Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Španjolci posjetili MSAP u Zemuniku

29.09.2019. 14:13
Španjolci posjetili MSAP u Zemuniku


Izaslanstvo Oružanih snaga Kraljevine Španjolske boravilo je od 25. do 27. rujna 2019. u radnom posjetu Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviaton Programme – MSAP) u vojarni »Pukovnik Mirko Vukušić« u Zemuniku.
Španjolsko vojno izaslanstvo primio je direktor MSAP-a pukovnik Tomislav Pušnik koji je predstavio ustroj i organizaciju te dosadašnje aktivnosti, kao i ciljeve koje Središte planira realizirati u budućnosti. Tijekom trodnevnog posjeta gosti su obišli smještajne i obučne kapacitete, a susreli su se i s načelnikom Stožera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) pukovnikom Borisom Panićem te zapovjednikom Pilotske škole Središta za obuku HRZ »Rudolf Perešin« pukovnikom Željkom Harapinom.
Tom prigodom pukovnik Pušnik kazao je kako je španjolsko izaslanstvo iskazalo interes za suradnjom s MSAP-om te se razgovaralo o mogućnostima suradnje, kao i aktivnostima koje su pred ovim središtem. »Riječ je o prvom posjetu vojnog izaslanstva iz zemlje koja nije članica MSAP-a te smo ih upoznali s modalitetima moguće suradnje. Razmijenili smo iskustva iz područja obuke s naglaskom na provedbi obuke specijalnih zračnih snaga, što je i temeljna misija MSAP-a«, istaknuo je pukovnik Pušnik.
Prvi koraci u uspostavi MSAP-a započeli su 2015. godine, kada je RH kao članica NATO-a preuzela određene Ciljeve sposobnosti čime se obvezala ustrojiti postrojbu za specijalne zračne operacije (Special Operations Air Task Unit – SOATU).
Temeljem preuzetih obveza te u cilju jačanja nacionalnih obrambenih sposobnosti, Hrvatska, Bugarska, Mađarska i Slovenija osnovale su Međunarodno središte za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija, a prvi teorijski tečaj za osposobljavanje instruktora Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga proveden je u rujnu ove godine u Zemuniku.