Proizvedeno pod strogom kontrolom upotrebe pesticida

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Agro sajam okupio 20-ak izlagača iz Hrvatske i inozemstva
Suvišno i nekontrolirano korištenje pesticida uzrokuje ozbiljna onečišćenja okoliša, prirode, hrane i ljudskog zdravlja, stoga ih je nužno koristiti na strogo kontroliran način i svesti na minimum, navode organizatori sajma
Vedran SITNICA
Bogata ponuda - poznati OPG-ovac Drago Raspović

Približavaju nam se hladni zimski dani, a s njima sezona prehlade i gripe, stoga je pravi trenutak za ojačati tijelo unosom vitamina i minerala. Najzdraviji izvor »zaštitnika organizma« je domaća hrana koja se 28. i 29. rujna 2019. godine može pronaći na zadarskom Forumu na Agro sajmu - poziv je upućen javnosti iz Agencije zadarske županije Zadre Nove, kao organizatora spomenutog sajma koji je jučer ispred Arheološkog muzeja okupio dvadesetak izlagača, nekolicinu iz zemlje i preko petnaest iz inozemstva.
U ponudi su bili med, marmelade, razni sokovi, ocat, rakije, ulja, sirevi, voće, vina, razne kreme..., sve proizvedeno pod strogom kontrolom pesticida.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima

- Zadnjih nekoliko desetljeća na području koje je obuhvaćeno projektom primijećena je pojačana upotreba pesticida, a njihovo suvišno i nekontrolirano korištenje uzrokuje ozbiljna onečišćenja okoliša, prirode, hrane i ljudskog zdravlja, stoga je nužno pesticide koristiti na strogo kontroliran način i svesti na minimum. Projektom PESCAR želi se zaštititi okoliš te potaknuti održiva upotreba prirodnih resursa. Projektom se nastoje stvoriti preduvjeti za kontroliranu upotrebu pesticida, te da znanja i iskustva stečena kroz provedbu projekta iskoristiti za jačanje postojećih institucionalnih kapaciteta. Novostečeno praktično znanje bit će osnova za pružanje jedne potpuno nove usluge usmjerene prema poljoprivrednicima - davanje preporuka poljoprivrednim proizvođačima, naglasili su organizatori s obzirom da je sajam dio aktivnosti projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction sufinanciranog iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. koji stoji u podlozi prezentacije spomenutih proizvoda kao i svih ostalih vezanih aktivnosti.

Partneri u projektu

Uz Agenciju zadarske županije Zadru Novu, partneri na projektu su i Sveučilište u Zadru, pa je na Forumu bio i njihov štand te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke, kao i Zadarska županija kao vodeći partner. Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 eura od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi 511.393,35 eura, odnosno 85 posto, a glavni cilj projekta PESCAR, kako je već navedeno, je promovirati smanjenu i ciljanu uporabu pesticida na području Zadarske županije u Hrvatskoj i Hercegovačko- neretvanske i Zapadnohercegovačke županije u BiH u svrhu zaštite prirode.
Sajam je s par prigodnih riječi otvorila Ivana Zrilić, a prve su minute događanja brojale i nagradnu igru. U središnjem dijelu sajma je bilo veliko nagradno kolo, a sudjelovati je mogao svatko. Bilo je dovoljno zavrtiti ga i ako kazaljka padne na parni broj slijedi i nagrada, naravno - neki od spomenutih proizvoda koji su očekivano jučer ujutro pobudili zanimanje, kako Zadrana, tako i svih ostalih prolaznika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno