Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

CIVILIZIRANA KAMPANJA Županijski SDP neće javno podržati niti jednog kandidata

29.09.2020. 10:11


U drugi krug unutarstranačkih izbora u SDP-u idu Peđa Grbin i Željko Kolar. S osvojenih 40,67 posto Grbin je i dalje glavni favorit s obzirom da je Kolaru članstvo povjerilo tek 26,29 posto glasova. Podrška županijskih organizacija u ovom im je trenutku stoga najvažnija stvar, a o tome koga će podržati u drugom krugu pitali smo predsjednicu zadarskog Županijskog odbora Renatu Sabljar-Dračevac.
Naime, županijski SDP nije se ovoga puta javno opredijelio ni za jednog kandidata, kao što su na prvima od dva izbora za predsjednika stranke održanima 2016. godine podržali Milanovićeva rivala Zlatka Komadinu. Županijski odbor stoga nije održao sjednicu uoči izbora za novo rukovodstvo, a i predsjednik zadarske organizacije Daniel Radeta još u kolovozu je poručio kako oni javno neće podržati niti jednog kandidata. Ni kao čelnik Gradskog odbora nije se htio kandidirati niti za jednu funkciju u Središnjem ili Glavnom odboru, smatrajući da je bolje ne iskazati javnu podršku nekom favoritu jer je svaki glas svakog člana i članice jednako važan.


Rad u interesu građana
Evo kako, pak, čelnica županijskih socijaldemokrata, Renata Sabljar-Dračevac, komentira odluku o uskrati javne podrške bilo kojeme kandidatu uoči drugog kruga izbora:
– Sada imamo dva kandidata, i dalje se radi o kvalitetnim ljudima te vjerujem kako će jedan i drugi, tko god da osvoji stranačku pobjedu, prvenstveno raditi u interesu SDP-a te pomoći organizacijama na terenu da ojačaju i ispune svoju osnovnu svrhu, a to je pobjeda na izborima kako bi se mogle provoditi socijal-demokratske ideje u interesu naših građana, kaže Sabljar-Dračevac koja se pak kandidirala za Glavni odbor stranke.
Od svih kandidata za Glavni odbor iz članova Županijskog odbora dobila je najveći broj glasova, čak 158, slijedi Toni Herenda sa 129 glasova, Goran Perović sa 125 te Katarina Pleša Jakovljević s osvojenih 118 glasova. Na zadnjem je mjestu Duško Polovina sa svega 30 glasova.


Pripreme za lokalne izbore
I Gradski odbor stranke objavio je imena onih koji su dobili najviše glasova: Irena Dragić, Erol Gaši, Danijela Vukoša i Nino Mrčela. I zadarskoj i županijskoj organizaciji nakon drugog kruga izbora sada predstoji priprema za lokalne izbore. Radeta je za naš list nedavno izjavio kako već rade na okupljanju koalicije, a stime su krenuli već prvog dana nakon izbora za gradsko rukovodstvo stranke. Kako saznajemo, već je razgovarao i s potencijalnim partnerima s kojima bi u jednoj velikoj koaliciji dogodine konkurirali vladajućem HDZ-u.
Lokalni SDP s pripremama za lokalne izbore počeo je, dakle, i više nego na vrijeme, a bit će zanimljivo pratiti tko će uskoro ući u njihovu koaliciju, tim više što je dugogodišnji politički saveznik, HNS, već obznanio kako na izbore izlaze samostalno. Socijaldemokratima je izbor političkih saveznika time sužen, a s obzirom da se koalicija Zadarskog bloka nije pokazala osobito uspješnom, ostaje vidjeti koje će stranke okupiti u svoj politički savez.
 




Sabina Glasovac potpredsjednica stranke


Bivša predsjednica zadarske organizacije, saborska zastupnica Sabina Glasovac, brojem osvojenih glasova osigurala je mjesto potpredsjednice SDP-a. Osim nje, velik broj glasova dobili su najpoznatiji članovi stranke, ponajprije europarlamentarka Biljana Borzan te Ranko Ostojić i Siniša Hajdaš Dončić.