Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obilježena 28. godišnjica progona žitelja Vukšića

29.09.2019. 14:18
Obilježena 28. godišnjica progona žitelja Vukšića


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred centralnog križa kod župne crkve sv. Mihovila obilježen je spomen na 15 žrtava Domovinskog rata i 28. godišnjicu progona žitelja Vukšića. Služena je misa zadušnica za sve vukšićke žrtve u župnoj crkvi sv. Mihovila, a nakon mise mjesni župnik fra Božo Mandarić ispred centralnog križa dao je odrješenje za sve poginule i ubijene.
– Na tisuće granata padalo je na naš Vukšić s ciljem da se razore naše crkve, domovi i da nemamo nade na svoj povratak. To je bila poruka mržnje, ali Bog nas danas poziva da ne odgovaramo mržnjom, nego da mu zahvaljujemo što smo uspjeli doći na svoj, rekao je na kraju fra Božo Mandarić.
Srpski agresori su 27. rujna 1991. godine dva dana uoči nebeskog zaštitnika sv. Mihovila, okupirali Vukšić, razorili tri mjesne crkve, a cijelo selo spalili. Tijekom okupacije Vukšića ubijeno je devet nevinih civila uglavnom starije dobi, a poginulo je šest hrvatskih branitelja.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred centralnog križa, počast vukšićkim žrtvama, uz članove obitelji poginulih i ubijenih odali su Mjesni odbor Vukšić, Grad Benkovac, UHDDR Benkovac, Udruga 9.gbr. Vukovi-podružnica Benkovac, UHDBDR Stankovačka bojna, Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, UHBOPTSP Zadar, Udruga žena iz Domovinskog rata Zadar, predstavnici Policijske postaje Benkovac, Udruga Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije, zapovjednik vojarne Benkovac pukovnik Vinko Rogić, ratni zapovjednik 2. bojne 134. brigade pukovnik Radojko Baković, HSP Benkovac i mještani Vukšića. Mjesni odbor Vukšić i obitelji poginulih su organizatori ove obljetnice.
Nakon 28 godina rane iz Domovinskog rata još su prilično svježe. Ono što posebno boli jest činjenica da za nevine žrtve nitko još nije snosio odgovornost. Vukšić je kroz svoju povijest prošao kroz mnoge borbe, primio je bezbroj udaraca, neizlječivih rana, posrtaja, ali i podizanja. Jedno od tih podizanja je i ovaj događaj, odnosno prilika da se oda počast poginulim mještanima ovoga sela i to na posebnom mjestu i pred spomenikom koji će zauvijek svjedočiti vremenu kada je zločinac podigao ruku na ovo ponosno mjesto i njegove mještane.