Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Kapetanskom skupili stotinjak odbačenih šprica i igala

29.09.2020. 14:16


Troje zaposlenika Udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat i još dvije volonterke s posebnim alatom i velikom voljom, pročešljali su park Kapetanski i Perivoj Vladimira Nazora kako bi ih očistili od infektivnog otpada (iskorištenih igala i šprica) u sklopu programa smanjenja šteta Minus virus i u povodu akcije Hrvatska volontira.


Prevenirati ubode građana
Kako kaže Siniša Kabić Peters, predsjednik udruge Porat, na Kapetanskom su skupili jako puno odbačenih igala i šprica, sigurno stotinjak komada.
– U Perivoju Vladimira Nazora smo pročešljali sve uz dječje igralište i trkaću stazu i nismo ništa pronašli. Nažalost, znamo da će se Kapetanski u kratkom razdoblju opet kontaminirati pa ćemo ga opet s opremom i volonterima očistiti 16. listopada u sklopu volonterskog maratona – ‘72 sata bez kompromisa’, govori Kabić Peters.
Za potrebe akcije volonteri su ukrakto educirani i opremljeni zaštitnom opremom potrebnom za sigurno obavljanje ovakve aktivnosti. Sav iskorišteni pribor koji se prikupi u akciji odlaže se u posebne spremnike i kasnije odlazi na spaljivanje.
– Cilj ovakvih akcija koje uspješno provodimo već duži niz godina je prevenirati moguće ubode građana, a posebice djece te ih time zaštititi i smanjiti opasnosti od zaraze hepatitisom B i C i tetanusom. Također, cilj ove akcije je i upozoriti javnost na opasnosti koje prijete od odbačenog infektivnog otpada. Izuzetna opasnost sastoji se u tome što je nerijetko skriven od pogleda građana i djece u prašini, gustoj travi ili pod lišćem, ističu u udruzi.


Uvijek dobrodošli volonteri
Kako nastavlja Kabić Peters, u vrijeme pandemije koronavirusa, volontera je manje, ali je i samih aktivnosti udruga manje.
– Udruzi Porat se nedavno javila volonterka koja je doselila u Zadar iz Španjolske i dogovorili smo suradnju te će održavati kreativne radionice za djecu. Zatim, imamo uvijek dosta volontera iz struke, posebice psihologa ne nedostaje jer je njima to važno za studij, a nama isto tako puno znači. Volonteri su nam uvijek potrebni i dobrodošli. Zaposelnici udruga su obično prezaposleni oko projekata, tako da volonteri u bilo kakavim dodatnim aktivnostima spašavaju. Evo, primjerice, nedavno nam je jedan volonter napravio police u skladištu udruge. Malo je reći da nas je spasio. Kako ne smijemo novčano nagrađivati volontere, ipak volimo pokazati zahvalnost znakom pažnje pa darujemo barem ulaznice za kino, neku knjigu ili slično. Ali oni unaprijed ni ne znaju da će nešto dobiti, niti itko od njih to radi da bi nešto dobio, već od srca, zaključuje Kabić Peters.