Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Za pet zadarskih projekata u kulturi tražit će se europski novac

Autor: Nives Rogoznica

28.09.2012. 22:00
Za pet zadarskih projekata u kulturi tražit će se europski novac

Foto: Zvonko KUCELIN



S Ministarstvom kulture postignut je dogovor prema kojem bi tri već pripremljena, a potom i još dva, zadarska projekta trebala biti aplicirano za dobivanje sredstava iz strukturnih fondova Europske unije.
Izvijestio je gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić nakon subotnjeg sastanka s  ministricom kulture Andreom Zlatar Violić.  Na ovom sastanku sudjelovale su i čelne osobe institucija u kulturi na zadarskom području, bez obzira na to je li njihov osnivač Grad, Županija ili Ministarstvo kulture. Ministrica Zlatar Violić za studeni je najavila novi sastanak u Zadru na kojem će razgovarati s predstavnicima nevladinih udruga u kulturi.
Ljetna pozornica na Citadeli
– Usuglasili smo se oko toga da u programe Ministarstva za prijavu prema fondovima EU idu na prvom mjestu projekt Centra za baštinu, takozvani  projekt dvije palače –  Providurove i Kneževe, Centar za podvodnu arheologiju i  Centar za mlade skupa s proširenjem Gradske knjižnice. Tu su još dva projekta – Turističko-informativni centar koji je gotovo spreman za apliciranje i ljetna pozornica na području Citadele, kazao je Vrančić.
Vrančić je naveo i kako je bilo razgovora o otvaranju arheoloških istraživanja na području moguće lokacije buduće zgrade Arheološkog muzeja pored crkve Sv. Marije, no termin početka nije preciziran.
– U Zadru su potrebne velike investicije, a znamo da je budžet za investicije  u sanaciju materijalne kulturne baštine relativno slab. Ova tri velika projekta bit će najvećim dijelom financirana iz EU otkud bi došlo 85% sredstava, 15% otpada na lokalnu zajednicu,  a država će pomoći, ako bude trebalo. Projekt dviju palača ovih dana očekuje odobrenje za glavni projekt i zatim može ići u proceduru u Ministarstvo  regionalnog razvoja, Centar za podvodnu arheologiju još mora riješiti imovinsko-pravne odnose s Arheološkim muzejom, a očekujemo da će projekt Centra za mlade i gradske knjižnice u proceduru krenuti u 2013. Radi se o projektima koji su pripremljeni. U ovom trenutku je nedostatak projekata najveća muka Hrvatske. Hrvatska može očekivati da ima pravo povući oko 3,5 milijarde eura u 2013.,  a do sada imamo pripremljeno projekata za niti 300 milijuna, kazala je ministrica Zlatar Violić.
Kazališna i koncertna razmjena
Ministrica je najavila i kako će 2013. godine biti pokrenut program razmjene kazališnih i koncertnih programa, pa bi tako širom Hrvatske trebale biti prikazane i predstave s, primjerice, Dubrovačkih ljetnih igara.
– Praksa da predstave koštaju milijun ili dva milijuna kuna, a da ih vidi 1.500 građana, i to vjerojatno onih koji nisu platili karte, je nepodnošljiva. Nakon šest ili sedam ljetnih festivala rezultat je da ništa iz Dubrovnika nije gostovalo u Splitu, ništa iz Splita u Zadru, ništa iz Pule u Rijeci i ništa iz Rijeke na Cresu. To je nedopustiva praksa i neracionalno ponašanje, ocijenila je Zlatar Violić pojašnjavajući kako će „u proračunu za sljedeću godinu Ministarstvo kulture dodatno financirati one predstave, grupe, kazališta i glazbene trupe koje u svom planu imaju razmjenu gostovanja.
-Znamo da gradove ne možemo dodatno opterećivati  troškovima  za putovanja, ali možemo pomoći,  tim više što se u velikom dijelu Hrvatske više ne treba noćiti, pa se uglavnom radi o pokrivanju troškova gostovanja i jedne dnevnice, rekla je ministrica.