Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

[FOTO] BEACTIVE NIGHT Zadrani plesali i vježbali na Pozdravu suncu

29.09.2019. 17:46
[FOTO] BEACTIVE NIGHT Zadrani plesali i vježbali na Pozdravu suncu


U Zadru se, kao i u ostatku Hrvatske, ali i Europe, "proslavio" Europski tjedan sporta. Naime, radi se o inicijativi Europske komisije za promicanje športa i tjelesne aktivnosti diljem Europe koja se 2019. godine održava peti put. Glavna tema kampanje za Tjedan sporta i dalje je "#BeActive" te se njome trebalo potaknuti javnost da bude aktivna, ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine. Šport i tjelesna aktivnost znatno pridonose dobrobiti europskih građana – stoji između ostaloga na portalu "europski-tjedan-sporta.hr", a ovakve manifestacije posebno su važne radi činjenice da rezultati nedavnih istraživanja pokazuju kako je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Hrvatska ne stoji dobro. Izuzetno smo neaktivan narod, na samom smo dnu Europske unije, a gotovo 60 posto hrvatskih građana se ne rekreira u niti jednom obliku. Niti voze biciklu, niti šetaju na posao. I to je vrlo opasna statistika za jedan narod.
– Istraživanja su pokazala da građanstvo nije dovoljno aktivno u fizičkim aktivnostima – rekla je Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu sporta u Središnjem državnom uredu za šport.
Europski tjedan sporta odgovor je na taj izazov. Nedostatak tjelesne aktivnosti nema samo negativan učinak na društvo i zdravlje ljudi, već uzrokuje i gospodarske troškove. Preko športa možemo poslati snažnije poruke tolerancije i osnažiti građanstvo diljem Europe. Promicanje uloge športa kao sredstva društvene uključenosti pomoći će u rješavanju trenutačnih izazova s kojima se suočava društvo u Europi.
Vrhunac Europskog tjedna sporta, odnosno manifestacija imena "BeActive night" se održala se u subotu u Zadru i to pored Morskih orgulja i Pozdrava suncu. Naime, svoje "umijeće" je predstavilo niz zadarskih plesnih skupina i pojedinaca, a za velik broj vježbača pobrinuli su se najbolji zadarski fitness instruktori, Ina i Viktor Bogut iz Zadarskog ludila, Boris Kovačević trener Prime time fitnessa, Ida Štulić trenerica zumbe i body tehnike te Marijana Mazija, instruktorica iz Omnije koja je prezentirala plesni aerobik. Gotovo dva sata gledatelji i vježbači su uživali u treninzima, ali i prezentacijama.
Sve goste je između ostalog pozdravila i Dina Bušič pročelnica Odjela za kulturu i sport Grada Zadra te Ivan Šimunić, pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije.
Sam program otvorila je Plesna udruga Bellus, a uz njih su svoje umijeće pokazale i članice PK Jadera koje su ispred Morskih orgulja izvele točku sinkroniziranog plivanja te Škola Aerial Hoopa: Lyra Zadar, Plesna udruga "Nimeta" i Plesna udruga "U pokretu".
Prvi trening odradila je Ida Štulić i to popularnu zumbu, a pravi show izveli su Ina i Viktor Bogut, pokretači vjerojatno najpopularnije fitness grupacije Zadra, Zadarskog ludila. Oni su izveli "boxing fitness" i užarili atmosferu.
– Ovo je odlična manifestacija. Drago mi je da je došlo ovoliko ljudi i nadamo se da će ovakva događanja imati utjecaj na svijest građana o vježbanju i zdravom životu. I dalje se premalo naših sugrađana  bavi bilo kakvim oblikom rekreacije, a u današnje vrijeme to je potrebnije nego ikada. Pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je kroničnih bolesti sve više, pretilost je uzela maha, javlja se mnogo problema s lokomotornim sustavom, leđima, koljenima, kukovima. A vježbanje je jako često odgovor na te probleme te gotovo uvijek prevencija tih problema – rekla je Ina Bogut, koja je uz to što vodi treninge u Zadarskom ludilu i atletska trenerica u AK Fortiusu, hit klubu ove godine.
– Moramo se usredotočiti i na djecu. Na žalost i kod djece je pretilost izuzetno izražena, a tome prije svega pridonosi nedostatak kretanja, previše vremena za laptopima i mobitelima te kriva prehrana. Mi i u klubu i u Zadarskom ludilo mnogo radimo da te trendove okrenemo – dodala je magistrica kineziologije.
Nakon "boxing fitnessa", odličnu plesnu koreografiju na radost mnogih vježbača izvela je Marijana Mazija iz Omnije, a Viktor Bogut je imao novi trening, ovaj put s kolegom iz Prime time fitnessa Borisom Kovačevićom. Trenerski dvojac je odradio funkcionalni trening, koji je danas sve popularniji.
– Ovakvi treninzi izuzetno dobro djeluju na ljudsko tijelo, stvara se tkz. EPOC efekt, koji omogućuje tijelu da troši energiju i kalorije i 24 sata nakon treninga – istaknuo je magistar kineziologije i poznati zadarski trener Boris Kovačević.
Kraj manifestacije pripao je Idi Štulić, koja je iz vježbe pilatesa i body tehnike zaključila treninge. Izvela se na kraju i zajednička koreografija, a uz DJ-a Antu Dujića, prostor pored Morskih orgulja pretvorio se u pravi mali disko na otvorenom. U svakom slučaju, nadamo se da će ovakvih manifestacija biti sve više i da će u konačnici utjecati na svijest građana o benefitima vježbanja.