Aleksić: 125.000 građana ima pravo na preplaćene iznose kredita

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U Zadru gostovao saborski zastupnik Goran Aleksić
Aleksić kaže kako građani trebaju tužiti banke i za preplaćene kredite u eurima
Marin GOSPIĆ
Goran Aleksić

Zbog velikog interesa građana koji su imali ili još uvijek imaju potrošačke, stambene ili auto kredite vezane uz valutu švicarski franak Udruga Franak jučer je organizirala tribinu i savjetovanje. Nekoliko desetaka Zadrana odazvalo se tribini u hotelu Kolovare na kojoj je govorio saborski zastupnik i član udruge Franak Goran Aleksić. Tema je bila Presude Visokoga trgovačkog suda Republike Hrvatske u kolektivnoj presudi protiv osam banaka te tko prema njoj ima pravo na tužbu, ništetnost ugovora, ništetnost ugovornih odredaba. Pročešljana su pravna pitanja glede konverzija, ništetnost ugovora, zastara za eurske i kunske kredite, zastara potraživanja za CHF kredite, te potrebna dokumentacija za tužbe i revizije. Udruga Franak broji preko 30.000 članova.

- Cilj tribine nam je informirati građane o njihovim pravima i mogućnostima s obzirom na presudu Visokog trgovačkog suda RH. Kako je korisnika kredita u švicarskim francima bilo preko 120 tisuća presudom Vrhovnog suda završena je bitka u kolektivnom procesu. No svi koji žele doći do svog preplaćenog novca, moraju tužiti banku kako bi im se na temelju presude isplatila preplaćena kamata i preplaćeni tečaj. Najčešće pitanje je imamo li pravo tužiti banku i nakon što smo napravili konverziju CHF-a u neku drugu valutu. Na to pitanje još nemamo odgovor. Morat ćemo pričekati još otprilike pola godine na neke odluke Vrhovnog suda, rekao je Aleksić.

Presuda Visokog trgovačkog suda donesena je 13. lipnja 2014. i to za nepoštenu promjenjivu kamatnu stopu za sedam banaka te 14. lipnja 2018. za još jednu banku. Tog 14. lipnja 2018. Visoki trgovački sud RH je presudio da je i valutna klauzula CHF nepoštena i ništetna u ugovorima koji su ugovoreni u svih osam banaka: RBA, PBZ-u, ZABA-i, Sberbanku (bivša Volksbank), Addiko banki (bivša Hypo i Slavonska banka), OTP banki, Erste banki i Splitskoj banki te je istoga datuma presuđeno i da je nepoštena i ništetna ugovorena promjenjiva kamatna stopa u Sberbank. Ta presuda obvezujuća je za sve sudove u RH, za potrošačke ugovore i prema osam osuđenih banaka te u privatnim sudskim procesima oni moraju na temelju kolektivne presude presuditi i za pojedinačne ugovore iste nepoštene ugovorne odredbe. Tužbe i procesi moraju se podignuti odmah jer zastara nastupa 13. lipnja 2019. Za razliku tečaja, zastara nastupa 2023.

- Revizije su banke uložile kao svoj pravni lijek, ali im to neće koristiti. Proces je zaokružen i banke više nemaju nikakve šanse. Već četiri godine govorim ljudima koji su digli i euro ili kunske kredite da i oni mogu tužiti banke i dobiti preplaćene kamate. Razlog? I oni su ugovarali kamatu koja je nepoštena i koja se mijenjala odlukom banke. Odnedavno imamo presudu baš Županijskog suda u Zadru gdje je čovjek koji je tužio Zagrebački banku zbog preplaćenih kamata dobio 80.000 kn i s tim iznosom je ovršio banku, rekao je Aleksić.

Članovi njegove udruge već su dobili 30 pravomoćnih presuda, ali nakon novonastale situacije moglo bi se pokrenuti nekoliko desetaka tisuća tužbi. CHF kredite do sad je diglo 125.000 građana Hrvatske i prema Aleksiću, svi oni imaju pravo na preplaćene iznose. Oni koji su konvertirali svoje iznose, a njih je 55.000 morat će još malo pričekati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com