Na listi čekanja Doma za starije čak 1.454 osobe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Andrija Marcelić, županijski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb

Transformacija i deinstitucionalizacija ustanova socijalne skrbi je bitan preduvjet za reformu sustava socijalne skrbi, mišljenja je Andrija Marcelić, županijski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb. Svrha transformacije i deinstitucionalizacije je smanjiti ulazak u institucije i povećati izlazak iz institucija u nove oblike skrbi, posebno stimulirajući obiteljsku reintegraciju (uz garanciju jedne ili više usluga podrške obitelji u lokalnoj zajednici), što bi trebalo biti usklađeno s prioritetima razvoja mreže usluga na lokalnoj razini, stoji u Prijedlogu odluke o donošenju Socijalnog plana Zadarske županije 2015.-2020. godine, koja će se pred vijećnicima Skupštine Zadarske županije naći u petak.

U socijalnom planu naglasak je na deinstitucionalizaciji i transformaciji domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi za razdoblje od 2011. do 2018. godine.

Tri centra i pet domova socijalne skrbi

U Zadarskoj županiji osnovana su tri centra socijalne skrbi: Zadar (s podružnicama Gračac, Obrovac i Pag), Biograd na Moru i Benkovac. Osnivač centara socijalne skrbi isključivo je ministarstvo. U tim trima centrima rade 73 osobe od kojih je 51 stručni djelatnik, a ostali su tehničko osoblje ili pomoćni djelatnici. Navedeni centri socijalne skrbi upravljaju sustavom socijalnih naknada koje su za 6.717 stanovnika glavni izvor sredstava za život.

Druga kategorija ustanova socijalne skrbi su domovi socijalne skrbi koji se osnivaju kao javne ustanove za obavljanje socijalnih usluga, između ostalih i usluge smještaja. U Zadarskoj županiji ima pet domova socijalne skrbi uključujući i jedan odjel za dugotrajni smještaj.

Psihijatrijska bolnica Ugljan koja je 2003. godine dobila rješenja za obavljanje usluge 17 dugotrajnog smještaja za maksimalno 20 psihički bolesnih odraslih osoba, Centar za pomoć i njegu u kući čiji je osnivač Grad Benkovac i Dnevni centar za starije osobe Arka u Sv. Filipu i Jakovu. Na listi čekanja za smještaj u Domu za starije i nemoćne osobe je čak 1.454 osoba, što je daleko iznad kapaciteta koji ima ustanova (331).

Dom za starije i nemoćne osobe Zadar jedina je ustanova socijalne skrbi nad kojom osnivačka prava ima Zadarska županija i nije obuhvaćena planom deinstitucionalizacije i transformacije. Ustanova je izgrađena 1980. godine, a sastoji se od više objekata na više lokacija. U Zadru su smještena dva objekta smještajnog kapaciteta za 331 korisnika. Objektima u Zadru 2010. godine pridruženi su novoizgrađeni objekti u mjestu Preko, na otoku Ugljanu, smještajnog kapaciteta za 21 korisnika, te mjestu Sali na Dugom otoku, smještajnog kapaciteta za 20 korisnika.

Prema postojećim listama čekanja za smještaj u domove socijalne skrbi može se reći kako postojeći kapaciteti institucionalne skrbi ne udovoljavaju potrebama s obzirom na liste čekanja kod dviju skupina korisnika: starije i nemoćne te u skupini osoba s invaliditetom (psihički bolesne odraslih osobe). Treba uzeti u obzir da su to zahtjevi i iz drugih županija te je teško procijeniti stvarnu potrebu korisnički skupina s područja Zadarske županije bez dublje situacijske analize i procjene potreba od strane stručnjaka. Još jedan pokazatelj potrebe za podizanjem kapaciteta za institucijskim smještajem starijih i nemoćnih je lista čekanja Doma za starije i nemoćne Zadar koja je iz godine u godinu sve veća.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno