Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mladi vatrogasci na Višnjiku pokazali da nema brige za hrvatsko vatrogastvo

30.09.2018. 08:00


Nešto više od tisuću mladih vatrogasaca, pripadnika vatrogasnih mladeži iz cijele Hrvatske, okupilo se jučer na stadionu na zadarskom Višnjiku kako bi odmjerili snage na 13. Državnom natjecanju vatrogasne mladeži Republike Hrvatske.
– Natjecanje organizira Hrvatska vatrogasna zajednica uz domaćinstvo Vatrogasne zajednice Zadarske županije. Na natjecanju sudjeluje 108 natjecateljskih odjeljenja u dobi od 12 do 16 godina iz svih hrvatskih županija te Grada Zagreba, kao i gosti iz Slovenije, Austrije i Mađarske. Nakon provedenih natjecanja na općinskoj, gradskoj i županijskoj razini, iz svake županije i Grada Zagreba kvalificirala su se po tri najbolja odjeljenja u muškoj i tri odjeljenja u ženskoj kategoriji, pojasnila nam je Nina Francetić, urednica časopisa Vatrogasni vjesnik te jedna od organizatorica natjecanja. 
U svakoj ekipi nalazi se po devet natjecatelja u dobi od 12 do 16 godina koji su dali sve od sebe te pod punom opremom zdušno trčali i svladavali sve prepreke koje su im bile postavljene na put. Međutim, vjerujemo kako natjecateljima i nije bilo toliko teško jer ih je s tribina glasnim navijanjem bodrio velik broj navijača.
Inače samo natjecanje sastojalo se od vježbe s preprekama i štafetne utrke, koju izvodi devet natjecatelja.
– Godinu dana sam članica vatrogasne mladeži i super su mi ova natjecanja jer se družimo, upoznajemo nova mjesta i gradove, ali i kolege, rekla nam je jedna natjecateljica, dok su njeni kolege istaknuli kako se vole natjecati jer tako mogu vidjeti tko je u boljoj formi te tko je spremniji. Neki od njih razmišljaju i o pridruživanju DVD-ovima kad odrastu.
A upravo je pridruživanje DVD-ovima te širenje vatrogasne zajednica jedna od misija ovog natjecanja.
– Ovakva natjecanja su bitna jer na ovaj način uključujemo mlade u vatrogastvo te ih upoznajemo s tim poslom i jednoga dana će jedan dio njih odlučiti ostvariti karijeru kao vatrogasac, pojasnila je Nina Francetić dodavši kako na natjecanju nije bilo ekipe iz grada domaćina – Zadra.
– U Dalmaciji nemamo takvu tradiciju vatrogastva, kao što je to u unutrašnjosti, odnosno sjevernoj Hrvatskoj. U tom dijelu Hrvatske svako selo ima vatrogasni dom te ta tradicija potječe još iz doma Austro-Ugarske. Kod njih su vatrogasni domovi bili važan dio zajednice i još su važni te imaju tradiciju kojoj mi ne možemo konkurirati, pojasnio je Željko Šoša, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije. Istaknuo je kako bi u Dalmaciji jedino Zadar mogao organizirati jedinicu vatrogasne mladeži, ali onda nailaze na problem jer se ti mladi ne bi imali s kim natjecati te plasirati na višu razinu. Naime, kako je Šoša pojasnio, dalmatinski DVD-ovi nisu dovoljno opremljeni kako bi se u njima mogle organizirati jedinice mladeži. Ipak, vjeruje kako bi se u skorijoj budućnosti i ovo trebalo mijenjati te će se sve više mladih uključiti i zainteresirati za vatrogastvo.