Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vodili 37 minuta pa pali u nesportskim uvjetima

Autor: Roman Morović

28.09.2012. 22:00
Vodili 37 minuta pa pali u nesportskim  uvjetima

Foto: Zvonko KUCELIN



Pet minuta prije kraja Zadar je u Beogradu imao +6,  53:59, ali je upao u probleme  s osobnim pogreškama, jer je  nakon Brkića, peti prekršaj  napravio i Kaštropil pa su  gosti ostali bez centara. Partizan je, logično, počeo sve  više spuštati loptu na centre.  Musli je u kratkom razdoblju  vezao šest poena, a Milosavljević je pogodio tek drugu tricu svoje momčadi iz 18  pokušaja za prvo vodstvo  Beograđana na utakmici,  60:59. Tri minute i 44 sekunde prije kraja Ante Nazor je pozvao minutu odmora, Prostran je s penala  izjednačio, ali su domaći,  koševima Anđušića i Ramljaka, prvi put otišli na dva  napada razlike, 64:60. Ramljak je prepolovio zaostatak, ali je Anđušić stavio još  jednu tricu za +5, 67:62.  Krasić je zabio jedno bacanje, no onda iza linije 6,75  pogađa i Đekić, koji prije  toga nije mogao pogoditi  obruč i to iz jako teške situacije s istekom napada. Na  semaforu je zasvijetlilo  70:63 i bio je to kraj zadarskih nadanja u utakmici  koju su kontrolirali preko 35  minuta i na opće iznenađenje, unatoč svim problemima, došli nadomak velikog iznenađenja. Borili su  se Zadrani do posljednje sekunde, odbijali su se predati,  ali domaći su ipak u posljednjoj minuti uspjeli iskontrolirati susret.
Hrabro od početka
Odlično je Zadar otvorio  utakmicu. U petorci su  počeli Mikulić, Ramljak,  Kaštropil, Travis i Vrbanc, a  potonji je dvojac poentirao  za uvodnih 0:4. Prvi koš domaćih postigao je Milosavljević nakon minute i pol  igre, ali zadarska je obrana  funkcionirala vrlo dobro i  nije dopuštala protivnicima  da dolaze do lakih poena.  Mikulić, Kaštropil (dva bacanja) i Olivari odveli su  goste na +7, 3:10, a nije ih  poremetio ni rani ulazak u  bonus nakon tri i pol minute.  Novim koševima raspoloženog trojca Travis,  Kaštropil, Mikulić, Zadar je  na sredini prve dionice na  opće iznenađenje došao do  velikih +9, 7:16. Tek tada su  se malo trgnuli Beograđani i  serijom 6-0 (Gagić 4, Čakarević) prišli na 13:16, što je  natjeralo zadarskog trenera  da pozove minutu odmora i  napravi nekoliko izmjena  (Prostran, Vrbanc i Brkić  umjesto Mikulića, Olivarija i  Kšatropila). I tako je njegova  momčad uspjela vratiti dobar ritam i zadržati prednost.
Odlično zadarsko  poluvrijeme
Da su Vrbanc (2-4), Travis  (1-2) i Brkić (1-2) malo precizniji s linije slobodnih bacanja, mogla je prednost Zadra na kraju prve dionice biti  i veća od tri poena. Thomas  je u jednom trenutku, prvom  tricom domaćih (i jedinom u  prvom poluvremenu od deset pokušaja), približio Partizan na pola koša zaostatka,  ali je četvrtinu zaključio Brkić košem s poludistance za  21:24. Isti je igrač vrlo dobro  otvorio i drugu četvrtinu, te  je svojim koševima držao  Zadar na +3, da bi Vrbanc iz  kontranapada poentirao za  25:30. Malo kasnije ponovno je bilo i sedam razlike.  Prvo je lijepo ušao i položio  Mikulić, a onda je Batur stavio dva penala nakon tehničke pogreške Duška Vujoševića (27:34). Pokušavao  je iskusni srpski strateg na  taj način izvršiti pritisak na  suce, ali u prvom poluvremenu nisu pali ni pod njegov  ni pod utjecaj publike. Crno-bijeli su se, kao i u prvoj  četvrtini, serijom 7-0 (Musli  4, Bertans 2, Thomas), vratili u igru i došli do prvog  izjednačenja na utakmici  34:34. Na lijepo polaganje  Kaštropila na drugi obruč  uzvratio je Gordon, da bi  prvo poluvrijeme zaključio  Zadrov kapetan na ovoj  utakmici Šime Olivari,  košem s poludistance za  36:38. Bilo je to izvrsno prvo  poluvrijeme Nazorove  momčadi, koje je moglo biti i  bolje da nije bilo nekoliko  individualnih pogrešaka, no  one su na tako teškom gostovanju i razumljive. Unatoč svim problemima, odlasku Garyja Ervina, bolesti Ive  Ivanova i Ante Delaša, bilo  je to daleko najboljih dvadeset minuta Zadra otkako  je na kormilo momčadi  došao splitski trener.
Gosti imali i plus deset
Po izlasku iz svlačionice  na parket se vratio Vrbanc,  ali je već nakon minute napravio četvrti prekršaj pa je  odmah morao na klupu. No,  igra plavih nije opadala. Partizan je, doduše, podigao  agresivnost u obrani, ali ni  zadarska nije popuštala. U  pet minuta za domaće su  poentirali samo Thomas i  Gagić, a za goste Ramljak na  krasnu asistenciju Kaštropila, šuterski raspoloženi Olivari i Travis (jedno bacanje)  za 40:43. Zadrov Amerikanac se, međutim, tek zahuktao. Ušao je u seriju od tri  uzastopna pogotka s poludistance i odveo svoje opet  na +9, 42:49. Nervoza u  redovima Beograđana postajala je iz minutu u minutu  sve veća. Gagić je zabio jedno bacanje, a nakon što je  isto napravio Mikulić, Vujošević je zbog žustrih prosvjeda zaradio i drugu, isključujuću tehničku pogrešku. Unosio se trener Partizana u lice sucima, ali je  nakon nekoliko minuta ipak  odšetao s parketa.
Krah na kraju
No, drama je tek počela.  Travis je stavio oba penala za  43:52, a nakon što je domaćima dosuđen još jedan  prekršaj, s tribina je doletjela  hrpa predmeta prema zadarskoj klupi. Svi su brzo pobjegli u svlačionicu, a prekid  je potrajao desetak minuta.  Kada se situacija malo primirla, momčadi su se vratile  na parket, a Ramljak je zabio  jedno bacanje za prvu dvoznamenkastu prednost,  43:53. Ipak, Bogdanović i  Westermann su u završnici  treće četvrtine s linije slobodnih bacanja približili  svoje na -6 pa se u posljednjih deset minuta igre  ušlo pri rezultatu 47:53. Brzo su Zadrani izgubili loptu i  primili kontru za -4, a nakon  što su i drugi put za redom  imali problema s prijenosom  lopte, Nazor je vrlo brzo,  nakon svega 53 sekunde reagirao time-outom. Dosta je  problema njegovoj momčadi  stvarao i napadački skok domaćih, na što je trener i  upozoravao u najavi utakmice. Nakon jednog takvog  skoka u napadu, Musli je  smanjio na samo -2, 51:53.  Partizan, međutim, nije mogao pogoditi apsolutno ništa  s vanjskih pozicija pa su  Kaštropil ispod koša i Prostran s penala vratili +6,  51:57. Ista je razlika bila  nakon koševa Muslija i Krasića (53:59), pet minuta prije kraja, nakon čega je uslijedila već opisana završnica.


