brat Željko, odmilja zvan Džajić, uspješno je igrao nogomet u Zlatnoj luci, sve dok ga nije zaustavila ozljeda. Do prije nekoliko godina bio je i prvi trener kluba.
I najmlađi od njih troje, brat Ante, dugogodišnji načelnik Općine Sukošan, bio je izuzetno talentiran odbojkaš kojeg su tražili i prvoligaški klubovi. Međutim, u Domovinskom ratu umjesto odbojkaške lopte u ruke uzima pušku i sve do kraja rata sudjeluje u obrani zemlje.
Brankin zarazni optimizam i energija za mnoge su bili presudni faktor kada je na krilima udruge “Naš Hajduk” stigla na Poljud i to nakon dugog navijačkog staža. Kaže i kako sa suprugom Davorom ima dugogodišnju preplatu za istočnu tribinu.
Facebookom u kampanju
– Budući da imam dosta obveza na Sveučilištu, napravila sam svoj profil na Facebooku i odmah dobila brojne potpore i priča se jednostavno zavrtjela. Nakon konzultacija sa suprugom Davorom i rektorom Sveučilišta prof. dr. sc. Ivanom Pavićem, poslala sam prijavu za Nadzorni odbor. Kad sam doznala da sam izabrana bila sam oduševljena i počašćena.
Ušavši u Nadzorni odbor i Hajduka došla je u “vriću brukava” i financijsku dubiozu od 120 milijuna kuna. Odrađena je tzv. forenzična revizija, angažirana je ugledna svjetska revizorska tvrtka i stvari su sada puno jasnije. U 2010. godini gubici su bili u iznosu od čak 50,9 milijuna kuna, dok je u prošloj, 2011. godini gubitak u poslovanju splitskog kluba iznosio 9,1 milijuna kuna.
– Bez rezultata nema novca od prodaje igrača, sponzora, marketinga, medijskih prava, publike. Moramo smanjiti gubitke, a troškove naprosto moramo svesti u raspoložive okvire, kaže Branka u čijoj je ruci zapravo glavni ključ izlaska iz financijske krize.
– Da bismo izbjegli stečaj, umjesto prvotnih 60 milijuna kuna tražimo dva kredita od po 15 milijuna kuna. Jedan kredit za potrebe tekuće likvidnosti, a drugi radi saniranja hitnih obveza radi sprječavanja ovršnih postupaka.
Još nema novca od Vukušića i Sharbinija
Hajduk je već pokušao dobiti novac za podmirenje dijela dugova i tekućih troškova od Grada Splita, no gradonačelnik Željko Kerum, unatoč odluci Gradskog vijeća, odbija potpisati posudbu od 7,2 milijuna kuna nogometnom klubu. Tim novcem Hajduk je namjeravao vratiti dug Šibeniku zbog Ante Rukavine u iznosu od 4,5 milijuna kuna te Poreznoj upravi 2,7 milijuna kuna.
– Osamnaest milijuna kuna od prodaje Ante Vukušića i deset milijuna kuna od Anasa Sharbinija još nisu počeli stizati. Trebali bi, već je vrijeme, hrabri se Ramljak.
Ističe kako navijači i simpatizeri trebaju biti čvrsta potpora kluba, “i kad gube i kad tuku uvijek vjerni svom Hajduku”.
– Hajduk i njegovi navijači, to nije samo Split, Dalmacija i Hrvatska nego cijeli svijet. Svagdje na kugli zemaljskoj gdje ima ljudi kojima srce kuca za Hajduka. Ne samo da želim da Hajduk živi vječno, nego sam sigurna da će živjeti vječno, uvjerena je Sukošanka Branka.


Splićanka od 1981. godine


U Splitu sam od 1981. godine. Obiteljski sam čovjek, zajedno sa suprugom odgajam dvije prekrasne kćeri kojima želimo usaditi pozitivne vrijednosti. Redovita sam profesorica na Ekonomskom fakultetu u Splitu iz grane Računovodstvo. Od 2004. do 2010. godine bila sam član uprave Ekonomskog fakulteta na mjestu prodekanice za organizaciju i financije, a posljednju godinu obnašam funkciju prorektorice za financije i računovodstvo na Sveučilištu u Splitu. Poslovi vezani za upravljanje financijama i troškovima koje svakodnevno obavljam u posljednjih sedam godina, jamac su mog znanja i iskustva koje unosim u NO Hajduka.




Prati nadzire financije kluba


U NO Hajduka pratim i nadzirem financijsko-računovodstvene poslove gdje bi moje dosadašnje iskustvo moglo pomoći cilju kojem svi težimo, a to je stvaranje jakog Hajduka u nacionalnim ali i svjetskim okvirima, ne dovodeći pritom u pitanje Zakon, Statut i Kodeks. Biti član NO Hajduka znači biti i produžena ruka navijača, uvažavati njihova mišljenja, ali i nametati mišljenja navijačima, u zajedništvu možemo svi biti jači


Hajduk majbolji hrvatski klub


Zalagat ću se da HNK Hajduk postane najbolji hrvatski nogometni klub koji će biti prepoznatljiv u svim dijelovima. Ta prepoznatljivost treba se očitovati kroz uzorno ponašanje svih igrača i na terenu i izvan njega. Dakako, i uz razvijen marketing, sportske uspjehe svih uzrasta, stalne edukacije trenera, jaku Hajdukovu školu sa stalnim privlačenjem talenata iz okruženja, suradnju s europskim i svjetskim nogometnim klubovima…