Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

OPREZ U PROMETU Najmlađi Zadrani isprobali poligon te učili prometna pravila

29.09.2019. 13:49
OPREZ U PROMETU Najmlađi Zadrani isprobali poligon te učili prometna pravila


Na zadarskom Forumu najmlađi Zadrani imali su priliku okušati se u vožnji bicikla na poligonu kojega su postavili djelatnici Autokluba Zadar u povodu HAK-ove tradicionalne prometno- edukativne akcije »Sigurno u školu s HAK-om«.
– HAK već godinama početkom školske godine organizira ovu akciju u suradnji s MUP-om. U prvom i drugom tjednu smo obilazili osnovne škole te držali kratka predavanja za učenike prvih razreda o prometu. Ovom akcijom na Forumu zaokružili smo cijelu priču kako bi djeca mogla naučiti neke osnove o prometnim pravilima, upoznali se s policajcima, naučili kako prelaziti zebru i slično. Želimo im na zabavan način približiti promet, rekla nam je jučer Jasmina Pavić iz Autokluba Zadar.
Inače, u provedbu cjelokupnih aktivnosti uključeni su Hrvatski autoklub, Ministarstvo unutarnjih poslova, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, Agencija za odgoj i obrazovanje i Prometna policija. Organizatori su nam rekli kako je akcija namijenjena djeci u dobi od pet do osam godina, njihovim roditeljima, kao i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti. Akcijom se želi senzibilizirati i upozoriti javnost, a osobito vozače, na povećani oprez u prometu, jer se svake godine početkom rujna, kada počinje nova školska godina u prometu pojavljuje veći broj djece koja kreću u školu.
– Veliki broj tih »novih sudionika u prometu« po prvi se puta pojavljuju kao samostalni sudionici prometnih zbivanja, koja su za njih novost i predstavljaju potencijalnu opasnost, upozorili su nas organizatori.
Iz Autokluba Zadar su upozorili vozače na oprez u prometu jer statistike govore da u Europi godišnje pogine oko 8000 pješaka, od kojih svaki četvrti strada na pješačkom prijelazu. Također, upozorili su roditelje da paze kako se ponašaju u prometu – jer ih djeca oponašaju.