PARTIZAN – ZADAR 81:74


(21:24, 15:14, 11:15, 34:21)
BEOGRAD – Dvorana Pionir. Gledatelja: 5000. Suci: Radomir Vojinović, Igor Dragojević (oba Crna Gora) i Sašo Petek (Slovenija).
PARTIZAN: Thomas 12, Milutinov, Westermann 4, Milosavljević 8, Bogdanović 6, Gagić 10, Musli 12, Čakarević 6, Đekić 3, Gordon 6, Anđušić 12, Bertans 2. Trener: Duško Vujošević.
ZADAR: Mikulić 8, Bašić, Olivari 6, Travis 18, Šango, Kaštropil 8, Ramljak 9, Brkić 7, Krasić 5, Batur 2, Vrbanc 6, Prostran 5. Trener: Ante Nazor.
Šut za dva: Partizan 22-43, 51%; Zadar 26-41, 63%.
Šut za tri: Partizan 4-20, 20% (Thomas, Milosavljević, Anđušić, Đekić); Zadar 1-11, 9% (Travis).
Slobodna bacanja: Partizan 25-30, 83%; Zadar 19-28, 68%.
Skokovi: Partizan 37 (18+19); Zadar 23 (17+6).
Osobne pogreške: Partizan 25; Zadar 31.