Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Proizvedeno pod strogom kontrolom upotrebe pesticida

29.09.2019. 13:44
Proizvedeno pod strogom kontrolom upotrebe pesticida


Približavaju nam se hladni zimski dani, a s njima sezona prehlade i gripe, stoga je pravi trenutak za ojačati tijelo unosom vitamina i minerala. Najzdraviji izvor »zaštitnika organizma« je domaća hrana koja se 28. i 29. rujna 2019. godine može pronaći na zadarskom Forumu na Agro sajmu – poziv je upućen javnosti iz Agencije zadarske županije Zadre Nove, kao organizatora spomenutog sajma koji je jučer ispred Arheološkog muzeja okupio dvadesetak izlagača, nekolicinu iz zemlje i preko petnaest iz inozemstva.
U ponudi su bili med, marmelade, razni sokovi, ocat, rakije, ulja, sirevi, voće, vina, razne kreme…, sve proizvedeno pod strogom kontrolom pesticida.


Preporuka poljoprivrednim proizvođačima
– Zadnjih nekoliko desetljeća na području koje je obuhvaćeno projektom primijećena je pojačana upotreba pesticida, a njihovo suvišno i nekontrolirano korištenje uzrokuje ozbiljna onečišćenja okoliša, prirode, hrane i ljudskog zdravlja, stoga je nužno pesticide koristiti na strogo kontroliran način i svesti na minimum. Projektom PESCAR želi se zaštititi okoliš te potaknuti održiva upotreba prirodnih resursa. Projektom se nastoje stvoriti preduvjeti za kontroliranu upotrebu pesticida, te da znanja i iskustva stečena kroz provedbu projekta iskoristiti za jačanje postojećih institucionalnih kapaciteta. Novostečeno praktično znanje bit će osnova za pružanje jedne potpuno nove usluge usmjerene prema poljoprivrednicima – davanje preporuka poljoprivrednim proizvođačima, naglasili su organizatori s obzirom da je sajam dio aktivnosti projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction sufinanciranog iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. koji stoji u podlozi prezentacije spomenutih proizvoda kao i svih ostalih vezanih aktivnosti.


Partneri u projektu
Uz Agenciju zadarske županije Zadru Novu, partneri na projektu su i Sveučilište u Zadru, pa je na Forumu bio i njihov štand te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke, kao i Zadarska županija kao vodeći partner. Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 eura od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi 511.393,35 eura, odnosno 85 posto, a glavni cilj projekta PESCAR, kako je već navedeno, je promovirati smanjenu i ciljanu uporabu pesticida na području Zadarske županije u Hrvatskoj i Hercegovačko- neretvanske i Zapadnohercegovačke županije u BiH u svrhu zaštite prirode.
Sajam je s par prigodnih riječi otvorila Ivana Zrilić, a prve su minute događanja brojale i nagradnu igru. U središnjem dijelu sajma je bilo veliko nagradno kolo, a sudjelovati je mogao svatko. Bilo je dovoljno zavrtiti ga i ako kazaljka padne na parni broj slijedi i nagrada, naravno – neki od spomenutih proizvoda koji su očekivano jučer ujutro pobudili zanimanje, kako Zadrana, tako i svih ostalih prolaznika.