Ljubičić: Pitanje ravnopravnosti spolova uključuje muškarce i žene

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova na konferenciji u Zadru
Višnja Perin, rukovoditeljica Odjela za profesionalno obrazovanje i usmjeravanje iz Područnog ureda Zadar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje istaknula je kako prema podacima Zavoda za zapošljavanje među nezaposlenim osobama broj nezaposlenih žena konstantno je veći nego muškaraca
Vedran SITNICA
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Održivost ovakvih strogo ukorijenjenih podjela poslova i uloga koje su nametnute u društvu između poslova koje mogu i trebaju obavljati isključivo muškarci i isključivo žene, pa tako i u odabiru zvanja i zanimanja naših mladih, je nešto što 2017. godine, u 21. stoljeću nije moguće održati i to je nešto što je potrebno mijenjati. Pitanje ravnopravnosti spolova nije pitanje o ljudskim pravima žena. Pitanje ravnopravnosti spolova ne odnosi se na žene, ono uključuje muškarce i žene i dinamiku odnosa između muškaraca i žena, kako u privatnim, emocionalnim, poslovnim, gospodarskim, socijalnim, kulturnim sferama. To je zajedničko pitanje i važno je za razvoj obitelji, zajednice i države, istaknula je u svom uvodnom govoru Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH na konferenciji "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog" u sklopu EU projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života". Konferencija se održala u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije i okupila je velik broj zainteresiranih iz raznih poslovnih i javnih sfera Zadra i županije. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova istaknula je kako je potrebno vrijeme kako bi se mijenjali ustaljeni stereotipi. Dodala je kako su vidljivi pomaci, ali i kako još uvijek imamo životne prepreke koje ćemo trebati savladati.

Uz pravobraniteljicu su u okruglom stolu po nazivom "Redistribucije obaveza u poslovnom i privatnom životu i preduvjeti za njihovo pomirenje" su sudjelovale i doc.dr.sc. Valerija Barada s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru koja je održala izlaganje na temu "Feminizacija radnog dana u regionalnom kontekstu" te dr.sc. Višnja Perin, rukovoditeljica Odjela za profesionalno obrazovanje i usmjeravanje iz Područnog ureda Zadar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Moderatorica tribine je bila Blanka Čop.

- Ženska svakodnevica je obilježena neprekinutošću i povezanošću radnih i privatnih obaveza. Radne se obaveze prelijevaju u privatne i obrnuto. Ja dajem tezu da je došlo do feminizacije svakodnevice i radnog i privatnog dana. Feminizacija znači da je ono što je bilo tradicionalno i tipično za ženski posao u privatnoj sferi, postala karakteristika i privatnog i poslovnog života, rekla je Valerija Barada. Istaknula je kako ne postoji podjela na privatno i poslovno jer svi rade stalno.

Višnja Perin, rukovoditeljica Odjela za profesionalno obrazovanje i usmjeravanje iz Područnog ureda Zadar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje istaknula je kako prema podacima Zavoda za zapošljavanje među nezaposlenim osobama broj nezaposlenih žena konstantno je veći nego muškaraca. Od 2013. godine, počinje pad nezaposlenosti kod muškaraca, a kod žena tek 2014. godini i unatoč tom padu, stopa nezaposlenosti kod žena još uvijek je veća. 

Nakon tribine održan je i seminar na temu "Je li samozapošljavanje i poduzetništvo jedna od prilika za usklađivanje poslovnog i privatnog (prednosti/izazovi)?" na kojem su govorili Ante Vukašina, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije, Elvira Sterle, potpredsjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Zadar, Slavica Miličić, predsjednica Udruge Prospero te Sandra Babac, nositeljica OPG-a.

Za kraj konferencije održana je radionica "Rodno osjetljive ekonomske politike i rodno budžetiranje" koju su vodile Anamarija Tkalčec iz CESI-ja i Ana Marija Sikirić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno